Δίκη Χρυσής Αυγής: Το μπρα ντε φερ προέδρου - εισαγγελέα στο προσκήνιο της σημερινής διαδικασίας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το μπρα ντε φερ προέδρου - εισαγγελέα στο προσκήνιο της σημερινής διαδικασίας

Το δικαστήριο ανεβαίνει και πάλι στην έδρα στις 11: 00 π.μ. ενώ όλα δείχνουν πως η  τελική απόφαση για το ποιοι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή θα καθυστερήσει κι άλλο

4860294
Στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης της προέδρου του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Μαρίας Λεπενιώτη αναφορικά με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για το ζήτημα των αναστολών στις ποινές όσων έχουν καταδικασθεί για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, το δικαστήριο ανεβαίνει και πάλι σήμερα στην έδρα στις 11: 00 π.μ. για να συνεχίσει τη συνεδρίασή του. Πλέον όλα δείχνουν πως η τελική απόφαση των τριών τακτικών δικαστών για το ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή θα καθυστερήσει κι’ άλλο να εκδοθεί.

Και αυτό καθώς σήμερα στο δικαστήριο αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα του Ιωάννη Λαγού σε σχέση με το εάν παραβίασε ή όχι περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Ακολούθως θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις δευτερολογίες τους στη δίκη οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς και άλλων συγκατηγορουμένων τους. Μετά από όλα αυτά και εφόσον στη δίκη δεν ανακύψει κάποιο άλλο ζήτημα, θα πρέπει να αναμένεται η διάσκεψη των τριών τακτικών δικαστών για την έκδοση της απόφασής τους για το θέμα των αναστολών στις ποινές.

Η πρόταση, πάντως, της εισαγγελέως της έδρας για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, προκάλεσε χθες ισχυρές αναταράξεις και μέσα στη δικαστική αίθουσα. Και αυτό γιατί η πληρότητα αλλά και η ορθότητα της εισαγγελικής πρότασης αμφισβητήθηκε ευθέως από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη. Με τοποθέτησή της στο δικαστήριο η πρόεδρος αναφέρθηκε στα λεγόμενα της εισαγγελέως για τους κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, για να επισημάνει επί της ουσίας ότι στο σημείο αυτό η εισαγγελική πρόταση περιέχει αβλεψίες και πλημμέλειες.

Συγκεκριμένα και όπως ευθέως άφησε να εννοηθεί η κυρία Λεπενιώτη η πρόταση της κυρίας Οικονόμου εμπεριέχει ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 καταδικασθέντων αλλά και σχετικά με το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Ένα γεγονός το οποίο η εισαγγελέας ουδέποτε ανέφερε στην πρότασή της, τονίζοντας μάλιστα ότι και ο Ιω. Λαγός δικαιούται αναστολής παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ο ίδιος και η υπεράσπισή του υπέβαλλαν σχετικό αίτημα στη δίκη.

Επισημαίνοντας τις παραπάνω παραλείψεις της εισαγγελικής πρότασης, η κυρία Λεπενιώτη ρώτησε από έδρας χθες την κυρία Οικονόμου αν θέλει να διορθώσει την πρότασή της για το θέμα των αναστολών και να συνεκτιμήσει ενδεχομένως το γεγονός ότι 11 τουλάχιστον καταδικασθέντες τους οποίους η ίδια δεν είχε αναφέρει καν στην πρόταση της, δεν διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο και ως εκ τούτου μπορεί να είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων.

Μάλιστα, το ύφος της κ. Λεπενιώτη όταν απευθύνθηκε στην κ. Οικονόμου ήταν αυστηρό. Απαντώντας η εισαγγελέας ανέφερε πως επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες - ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα. «Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Αναφέρθηκα ονομαστικά μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Για τους υπόλοιπους το γνώριζα ότι δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, έχω δει τα βουλεύματα, όμως έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους….», εξήγησε η εισαγγελέας. «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη. «Μάλιστα», απάντησε με τη σειρά της η εισαγγελέας.

Κλείσιμο
Όπως και να έχει πάντως, η πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών στις ποινές μέχρι το Εφετείο δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα αναφορικά με το εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή ύποπτοι φυγής, προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή του για το εάν θα τους οδηγήσει ή όχι στη φυλακή.

Η περίπτωση Λαγου

Ειδικά για την περίπτωση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού το δικαστήριο αναμένεται να λάβει σήμερα βουλεύματα που έχουν εκδοθεί για τυχόν παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Οι καταγγελίες που έγιναν στο δικαστήριο για παραβίαση των περιοριστικών όρων εκ μέρους του Λαγού, εδράζονται χρονικά στο 2015, οπότε και ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή. Έναν όρο που δεν τηρούσε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα. Στη συνέχεια όμως και όπως επεσήμανε ο συνήγορος του Ι. Λαγού ο καταδικασθείς σήμερα ευρωβουλευτής προσέφυγε κατά του επίμαχου βουλεύματος το οποίο και κατάφερε να ανατρέψει.



Ειδήσεις σήμερα: 

Πανδημία-Τουρκία: Ξεπέρασαν τα 350.000 τα κρούσματα και τους 9.400 οι νεκροί

Παραμένει προφυλακισμένος στις ΗΠΑ ο «νονός» πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη - Έπεσε το… ταβάνι στο «Νίκος Καζαντζάκης» - Ποτάμια οι δρόμοι, πλημμύρισαν υπόγεια (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης