Σκοτ Άτλας: Ο γιατρός-«Ρασπούτιν» του Λευκού Οίκου που επηρεάζει τον Τραμπ ενάντια στους επιδημιολόγους

Σκοτ Άτλας: Ο γιατρός-«Ρασπούτιν» του Λευκού Οίκου που επηρεάζει τον Τραμπ ενάντια στους επιδημιολόγους

Ο Σκοτ Άτλας είναι ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο σοβαρός όσο τον παρουσιάζουν άλλοι συνάδελφοί του

960x0
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι είναι ο πιο προβεβλημένος επιδημιολόγος των ΗΠΑ. Ως επικεφαλής της ομάδας κρούσης («task force») για τον συντονισμό των δράσεων κατά της πανδημίας, δηλαδή στο ρόλο του «Αμερικανού Τσιόδρα», ο Δρ. Φάουτσι ταυτίστηκε με τη φωνή της λογικής εντός Λευκού Οίκου. Πολλές φορές, μάλιστα, ακόμη και ενάντια στη βούληση του Προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, ο λόγος του Φάουτσι δεν επιβάλλεται αφ' εαυτού και χωρίς αμφισβήτηση. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, μια μυστηριώδης φυσιογνωμία που απολαύει της εκτίμησης του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση του κορωνοϊού, είναι ο Δρ. Σκοτ Άτλας. Ένας ραδιονευρολόγος, ο οποίος, καίτοι άσχετος με τις επιδημικές λοιμώξεις, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Προέδρου και τον επηρεάζει στις αποφάσεις του.

Ο Άντονι Φάουτσι φαίνεται να έχει προβληματιστεί τόσο πολύ με την παρασκηνιακή δράση του Άτλας, ώστε έφτασε να αποκαλύψει το ρόλο του δημοσίως. Σε μια συνέντευξή του σε μέσον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο Δρ. Φάουτσι ανέφερε τα εξής: «Η ομάδα μας, η task force για τον Covid-19, στην αρχή συνεδρίαζε κάθε μέρα. Κατόπιν πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τώρα κάνουμε σύσκεψη μία φορά ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Η τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στον Λευκό Οίκο, μάς απομάκρυνε από τις καθημερινές συνεννοήσεις, για τη χάραξη και την εφαρμογή της στρατηγικής μας. Ο προσανατολισμός μας είναι τώρα στο πώς θα ανοίξουμε ξανά την εθνική οικονομία. Υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος από τον επιστημονικό χώρο στο Λευκό Οίκο, ο Δρ. Σκοτ Άτλας. Αυτός είναι μαζί με τον Πρόεδρο περισσότερο από οποιονδήποτε εξ ημών των μελών της task force. Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο».

Η δυσαρέσκεια του Φάουτσι δεν βασίζεται μόνο στην προσωπική του αίσθηση. Ανεπίσημα, πολλά στελέχη περί την κυβέρνηση εκφράζουν την ίδια ενόχληση, αλλά και τον έντονο προβληματισμό για τους χειρισμούς του Τραμπ. Το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος παραγκώνισε εντελώς την task force, κυρίως επειδή έχασε την υπομονή του με τους επιστήμονες, οι οποίοι επέμεναν να επικρίνουν την πολιτική του.

Σύμφωνα με ψιθύρους από το στενό κύκλο συνεργατών του πλανητάρχη, σε αυτή τη μετατόπιση της εμπιστοσύνης από τους επιδημιολόγους σε άλλους επιστήμονες, πιο ανεκτικούς στις αμφιλεγόμενες κινήσεις του Τραμπ για την αναχαίτιση της πανδημίας, το κεντρικό πρόσωπο είναι ο Δρ. Σκοτ Άτλας. Ο νέος Αμερικανός «Ρασπούτιν» στην αυλή του αυτοκράτορα.

Τους τελευταίους μήνες, στο τέλος της ενημέρωσης του Τραμπ για την εξέλιξη της πανδημίας και πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση, ο Πρόεδρος ρωτούσε επίμονα: «Κι ο Άτλας τι λέει γι' αυτό;»

Κλείσιμο
Αυτό που λένε, πάντως, οι ειδικοί της υποβαθμισμένης πλέον task force είναι ότι «μόνο εάν ήθελε κάποιος να διαλύσει την ομάδα κρούσης των κατεξοχήν ειδικών θα έκανε αυτά που κάνει ο Δρ. Άτλας. Ο Πρόεδρος, ούτως ή άλλως, αγνοούσε τις οδηγίες μας. Με την επιρροή του Άτλας η κατάσταση ξέφυγε τελείως».

Ο Σκοτ Άτλας είναι ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο σοβαρός όσο τον παρουσιάζουν άλλοι συνάδελφοί του. Αμφισβήτησε δημοσίως την ανησυχητική εκτίμηση των επιδημιολόγων ότι το 90% των Αμερικανών ενδέχεται να νοσήσουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει επανειλημμένως από τους συνεργάτες του να φροντίσουν ώστε ο Δρ. Άτλας να εμφανίζεται περισσότερο στην τηλεόραση. Και από τη δική του πλευρά, ο γιατρός-μυστικοσύμβουλος του Πλανητάρχη, προέβλεψε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα αναρρώσει πλήρως και τάχιστα από την ίωση με τον Covid-19. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος πανικού».

Ειδήσεις σήμερα

Ντόναλντ Τραμπ: Η ασθένεια, η θεραπεία και τα σενάρια για τις εκλογές

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έβδομη μέρα του πολέμου - Σταματήσαμε μεγάλης κλίμακας επίθεση, λέει η Αρμενία

Κοτανίδου: Τα κρούσματα δεν μειώνονται γιατί δεν ακολουθούμε τα μέτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης