Σύμμαχος του Ναβάλνι λέει ότι μόνο ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε εγκρίνει τη δηλητηρίασή του

Σύμμαχος του Ναβάλνι λέει ότι μόνο ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε εγκρίνει τη δηλητηρίασή του

Tο Κρεμλίνο απέρριψε ως «αερολογία» και αναληθή οποιαδήποτε τέτοια εικασία

navalni
Υψηλόβαθμος σύμμαχος του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι μόνο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να έχει δώσει την άδεια για τη φερόμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου.

Το Κρεμλίνο απέρριψε ως «αερολογία» και αναληθή οποιαδήποτε εικασία ότι ο Πούτιν έχει εμπλακεί με κάποιον τρόπο στην αρρώστια του Ναβάλνι. Υποστηρίζει επίσης ότι παραμένει ασαφές εάν ο Ναβάλνι έχει όντως δηλητηριαστεί.

Ο Ναβάλνι, 44 ετών, μεταφέρθηκε με αεροπλάνο ασθενοφόρο στη Γερμανία το Σάββατο, αφού κατέρρευσε στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Σιβηρία.

Χωρίς να επικαλείται στοιχεία, ο Ιβάν Ζντάνοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι δήλωσε πως «είναι σαφές πως μόνο ο Πούτιν προσωπικά θα μπορούσε να έχει εγκρίνει τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι».

«Μισεί τόσο πολύ αυτό που κάνει το FBK, το οποίο εκθέτει τον ίδιο και το περιβάλλον του», είπε.

Γερμανοί γιατροί που φροντίζουν τον Ναβάλνι στο Βερολίνο δήλωσαν προχθές Δευτέρα πως οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν δηλητηρίαση με κάποιου είδους αναστολέα χολινεστεράσης.

Η ακριβής ουσία δεν είναι ακόμη γνωστή όμως οι αναστολείς χολινεστεράσης είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα προκειμένου να ανακουφιστούν τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και άλλων ειδών άνοιας.

Κλείσιμο
Τα νευροτοξικά αέρια και η λεγόμενη ομάδα χημικών «Νόβιτσοκ» -ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν το 2018 για να δηλητηριαστεί ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία- είναι επίσης αναστολείς χολινεστεράσης.

Στο μεταξύ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε σήμερα να «εξολοθρεύσει» εκτός αν «παραδώσει το πνεύμα» τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα στο Βερολίνο μετά τη φερόμενη δηλητηρίασή του.

Ο επονομαζόμενος «σεφ του Πούτιν» καθώς η εταιρία εστίασης του οποίου, η Concord, εργάστηκε για το Κρεμλίνο, φέρεται να συνδέεται με μια «φάμπρικα τρολ» την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί για ανάμιξη στις εκλογές και με τον αδιαφανή όμιλο μισθοφόρων Βάγκνερ.

Ο Πριγκόζιν έχει την πρόθεση στο εξής να κάνει τον Ναβάλνι και τον σύμμαχό του Λιουμπόβ Σομπόλ να πληρώσουν 88 εκατ. ρούβλια (σχεδόν ένα εκατ. ευρώ με την παρούσα ισοτιμία) ως αποζημίωση μετά τη δημοσίευση μιας έρευνάς τους, ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση το γραφείο Τύπου της Concord.

Ο Ναβάλνι και η ομάδα του θέτουν στο στόχαστρο στις έρευνές τους τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ και συγκεντρώνουν εκατομμύρια θεάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Προτίθεμαι να εξολοθρεύσω αυτή την ομάδα ανθρώπων χωρίς τύψεις», δήλωσε ο Πριγκόζιν σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, λέγοντας πως μια εταιρία σχολικών κυλικείων, που σύναψε συμβόλαιο με την Concord, υπέστη βλάβη έπειτα από ένα βίντεο του Ναβάλιν που κατηγορούσε τη δραστηριότητά της.

«Αν ο Ναβάλνι παραδώσει την ψυχή του στον θεό, δεν έχω την πρόθεση να τον καταδιώξω σε αυτόν τον κόσμο (...) Αν ζήσει, θα πρέπει να απαντήσει με όλη την ισχύ του ρωσικού νόμου», πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο, ο Πριγκόζιν διεκδίκησε 50 δισεκ. αποζημίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ουάσινγκτον για τον ρόλο του στην ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Πριγκόζιν κατηγορείται επίσης -κάτι που αρνείται- ότι συνδέεται με τον όμιλο Βάγκνερ, άνδρες του οποίου υπηρετούσαν κυρίως στη Συρία, τη Λιβύη και σε πολλές χώρες της Αφρικής.



Ειδήσεις σήμερα: 

Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ: «Προκλητικές και μη βοηθητικές» οι κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Κατέληξε 87χρονη στο ΑΧΕΠΑ - Στους 245 οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα

«Επικίνδυνο» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος - Το σκίτσο με τις δύο πισίνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης