Μάσκες - Reuters: Δείτε τον οδηγό για κατασκευές στο σπίτι

Μάσκες - Reuters: Δείτε τον οδηγό για κατασκευές στο σπίτι

Τo Reuters ετοίμασε έναν οδηγό «φτιάξτο μόνος σου» με πέντε διαφορετικούς τρόπους

giatros-maska-arthrou
Η μάσκα μετατρέπεται στο Νο.1 απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινής αμφίεσης κατά την πρώτη φάση εξόδου από το lockdown.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η μάσκα δεν είναι πανάκεια, δεν είναι η ασπίδα που θα αποκρούσει τον κορωνοϊό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Εάν η μάσκα δεν είναι η κατάλληλη, εάν δεν είναι στην ενδεδειγμένη κατάσταση, εάν ο χρήστης δεν προσέχει όσο πρέπει και τη μολύνει ο ίδιος διορθώνοντας τη θέση της στο πρόσωπό του με τα χέρια του κ.λπ. ο δαιμόνιος ιός θα βρει τρόπο να περάσει.

Παρόλ' αυτά, το Reuters προσφέρει έναν αναλυτικό οδηγό τύπου «Φτιάξ' το μόνος/μόνη σου» για μια καλή και αποτελεσματική, υφασμάτινη και χειροποίητη μάσκα προστασίας. Κατ' αρχάς όμως σημειώνεται ότι το ακριβές μέγεθος του κορωνοϊού δεν είναι σαφώς προσδιορισμένο. Άρα ούτε η πυκνότητα στην ύφανση του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται μια μάσκα μπορεί να θεωρείται δεδομένη.



Μια πρακτική συμβουλή για να ελεγχθεί η καταλληλότητα της εκάστοτε αυτοσχέδιας μάσκας προσφέρει ο Scott Segal, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Wake Forest Baptist, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ: Φέρετε τη μάσκα μπροστά στον ήλιο ή σε πηγή δυνατού φωτός. Όσο περισσότερο φως περνά από τις ίνες, τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι η μάσκα. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή, γιατί αν δεν περνά καθόλου φως, τότε μάλλον δεν περνά ούτε και επαρκής ποσότητα αέρα. Και η ασφυξία δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη από τον Covid-19.

1. Μάσκα-μπαντάνα/μαντήλα

Εύκολη στην κατασκευή, με υλικά που και αυτά μπορεί να βρεθούν πολύ εύκολα. Εάν δεν έχετε κανονική μπαντάνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο πανί με πυκνή ύφανση. Σε ό,τι αφορά στον τρόπο συγκράτησης στο πρόσωπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συνηθισμένο λάστιχο ραπτικής ή νήματα, στενές λωρίδες υφάσματος κ.λπ. Διπλώνοντας το πανί, δημιουργούμε ένα διπλό φίλτρο μικροσωματιδίων, για αυξημένη προστασία.

Κλείσιμο
bandana-wearing1
bandana-mask1


2. Μάσκα από μπλούζα

Εύκολη και φθηνή λύση, εφόσον όλοι μας έχουμε μπλουζάκια που έχουν ολοκληρώσει την πορεία τους ως ενδύματα και προορίζονται για ξεσκονόπανα. Μάλιστα, επειδή αρκετά από τα t-shirt είναι φτιαγμένα από καλής ποιότητας ύφασμα, στο εργαστήριο του προαναφερθέντος νοσοκομείου Wake Forest Baptist διαπιστώθηκε ότι οι μάσκες που έχουν φτιαχτεί από μπλούζες αποκρούουν ικανοποιητικά τα μικρόβια. Αρκεί βεβαιώς να έχουν και αυτές διπλή στρώση υφάσματος.

tshirt-mask
bandana-mask2


3. Μάσκα-ζελατίνα

Τη σχεδίασαν ερευνητές στο Χονκ-Κονγκ και θυμίζει λίγο προστατευτική ζελατίνα οδοντιάτρου ή (με λίγη φαντασία) ηλεκτροσυγκολλητή. Ίσως δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθεί το εύκαμπτο κομμάτι διαφανούς πλαστικού που απαιτείται για τη συγκεκριμένη μάσκα. Χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία για το πώς θα γίνει η συγκεκριμένη «πατέντα». Πάντως, η πλαστική ασπίδα, σε συνδυασμό με τα γυαλιά και την υφασμάτινη μάσκα, προσφέρει πολύ υψηλή προστασία από τυχόν μολυσματικά σταγονίδια σάλιου.

bandana-wearing2
bandana-mask3


4. Μάσκα με ραφές

Για τους πιο επιδέξιους με τη ραπτική, η συγκεκριμένη εκδοχή της χειροποίητης μάσκας προϋποθέτει ράψιμο, κατά προτίμηση σε μηχανή. Από την άλλη, όμως, η κατασκευή της απαλλάσσει τον χρήστη από τη διαδικασία της ανακατασκευής της, ύστερα από το πλύσιμό της. Πλεονέκτημά της είναι η διπλή στρώση υφάσματος και η εύκολη προσαρμογή της στο πρόσωπο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι χωρίς κάποιου είδους εύκαμπτης πλην σταθερής «γέφυρας» για τη μύτη, η μάσκα δύσκολα θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της.

rectangle-wearing
bandana-mask4


5. Μάσκα με ενσωματωμένο φίλτρο

Για τους πιο προχωρημένους, μια μάσκα με τριπλή προστασία με την πιο σύνθετη και επιστημονική κατασκευή: Μέσα στις στρώσεις του υφάσματος τοποθετούνται κομμάτια φίλτρου τύπου HEPA (High Efficiency Particulate Air, υψηλής αποτελεσματικότητας ως προς την κατακράτηση σωματιδίων από την ατμόσφαιρα). Τέτοια χρησιμοποιούνται σε διάφορες συσκευές όπως πχ οι αφυγραντήρες, χρειάζεται όμως αυξημένη προσοχή στο τι θα επιλέξετε, εφόσον η πυκνότητα του φίλτρου, συν το διπλωμένο ύφασμα, μπορεί να καθιστούν δύσκολη την αναπνοή.

pocket-wearing
bandana-mask45


Ειδήσεις σήμερα:

«Έσπασε» ο Χαρδαλιάς: Πολύ εύκολα μας κάνουν κριτική, είμαστε εδώ για να φέρουμε αποτέλεσμα

Τραγωδία στην Τουρκία: 31χρονη σκοτώθηκε ενώ έβγαζε selfie για το τέλος της καραντίνας

Αλφόνσο-Αλέξια-Μάρτα: Το ισπανικό ερωτικό «τρίγωνο» που έγινε... σαπουνόπερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης