Κορωνοϊός: Το BBC επευφημεί την ψηφιακή «μετάλλαξη» της Ελλάδας

Κορωνοϊός: Το BBC επευφημεί την ψηφιακή «μετάλλαξη» της Ελλάδας

Δημοσίευμα του BBC για την απαγόρευση των φαξ σε δημόσιες υπηρεσίες και τις μεταρρυθμίσεις του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης

bbc
Στις νέες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που φέρνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρεται δημοσίευμα του BBC και ειδικότερα σχολιάζει την… άρση των φαξ, σημειώνοντας ότι «ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκοπεύει να εισάγει πλήρως και αποκλειστικά την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στις δημόσιες υπηρεσίες».

«Τα περιοριστικά μέτρα κίνησης που επέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού ανάγκασαν τους Έλληνες πολίτες να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές υπηρεσίες για πρώτη φορά», προσθέτει.

Στο άρθρο τονίζεται πως «το επικείμενο ψηφιακό σχέδιο νόμου ("Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης") καινοτομεί. Η κυβέρνηση σκοπεύει στη δημιουργία ενός μητρώου επικοινωνίας πολιτών, το οποίο όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά ώστε να επικοινωνούν με τους πολίτες».

Ακόμη, κάνει λόγο για τον μοναδικό προσωπικό αριθμό που θα λάβει ο κάθε πολίτης, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους χωρίς να χρειάζεται να βγει από το σπίτι του ή να βασίζεται σε έντυπα.

Τέλος, αναφέρεται και στο gov.gr που «επιτρέπει στους πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να βγουν από τα σπίτια τους» και υπογραμμίζει ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στη Βουλή πως το νέο site είναι "η πύλη ενός νέου, ψηφιακού κράτους". Τα πάντα, από τη συνταγογράφηση έως πιστοποιητικά διαμονής, μπορούν πλέον να υποβάλλονται και επεξεργάζονται μέσω διαδικτύου».

Στο δημοσίευμα καταγράφεται και η 26η θέση της Ελλάδας στον δείκτη DESI το 2019 από τα 28 τότε κράτη-μέλη της ΕΕ, βάση μέτρων όπως η συνδεσιμότητα, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο αλλά και την υποχρέωση του Δημοσίου να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τους πολίτες.

Για τον σκοπό αυτό, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών. Θα είναι εγκατεστημένο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έτσι, το Δημόσιο θα αποκτήσει την αναγκαία και μοναδική πηγή πληροφόρησης.

Επιπλέον, θεσμοθετείται η υποχρέωση δημόσιων υπηρεσιών όχι μόνο να συντάσσουν, αλλά και να εκδίδουν δημόσια έγγραφα ηλεκτρονικά, κάνοντας χρήση της ψηφιακής υπογραφής ή σφραγίδας. Την ίδια δυνατότητα θα έχουν πολίτες κι επιχειρήσεις. 
Για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης συγκρότησε ειδική ομάδα με συντονιστή τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο, ενώ ενεργή συμμετοχή έχει και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.


To νομοσχέδιο Πιερρακάκη:

pierrakakis_Kiriakos


1) Φέρνει όλους τους υφιστάμενους νόμους της τελευταιας 15ετιας μέσα του και τους ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (πχ διαύγεια, προσβασιμότητα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση)

2) προωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για ενιαίο αριθμό του πολίτη, ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακά έγγραφα

3) ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες για ανοικτά δεδομένα

4) ενσωματώνει κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών ΕΕ (νομοθεσία αναγκαία για πέρασμα σε εποχή 5G)


Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα 800 ευρώ: Ξεκινά η σταδιακή καταβολή για όσους δεν έλαβαν ακόμη το επίδομα, λόγω αναστολής

Σαρόγλου (ΘΕΜΑ 104,6): «Ανοίγουμε τα σχολεία τώρα για να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο»

Remdesivir: Τι δείχνουν οι μελέτες για το φάρμακο - Γιατί οι ΗΠΑ έδωσαν εύσημα σε Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης