Ευρωλίγκα: Top 5 σουτ σε τελικό του Final Four (videos)

Ευρωλίγκα: Top 5 σουτ σε τελικό του Final Four (videos)

Το Eurohoops συνέθεσε το Top 5 των μεγαλύτερων σουτ στην ιστορία των Final Fours στην Ευρωλίγκα.

ba7c3ef2-kutluay2002_printezis2012
Τα μεγάλα ραντεβού είναι για τις μεγάλες ομάδες. Κι οι μεγάλες στιγμές για τους μεγάλους παίκτες. Στο πέρασμα των χρόνων τα μεγάλα παιχνίδια σε τελικό του Final Four στην Ευρωλίγκα ήταν πολλά. Λίγα σουτ έκαναν τη διαφορά.

Το Eurohoops παρουσιάζει το Top 5:

Το πάρτι(ζαν) της ζωής τους

ΠΟΙΟΣ: Σάσα Τζόρτζεβιτς (Παρτιζάν)
ΠΟΥ: Abdi Ipekci, Κωνσταντινούπολη
ΠΟΤΕ: 16 Απριλίου 1992
ΓΙΑΤΙ: Χοβεντούτ-Παρτιζάν 70-71

Η Παρτιζάν είχε πολύ πιο σοβαρά πράγματα να σκέφτεται. Άλλωστε, ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία την είχε στείλει εξόριστη στο προάστιο της Μαδρίτης, στη Φουενλαμπράδα. Όμως, το μπάσκετ ήταν η διέξοδος από όλα αυτά κι η κατάκτηση του τροπαίου στην Κωνσταντινούπολη το 1992 η απόλυτη ανταμοιβή σε μία προσπάθεια που ίσως να μην έχει όμοια. Το καλάθι του Τομάς Γιοφρέσα πάνω στην άμυνα του Ζόραν Στεφάνοβιτς ακόμη λίγο και θα είχε γράψει αλλιώς την ιστορία, αλλά… Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πήρε γρήγορα την επαναφορά από τον Σλάβισα Κοπρίβιτσα, διέσχισε άλλο τόσο γρήγορα το παρκέ, σηκώθηκε για το τρίποντο της νίκης και… διάνα!

Ο “Σάλε” είχε ακόμα μαλλιά, ο rookie “Ζοτς” μόλις το πρώτο του τρόπαιο…

Saletova trojka protiv Huventuda (1992)
Κλείσιμο


Ένα και να καίει

ΠΟΙΟΣ: Κορνίλιους Τόμπσον (Χοβεντούτ)
ΠΟΥ: Yad Eliyahu, Τελ Αβίβ
ΠΟΤΕ: 21 Απριλίου 1994
ΓΙΑΤΙ: Ολυμπιακός-Χοβεντούτ 57-59

Μέχρι το νικητήριο τρίποντο είχε σουτάρει όλες κι όλες πίσω από τη γραμμή των τότε 6,25μ. άλλες 14 φορές στη διοργάνωση κι είχε ευστοχήσει στις 4. Στον δε τελικό είχε 0/1 μέχρι τα -18″. Έβαλε το επόμενο. Ήταν και τελευταίο εύστοχο. Δικό του, της Χοβεντούτ, όλων. Ο Κορνίλιους Τόμπσον έχει σημαδέψει τη μάχη τροπαίου στο Τελ Αβίβ το 1994, όπως ακριβώς είχε σημαδέψει για να σκοράρει και να εκτελέσει τον Ολυμπιακό. Ο χρόνος περίσσευε για να γίνουν τα πάντα, αλλά τίποτα δεν ήταν γραφτό να στερήσει από τον ίδιο και τη Χοβεντούτ μία θέση στην αιωνιότητα.

Κορνίλιους Τόμπσον, 9 πόντοι με 3/10 σουτ εντός πεδιάς…

Olympiacos vs Joventut Badalona 57-59 Euroleague 1994 Final


“Ίμπο”! “Ίμπο”!

ΠΟΙΟΣ: Ιμπραήμ Κουτλουάι (Παναθηναϊκός)
ΠΟΥ: PalaMalaguti, Μπολόνια
ΠΟΤΕ: 5 Μαΐου 2002
ΓΙΑΤΙ: Κίντερ Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89

Εκείνη ήταν γηπεδούχος. Και φαβορί. Εκείνος είχε χρειαστεί ένα ανέλπιστο δώρο την προτελευταία αγωνιστική στο Top 16 (Ολυμπιακός-Ολίμπια Λιουμπλιάνα 85-89) και μόνο για να είναι παρών στο Final Four το 2002. Τα δώρα δεν επιστρέφονται. Με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να παίζει από πόιντ γκαρντ μέχρι πάουερ φόργουορντ, τον rookie στη διοργάνωση Λάζαρο Παπαδόπουλο να παίζει σαν παλιός και τον Ιμπραήμ Κουτλουάι να σκοράρει το μεγάλο τρίποντο (80-85) η ολική επαναφορά στην έδρα της Κίντερ Μπολόνια απείχε μόλις 49″ μακριά.

Στο μπάσκετ τα 49″ ισούνται με αιωνιότητα, αλλά άπαξ κι ο “Ίμπο” άρχισε να πανηγυρίζει, πρώτα μόνος του και στη συνέχεια με τον “Ζοτς”, όλα είχαν τελειώσει…

HighLights, 2002, Bologna, Final KIN-PAO


ΤΟ “πεταχτάρι”

ΠΟΙΟΣ: Γιώργος Πρίντεζης (Ολυμπιακός)
ΠΟΥ: Sinan Erdem Dome, Κωνσταντινούπολη
ΠΟΤΕ: 13 Μαΐου 2012
ΓΙΑΤΙ: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 61-62

Η χρονιά είχε αρχίσει για τον Ολυμπιακό με 3 ήττες στα πρώτα 4 παιχνίδια. Και 0-2 στο Top 16. Έμελλε να συνεχιστεί με break στην πρεμιέρα των playoffs με τη Σιένα, πρόκριση στο Final Four με 1-3, πρόκριση στον τελικό επί της Μπαρτσελόνα (68-64) και να ολοκληρωθεί με την κατάκτηση του τροπαίου στην Κωνσταντινούπολη το 2012. Τι κι αν είχε βρεθεί στο -19 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο 28′; Με αντεπίθεση διαρκείας, 0/2 ελεύθερες βολές του Ραμούνας Σισκάουσκας στα -9,7″ με το σκορ στο 61-60 υπέρ της ρωσικής ομάδας και τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή για να υποδεχθεί τη μπάλα από τον Βασίλη Σπανούλη τα “μωρά” του Ντούσαν Ίβκοβιτς έφτασαν να καταφέρουν το ακατόρθωτο.

Με διαφορά το πιο διάσημο “πεταχτάρι” στην καριέρα του Γιώργου Πρίντεζη.

Printezis' Championship-winner shot heard 'round the basketball world!


Αρχηγού παρόντος

ΠΟΙΟΣ: Βίκτορ Χριάπα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
ΠΟΥ: Mercedes-Benz Arena, Βερολίνο
ΠΟΤΕ: 15 Μαΐου 2016
ΓΙΑΤΙ: Φενέρμπαχτσε-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-101 παρ.

Από το 2009 και μετά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έβλεπε τα Final Fours να χάνονται το ένα μετά από το άλλο. Όχι κι αυτό στην επιστροφή στο Βερολίνο το 2016. Το +21 (32-53) στο 21′ το είχε καταστήσει σαφές προ πολλού. Κι όμως, η τελευταία κατοχή την είχε βρει να κυνηγά αυτή στο σκορ: 83-81! Ο Νάντο ντε Κολό στον Μίλος Τεόντοσιτς, παραλίγο λάθος, επιστροφή της μπάλας στον πρώτο, τρίποντο, ταμπλό, σίδερο κι έξω… Και ξαφνικά! Σαν από μηχανής Θεός ο Βίκτορ Χριάπα πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και με μακρινό φόλοου έκανε το 81-81 στα -1,9″. Αυτό ήταν. Ο ίδιος δε σκόραρε πάλι στην παράταση, αλλά είχε ήδη κάνει αυτό που έπρεπε. Οι συμπαίκτες του συνέχισαν από εκεί και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Μίλησε τελευταίος, το σήκωσε πρώτος, αρχηγός γαρ…

Final Four Magic Moment: Victor Khryapa, CSKA Moscow


Photo credit: EUROKINISSI, Getty Images, euroleague.net

Πηγή: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης