Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τον Μίχαελ Σκίμπε: Ενας Γερμανός που ζούσε σε παράλληλο σύμπαν….

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τον Μίχαελ Σκίμπε: Ενας Γερμανός που ζούσε σε παράλληλο σύμπαν….

Το παρασκήνιο της παραμονής του το περασμένο καλοκαίρι - Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να μην χαθεί ο στόχος του EURO 2020

skibe-new-elad
Συμβαίνει συχνά με τους πολιτικούς συμβαίνει καμιά φορά και με τους προπονητές. Εξωραΐζουν την πραγματικότητα ώστε -στα δικά τους μάτια- να μην φαίνεται δυσάρεστη. Συνέβη και με τον Μίκαελ Σκίμπε, προπονητή της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες λεπτομέρειες που σε παραπλανούν. Αναφέρω μια τέτοια για παράδειγμα: Στον αγώνα της Εθνικής με την Ουγγαρία στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο Κώστας Μήτρογλου δείχνει εντελώς εκτός κλίματος. Βαδίζει αντί να τρέχει και χάνει κάθε προσωπική μονομαχία. Ο κόουτς αντικρίζοντας την κατάσταση, σηκώνει από τον πάγκο τον Ευθύμη Κουλούρη, σέντερ φορ που αγωνίζεται δανεικός από τον ΠΑΟΚ στον Ατρόμητο προκειμένου να τον αντικαταστήσει. Ο Κουλούρης είναι έτοιμος να μπει στον αγώνα αλλά η αλλαγή καθυστερεί διότι ο βοηθός διαιτητή διαπιστώνει ότι ο νεαρός επιθετικός έχει μια σειρά από βραχιόλια στα χέρι του και του ζητεί να τα βγάλει για να μπει στον αγωνιστικό χώρο, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Ο Κουλούρης καθυστερεί και στο διάστημα αυτό, ο Μήτρογλου αξιοποιεί την σέντρα του Τσιμίκα, πετυχαίνει με κεφαλιά ένα υπέροχο γκολ. Ο Κουλούρης ξαναβάζει τα «χαϊμαλιά» στα χέρια του και κάθεται πάλι στον πάγκο.

Ο Σκίμπε παίρνει παράταση ως ομοσπονδιακός τεχνικός και στην συνέντευξη Τύπου δηλώνει ευχαριστημένος (!) από την προσπάθεια και την απόδοση των παικτών του. Λίγο πριν ο αρχηγός της ομάδας Σωκράτης Παπασταθόπουλος δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι από αυτό το παιχνίδι κρατάμε μόνο τη νίκη και τίποτα άλλο. Ο παίκτης έχει πλήρη επίγνωση της αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας. Ο προπονητής εξωραΐζει την πραγματικότητα και νομίζει πως όλα πάνε καλά.

Τρεις μέρες αργότερα η Εθνική Ομάδα διασύρεται από τους ψυχωμένους Φινλανδούς και το όνειρο της πρωτιάς στον όμιλο μετατρέπεται σε εφιάλτη, φέρνοντας τον Σκίμπε ένα βήμα πριν την απομάκρυνση. Όταν δεν αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα δεν έχεις λόγους να κάνεις κάτι για να την αλλάξεις. Θεωρείς εαυτόν πετυχημένο επειδή έφερες την ομάδα στη δεύτερη θέση του ομίλου σου για τα προκριματικά του Μουντιάλ πίσω από το πανίσχυρο Βέλγιο και πίσω από την δυνατή ομάδα της Βοσνίας. Αγνοείς ότι για να το πετύχεις η ομάδα της Κύπρου σε… διευκόλυνε να την νικήσεις στην Λευκωσία και στην συνέχεια (αναπάντεχα) νίκησε την Βοσνία.

Οι παίκτες και η Εθνική Κύπρου του ανανέωσαν το συμβόλαιο…

Ο Μίκαελ Σκίμπε είναι ένας επικοινωνιακός άνθρωπος ιδανικός για καλή (βραδινή) παρέα. Οι παίκτες εκτίμησαν το χαλαρό στυλ και την μειωμένη απαιτητικότητά του στις προπονήσεις. Αυτοί πήγαν στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο και ζήτησαν επιτακτικά να ανανεωθεί το συμβόλαιό του. Ετσι κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις όσων έλεγαν ότι η ομάδα δεν παρουσιάζει αγωνιστική βελτίωση ειδικά στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Υπερίσχυσε η προσομοίωση του Σκίμπε με τον Ρεχάγκελ και το καλοκαίρι του ανανεώθηκε το συμβόλαιο. Τώρα μετά την τρανταχτή αποτυχία, κάποιοι ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι λες και το θέμα είναι να τιμωρηθεί ο Σκίμπε που απέτυχε κι όχι να επιλεγεί ένας ικανός, φιλόδοξος και με ιδέες προπονητής. Ενας προπονητής που ανάμεσα στα άλλα:

-Την Παρασκευή το βράδυ θα φώναζε στο γραφείο του τον Μήτρογλου και θα του τραβούσε το αυτί επειδή φώναζε με υποτιμητικό τρόπο στον Χριστοδουλόπουλο γιατί, κατά την εκτίμησή του, δεν του έδωσε την μπάλα και προτίμησε να σουτάρει.

Κλείσιμο
-Το ίδιο θα έκανε το βράδυ της Δευτέρας με τον Κώστα Φορτούνη που δυσφόρησε με τον Πέλκα για αντίστοιχη φάση.

-Θα έστελνε ο ίδιος τους παίκτες του να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ήττα από την Φινλανδία και δεν θα τους επέτρεπε να εξαφανιστούν με την δικαιολογία ότι είχαν διαβάσει ήδη άσχημες κριτικές για την απόδοσή τους.

- Θα ζητούσε δίπλα του αντί για τον συμπαθή αλλά «νερόβραστο» Ζήση Βρύζα κάποιον με κύρος και πυγμή που θα τον αντιμετώπιζαν με σεβασμό οι παίκτες…

Όταν ο προπονητής ξέρει ότι βρίσκεται στην θέση του η οποία του αποφέρει 500.000 ευρώ ετησίως, επειδή τον κράτησαν εκεί συγκεκριμένοι παίκτες που έχουν συγκεκριμένους μάνατζερ, τότε είναι προπονητής που δεν αποφασίζει αλλά διαβουλεύεται με άλλους θέματα της αποκλειστικής αρμοδιότητάς του...

Προπονητή με σχέδιο ή με προσευχές;

Κάπως έτσι φτάσαμε στην τρανταχτή αποτυχία. Η Ομοσπονδία, αν πιστέψουμε τις διαρροές, ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον Μίκαελ Σκίμπε με τον Αγγελο Αναστασιάδη. Θα είναι ποδοσφαιρικός αναχρονισμός να επιστρέψουμε στις εποχές του «ηρωικού» ποδοσφαίρου πιστεύοντας ότι μεταφυσικές επικλήσεις και αναφορές στο «ελληνικό φιλότιμο» μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Η Εθνική Ομάδα έχει μπροστά της τον στόχο της συμμετοχής στα τελικά του EYRO 2020. Τα προκριματικά αρχίζουν τον Μάρτιο του 2019. Υπάρχει χρόνος για ενδελεχές ψάξιμο και μελετημένες επιλογές. Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος. Πρώτα θα αναλυθούν οι αιτίες και οι παθογένειες που οδήγησαν εδώ τα πράγματα και μετά θα αναζητηθούν οι λύσεις που θεραπεύουν τα υπαρκτά προβλήματα.

Η -αύριο το πρωί- αντικατάσταση του Μίκαελ Σκίμπε θα στείλει το λάθος μήνυμα ότι αυτός και μόνο αυτός είναι ο φταίχτης για την αποτυχία. Ο κίνδυνος να μείνουν εκτός πεδίου κριτικής οι παίκτες για της απόδοσή τους, είναι υπαρκτός…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης