Σε υψηλά επίπεδα η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ με σημαντική αύξηση ελέγχων το 2023

Σε υψηλά επίπεδα η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ με σημαντική αύξηση ελέγχων το 2023

Η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό συλλογής δειγμάτων είναι 240%

antidoping
Η αναβαθμισμένη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), η επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού και το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση 7,42% του συνολικού αριθμού των δειγμάτων ούρων και αίματος που συλλέχθηκαν από τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. κατά το έτος 2023 σε σχέση με το έτος 2022.

Σε διεθνές επίπεδο ο Ε.O.KA.N. ως Αρχή Δειγματοληψίας, συνεργάστηκε με Εθνικούς Οργανισμούς άλλων χωρών για έλεγχο των αθλητών/τριών τους, οι οποίοι/ες προπονούνταν ή διέμεναν στην Ελλάδα, όπως επίσης συνεργάστηκε με Διεθνείς Ομοσπονδίες για συλλογή δειγμάτων ούρων και αίματος, για ελέγχους εντός και εκτός Διοργάνωσης στις Διεθνείς Διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.

Η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό συλλογής δειγμάτων ούρων είναι 240% . Καθώς συλλέχθηκαν συνολικά 221 δείγματα ούρων κατά το έτος 2023 έναντι 65 δειγμάτων ούρων που είχαν συλλεχθεί κατά το έτος 2022 . Επιπλέον συλλέχθηκαν 14 δείγματα αίματος κατά το έτος 2023 ενώ το κατά το έτος 2022 δεν είχε συλλεχθεί κανένα δείγμα αίματος.

Σε ότι αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε αθλητές και αθλήτριες που συμπεριλαμβάνονται στους Καταλόγους Ελεγχόμενων Αθλητών Ομάδων του Ε.Ο.ΚΑ.Ν ., συλλέχθηκαν εκτός διοργάνωσης 740 δείγματα ούρων κατά το έτος 2023 έναντι 492 δειγμάτων ούρων που είχαν συλλεχθεί κατά το έτος 2022, γεγονός που αποτελεί αύξηση 50,41%.

Ακόμα πιο σημαντική είναι η αύξηση κατά 182,6% του αριθμού συλλογής δειγμάτων αίματος, εντός αλλά και εκτός διοργάνωσης , καθώς συλλέχθηκαν 65 δείγματα αίματος κατά το έτος 2023 έναντι 23 δειγμάτων αίματος για το έτος 2022.

Ο Διοικητής του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., Ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων δήλωσε, « Η σημαντική αύξηση των ελέγχων που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα Διεθνή Πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού αποδεικνύουν την άρτια επιστημονική λειτουργία του Ε.Ο.ΚΑ.Ν που βρίσκεται πάντα σε υψηλά επίπεδα, προασπίζοντας την υγεία των αθλητών και υπερασπίζοντας την διεθνή εικόνα του ελληνικού αθλητισμού. Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών, σύμμαχός τους για ένα καθαρό αθλητισμό, όπου όλοι θα συναγωνίζονται και θα ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις. »

Κλείσιμο
E_1
E_2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης