«Μότσαρτ ο Πελέ, θεϊκός ο Μέσι, καλύτερος Ευρωπαίος ο Κρόιφ» - Οι ατάκες του Μπεκενμπάουερ για τους «μύθους» του ποδοσφαίρου

«Μότσαρτ ο Πελέ, θεϊκός ο Μέσι, καλύτερος Ευρωπαίος ο Κρόιφ» - Οι ατάκες του Μπεκενμπάουερ για τους «μύθους» του ποδοσφαίρου

Ο Κάιζερ είχε μιλήσει για το μεγαλείο του Ντιέγκο Μαραντόνα, τη σεμνότητα του Μάικλ Τζόρνταν και την άρρηκτη σύνδεση της Μπάγερν με τον Γκερντ Μίλερ

pele

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ο Κάιζερ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πέρασε στην αιωνιότητα. 

Το βράδυ της Κυριακής πέθανε σε ηλικία 78 ετών στον ύπνο του και πάει στον παράδεισο για να συναντήσει παλιούς του συμπαίκτες και αντιπάλους όπως είναι ο Γκερντ Μίλερ, ο Πελέ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Τζορτζ Μπεστ. 

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος υποκλίθηκε στον κορυφαίο αμυντικό του κόσμου, στον αρχηγό της Μπάγερν Μονάχου και της Δυτικής Γερμανίας αλλά και στον προπονητή που το 1990 οδήγησε την Εθνική ομάδα της χώρας του στην κατάκτηση ενός ακόμη Μουντιάλ. 

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν στενός φίλος με μεγάλες μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τους οποίους και θαύμαζε, ενώ είχε εκφραστεί με πολύ καλά λόγια για νεότερους αθλητές όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Λιονέλ Μέσι και ο Μάικλ Τζόρνταν. 


«Ο Πελέ ήταν σαν τον Μότσαρτ» 

Με τον Πελέ ο Μπεκενμπάουερ υπήρξαν αντίπαλοι στα παιχνίδια της Δυτικής Γερμανίας με την Βραζιλία αλλά και συμπαίκτες στην ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης στην οποία ο Κάιζερ πήγε το 1977. 
Κλείσιμο

«Ο Πελέ είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Βασίλεψε για 20 χρόνια. Όλοι οι άλλοι, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Μισέλ Πλατινί, κατατάσσονται κάτω από αυτόν. Δεν υπάρχει κανένας που να συγκρίνεται με τον Πελέ» είχε πει με αφορμή τον θάνατο του Πελέ ο Κάιζερ. 

Για την κοινή τους θητεία στη Νέα Υόρκη επεσήμανε: «Πέρναγα στον Πελέ την μπάλα και τον έβλεπα να παίζει, ήταν σαν τον Μότσαρτ. Εκείνη τη χρονιά, το να παίξω μαζί του ήταν απολύτως εκπληκτικό».

«Ήταν μια ιδιοφυΐα που προφανώς είχε χάσει τον έλεγχο της ζωής του»

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έπαιξε στη μετά Μπεκενμπάουερ εποχή αλλά ο Κάιζερ τον αντιμετώπισε ως προπονητής σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 1986 στο Μεξικό κέρδισε η Αργεντινή του Μαραντόνα και το 1990 στην Ιταλία η Γερμανία του Κάιζερ. 

Με αφορμή τον θάνατό του Μαραντόνα ο Κάιζερ είχε πει: «Ήταν πάντα καλός, πάντα φιλικός, όταν βλεπόμασταν. Μου άρεσε. Στους δύο τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Αργεντινής [1986 και 1990] ο Ντιέγκο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημά μου. Στο Μεξικό το 1986 ήταν στο απόγειό του και ασταμάτητος.

Ο Πελέ κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές. Αλλά για μένα ο Μαραντόνα έρχεται αμέσως πίσω του. Ήταν κάτι παραπάνω από παίκτης, ήταν καλλιτέχνης. Ήταν μια ιδιοφυΐα που προφανώς είχε χάσει τον έλεγχο της ζωής του τα τελευταία χρόνια».

«Ο Μέσι είναι θεϊκός παίκτης»

Από τους πιο νέους παίκτες του άρεσε πολύ να βλέπει τον Λιονέλ Μέσι. Δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν τον έβλεπε πιο ψηλά από τον Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά τον είχε αποθεώσει αρκετές φορές. 

Χαρακτήρισε ιδιοφυϊα τον οχτώ φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας αλλά και θεϊκό παίκτη.  «Ο Μέσι είναι ιδιοφυΐα» είχε πει στα χρόνια που έπαιζε στη Μπαρτσελόνα ενώ σε μια πιο νέα δήλωση του είχε υπογραμίσει: «Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τους ανθρώπους με τον Θεό, αλλά ο Μέσι είναι ένας θεϊκός παίκτης». 

Για το τι ακριβώς είχε ο Μέσι και του άρεσε ξεκαθάρισε: «Έχει τα πάντα. Όταν τον παρακολουθώ, βλέπω έναν παίκτη που είναι πολύ, πολύ επιδέξιος, πολύ έξυπνος και το αριστερό του πόδι είναι σαν του Ντιέγκο Μαραντόνα». 

croyff



«Ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής»

Με τον Γιόχαν Κρόιφ υπήρξαν αντίπαλοι στον τελικό του Μουντιάλ του 1974 ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και την Ολλανδία ενώ τον είχε συναντήσει και στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ. 

Μεταξύ τους υπήρξε σεβασμός και ο Γερμανός τον θεωρούσε ως τον κορυφαίο παίκτη της Ευρώπης. 

«Δεν ήταν μόνο πολύ καλός φίλος, αλλά και αδερφός για μένα» είχε πει για τον Κρόιφ όταν πέθανε. Η καλύτερη ατάκα του για τον Ολλανδό ήταν η παρακάτω: «Ήταν σίγουρα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει βγάλει η Ευρώπη. Όταν παίκτες όπως ο Μπέιλ και ο Ρονάλντο αξίζουν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ο Γιόχαν θα άξιζε δισεκατομμύρια!».


Για τον σπουδαίο Τζορτζ Μπεστ τον οποίο συνάντησε στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ είχε τονίσει: «Ο Τζορτζ Μπεστ ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες όλων των εποχών και πιθανώς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που δεν έπαιξε ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο». 



Για τον συμπαίκτη του στη Μπάγερν Μονάχου και στην Εθνική Δυτικής Γερμανίας, τον μεγάλο γκολτζή, τον Γκερντ Μίλερ είχε πει μια φοβερή ατάκα: «Αυτό που έχει γίνει η Μπάγερν είναι χάρη στον Γκερντ Μίλερ». 

muller



Για τον Ζινεντίν Ζιντάν είχε πει: «Ο Ζιντάν είναι μοναδικός. Η μπάλα κυλάει μαζί του. Μοιάζει περισσότερο με χορευτή παρά με ποδοσφαιριστή». Δεν είχε παραλείψει να μιλήσει και για τον Τζόρνταν με τον οποίον είχαν κοινή αγάπη για το γκολφ: «Για παράδειγμα, ο Μάικλ Τζόρνταν κερδίζει 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αλλά συνεχίζει να παίζει μπάσκετ και παραμένει ένας σεμνός άνθρωπος». 



Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ πίστευε ότι «δεν κερδίζει ο δυνατός, αυτός που κερδίζει είναι δυνατός» ενώ κάποτε τον ρώτησαν εάν θα πήγαινε να παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης και είχε απαντήσει: «Μάλλον θα έλεγα ναι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ... Είναι μια θρυλική ομάδα που στέκεται πάνω από όλες τις άλλες και είναι ο στόχος όλων των παικτών». 

Για τον τελικό του Μουντιάλ 1966 και τη μάχη της Αγγλίας με την Γερμανία είχε σημειώσει: «Μου είχαν πει να μαρκάρω τον καλύτερο παίκτη τότε - τον Μπόμπι Τσάρλτον. Ο Μπόμπι μου είπε αργότερα ότι (ο προπονητής της Αγγλίας) Άλφ Ράμσεϊ του είχε πει να παρακολουθεί αυτόν τον νεαρό, εμφανίσιμο Γερμανό τύπο». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης