Πρόσφυγες: Άσυλο μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια εισηγείται ο Χρυσοχοΐδης

Πρόσφυγες: Άσυλο μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια εισηγείται ο Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εισηγούμενος το σχέδιο νόμου «Περι Διεθνούς Προστασίας» ανέφερε ότι  στόχος των προωθούμενων διατάξεων είναι να παρέχουν προστασία «μόνο στους "ικέτες" ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού» εξαιρώντας όσους δεν πληρούν τα «χαρακτηριστικά του πρόσφυγα»

prosfygopoylo-arthro
Πλαίσιο που θέτει καθαρούς κανόνες και χρονοδιαγράμματα για την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται με παράλληλη επιτάχυνση των επιστροφών αλλά και της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θέτει το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εισηγούμενος το σχέδιο νόμου «Περι Διεθνούς Προστασίας» στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι μεταξύ άλλων στόχος των προωθούμενων διατάξεων είναι να παρέχουν προστασία «μόνο στους "ικέτες" ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού» εξαιρώντας όσους δεν πληρούν τα «χαρακτηριστικά του πρόσφυγα». Υπογράμμισε δε ότι θα εξαλειφθεί το πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που «οδήγησε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χώρων, οι οποίοι παραμένουν χωρίς νόμιμη αιτία».

Ειδικότερα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει σε: «

1) εισαγωγή σαφούς νομικού πλαισίου

2) διόρθωση δομικών σφαλμάτων του συστήματος παροχής ασύλου που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

3) εισαγωγή συστήματος εναρμονισμένο με τις επιταγές του ενωσιακού νομοθέτη

Κλείσιμο
4) αντιμετώπιση των κλειστών συνόρων, των αυξημένων ροών, την αδυναμία της Ελλάδας να υποδεχθεί όσους μετανάστες επιθυμούν να έρθουν στην χώρα χωρίς να δικαιούνται προστασία

5) εισαγωγή κανόνων που θα ξεκαθαρίζουν ποια είναι τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και ποιες οι υποχρεώσεις τους

6) εξάλειψη της νομοθέτησης που αγνόησε ότι το δίκαιο διεθνούς προστασίας σκοπό έχει να προστατέψει μόνο τους «ικέτες» ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού, και όχι να διευρύνει τα όρια της έννοιας και να συμπεριλάβει πρόσωπα που στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πρόσφυγα

7) εξάλειψη των συνεπειών μιας νομοθέτησης που οδήγησε σε απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία, που δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».


Κατά την δευτερολογία του ο κ. Χρυσοχοϊδης επανέλαβε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εφαρμοστεί πρόγραμμα ταχύτατης εξέταση των αιτήσεων ασύλου και επιστροφής στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Πέραν αυτού απαντώντας σε αυστηρό τόνο στην κριτική που του άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η «δήθεν ευαισθησία» της προηγούμενης κυβέρνησης αποτυπώνεται «στο στοίβαγμα ανθρώπων σε στρατόπεδα – γκέτο και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους». «Απεγκλωβίσαμε ασυνόδευτα από κρατητήρια και κελιά» είπε σε άλλο σημείο. Παράλληλα, μίλησε για «συστήματα» στα οποία μετείχαν ιδιώτες ιατροί και υπάλληλοι των υπηρεσιών ασύλου που είχαν στήσει «βιομηχανία» για να βαφτίζουν άκριτα ως «ευάλωτους λόγω μετατραυματικού στρες» αιτούντες άσυλο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το 76% των αιτήσεων ασύλου που καταθέτουν Αφγανοί ικανοποιείται όταν την ίδια ώρα το αντίστοιχο ποσοστό στην Γερμανία είναι 46%. «Γιατί; Έχουμε ειδική κατηγορία Αφγανών εμείς;» αναρωτήθηκε ενώ χαρακτήρισε «ντροπή της Ευρώπης» την Μόρια.

«Διαπιστώνω ότι υπάρχει μια προσχηματική ρητορική ότι κάποιοι είναι υπέρ και άλλοι κατά των μεταναστών. Κάποιοι είναι ευαίσθητοι και κάποιοι λιγότερο. Όμως, που μετρά στην πολιτική είναι η πράξη και το αποτέλεσμα και εδώ έχουμε να κάνουμε με ενωσιακό δίκαιο και εφαρμογή 2 ευρωπαϊκών οδηγιών» ανέφερε κατά την δευτερολογία του ο υπουργός για να συνεχίσει «Το νομοσχέδιο τα καταργεί όλα (σ.σ. νόμο ΣΥΡΙΖΑ) εκτός από την οργάνωση της διοίκησης. Όλα τα άλλα είναι νέα».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών εξήγησε ότι «Είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Επι των ημερών σας ήταν συνεχείς αυτές οι αντιδράσεις γι αυτό μην τις επικαλείστε».

«Αυτό που απαντώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα έργα και οι μέρες του στην διαχείριση του μεταναστευτικού κάθε άλλο στοιχεία ευαισθησίας και προστασίας αδυνάτων είχαν. Ήταν λογική στοίβαγματος ανθρώπων και οδήγησε σε περιορισμό των δικαιωμάτωμν τους» είπε ο υπουργός για να επισημάνει πως την προηγούμενη τετραετία «Κατατέθηκαν 156 χιλ αιτήσεις ασύλου. Οι περίπου 40 χιλ εξετάστηκαν. Υπάρχει υπόλοιπο 110 χιλ . Που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι; Ξέρει κανείς από εσάς να μας απαντήσει; Που είναι αυτοί οι άνθρωποι χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα;».

Κριτική άσκησε και για τις ελάχιστες επιστροφές αλλά και για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαμαρτυρήθηκε όταν η Τουρκία έθετε προσχώματα. «Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει πως όσοι δεν είναι πρόσφυγες αν επιστρέφονται. Πόσοι επιστράφηκαν; Μόλις 1.800» και εξήγησε ότι ο χαμηλός ρυθμός επιστροφών οφείλεται στο ότι «δυστυχώς εδώ λειτούργησαν λογικές και συστήματα – δεν λέω κάτι παραπέρα . Ιδιώτες γιατροί έβγαζαν έγγραφα που αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου ότι όλοι αυτοί είναι ευάλωτοι με μετατραυματικό στρες . Πηγαίνετε να ερευνήσετε ποιοι έδιναν χαρτιά. Έδιναν για μετατραυματικό στρες χαρτιά και όλοι κηρύσσονταν ευάλωτοι. Ολοι έμεναν στο εσωτερικό και κανείς δεν επιστρέφονταν. Όταν η Τουρκιά αρνήθηκε να παραλαμβάνει πολίτες 3ων χωρών που τελικώς δεν πήραν άσυλο υπήρξε καμία διαμαρτυρία από την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ευρώπης;».

Οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και για την διαχείριση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων λέγοντας ότι ήταν «εγκλωβισμένα σε κλουβιά και κρατητήρια».

«Η χειρότερη καταστολή είναι να στοιβάζεις τους ανθρώπους σε στρατόπεδα. Αυτά τα γκέτο όπου στοιβάζατε τους ανθρώπους» συνέχισε την κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα ανέφερε ότι θα φτιαχτούν κατάλογοι ασφαλών χωρών και εξήγησε ότι «Η Τουρκία για τους Σύρους πολίτες είναι ασφαλής χώρα. Ξέρετε κανένα Σύρο που επέστρεψε στην Τουκία; Ξέρετε κανέναν που τους είπε ότι εισήλθατε από ασφαλή χώρα και πρέπει να γυρίσετε σε αυτή; Όχι δεν το έκανε γιατί όλους τους θεωρήσαμε ευάλωτους. Πως με τέτοιες υπερβάσεις να προστατέψουμε τόσες χιλιάδες ανθρώπους» και πρόσθεσε «Η φιλοδοξία είναι την επομένη της έναρξης του νόμου να υπάρχει πολύ γρήγορα προτεραιοποίηση στους αιτούντες, να επιστρέφονται πολύ γρήγορα οι χαμηλού προφίλ, να προστατεύονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και πολύ γρήγορα να ενσωματώνονται όσοι μένουν».


Δείτε εδώ το ενημερωτικό σημείωμα του Υπ. Προστασίας του Πολίτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης