Joker: Με «διάλογο» Μητσοτάκη-Τσίπρα συνεχίστηκε η συζήτηση για τους ελέγχους της αστυνομίας

Joker: Με «διάλογο» Μητσοτάκη-Τσίπρα συνεχίστηκε η συζήτηση για τους ελέγχους της αστυνομίας

Για «παρωδία» και «μάχη εντυπώσεων» που εμποδίζει τη νηφάλια προσέγγιση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός - Αρχικά το αποσιώπησαν, μετά το διακωμώδησαν και «μετά όλοι συμφώνησαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

joker
Μεγαλύτερη αντοχή ακόμη κι από φλέγοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα επιδεικνύει η σκληρή διένεξη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης γύρω από τους ανηλίκους και την ταινία Joker. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να επαναφέρει την αντιπαράθεση σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο δηλώνοντας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν ότι «πράγματι, δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό, εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος ο οποίος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα. Γύρω από το περιστατικό με την κινηματογραφική ταινία "Joker", ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων και διαμορφώθηκε μια "παρωδία" που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος».

Αυτά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεκβαίνοντας ελαφρώς από το γενικότερο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου της Πολιτιστικής Εταιρείας στη συμπρωτεύουσα. Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως «όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε ήρεμα, απλά. Να πάρουμε από ένα πραγματικό περιστατικό να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή. Ίσως είναι και μια ένδειξη επιστροφής στην πραγματικότητα το γεγονός ότι αφιερώνουμε τόση ενέργεια για να συζητήσουμε ένα θέμα ήσσονος σημασίας».

Ο Τσίπρας παίζει... Joker 

Σχεδόν από την άλλη άκρη της Ελλάδας, από την Κρήτη όπου περιοδεύει αναζητώντας υποστηρικτές στην επιχείρηση πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολούθησε να βάλλει κατά της κυβέρνησης με πολιορκητικό κριό τον Joker: «Το πρόβλημα προσπάθησαν την άλλη μέρα να το αποσιωπήσουν, να το διακωμωδήσουν, είπανε ότι πρόκειται για fake news, μετά είπανε ότι πρόκειται για κάποιους γονείς που τσακώθηκαν και φωνάξανε την αστυνομία, μετά είπανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ευθύνεται γιατί κάποιοι υπάλληλοι φωνάξανε την αστυνομία, μετά βγήκε η Μενδώνη και είπε ότι δεν φταίει το υπουργείο Πολιτισμού αλλά η αστυνομία, μετά βγήκε ο Χρυσοχοϊδης και είπε ότι δεν φταίει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά φταίει το υπουργείο Πολιτισμού, και μετά όλοι μαζί συμφωνήσαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σε μια διάλεκτο διαφορετική από τη δήθεν λαϊκή «για να μας καταλαβαίνει ο κόσμος» που χρησιμοποίησε για την περίσταση ο πρώην πρωθυπουργός, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου διεθνοποίησε το ζήτημα Joker: Κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν. Εξαιρώντας προφανώς το κόμμα του, το οποίο είχε κάθε δυνατότητα να τροποποιήσει τον σχετικό νόμο που προκαλεί τέτοιες στρεβλώσεις. Αλλά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μάλλον είχε πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις να διευθετήσει από το να διορθώσει έναν νόμο του -νυν βουλευτή και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη- Γιάννη Ραγκούση.
Παρεξηγήσεις για την κατάδοση

Κλείσιμο
Στο περιθώριο της πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε μία παράπλευρη κόντρα, ανάμεσα σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την τέως γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η επίσημη δήλωση της τελευταίας αποτυπώνει εναργώς την εν λόγω κόντρα: «Για την αποκατάσταση της αλήθειας. Η πληροφορία ότι δήθεν εγώ είμαι αυτή η οποία κάλεσα τηλεφωνικά την αστυνομία να επέμβει προκειμένου να επιληφθεί του θέματος της παρακολούθησης της ταινίας Joker από ανηλίκους θεατές είναι απολύτως ψευδής και εξ ολοκλήρου ανυπόστατη. Είναι τραγικό ότι η πληροφορία αυτή διακινήθηκε καταρχάς από βουλευτές, την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Μπογδάνο, αν όχι κι από άλλους που δεν γνωρίζω, οι οποίοι σκοπίμως παραπληροφορούν την κοινή γνώμη. Οι κλήσεις στην Αστυνομία, όπως έχει δημόσια κι επίσημα συνομολογήσει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έγιναν από υπαλλήλους του. Ως γνωστόν, εγώ δεν διατελώ υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ. Επιπλέον, από τις 8.7.2019, οπότε και υπέβαλα παραίτηση από τη θέση της Γενικής Γραμματέως, ουδεμία σχέση έχω με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις πολιτικές που ασκεί. Επομένως, Διαψεύδω κατηγορηματικά τις δηλώσεις των παραπάνω βουλευτών κ .κ. Θεοδώρας Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με τις οποίες σήμερα το πρωί 22.10.2019 με κατονόμασαν ψευδώς αμφότεροι στους τηλεοπτικούς σταθμούς OPEN TV και ΣΚΑΪ , αντιστοίχως, ο δε τελευταίος και με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους καλώ να ανακαλέσουν δημοσίως τις ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές τους στο πρόσωπό μου. Περαιτέρω, τους καλώ να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από μένα και τον ελληνικό λαό, τον οποίο εν πλήρη γνώσει τους παραπληροφορούν. Τέλος, δηλώνω ότι στο βαθμό που με αφορά θα κινήσω κάθε νόμιμη διαδικασία, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψή μου και υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην αληθή και αντικειμενική ενημέρωση. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη».

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η Ντόρα Μπακογιάννη έγραψε: «Λυπάμαι πολύ για το σημερινό μου σχόλιο που αφορούσε την κα Μαρία Βλαζάκη σε σχέση με τους υπαλλήλους του Υπ. Πολιτισμού που συμμετείχαν στην υπόθεση με την ταινία Joker. Όπως αποδεικνύεται,ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση και προσωπικά έπεσα θύμα παραπληροφόρησης ανεύθυνων πηγών». Για την ιστορία, από το ΥΠΠΟ διευκρινίστηκε ότι η υπάλληλος η οποία έκανε τον έλεγχο στον κινηματογράφο κατέθεσε ενόρκως στην αστυνομία ότι προχώρησε αφού «ενημέρωσε την αρμόδια τμηματάρχη και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας».

Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία εντολή από το υπουργείο, κάνοντας λόγο για «ανοίκεια» ενέργεια των δύο υπαλλήλων. Όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός «πράγματι οι δύο κυρίες ήταν -είναι- υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες εκτός από υπάλληλοι του Υπουργείου είναι και μέλη Α’ βάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει τέσσερις επιτροπές, οι οποίες γνωμοδοτούν για το αν μία ταινία είναι κατάλληλη για όλους, για το αν μία ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, αν μία ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών και αν είναι ακατάλληλη για ανηλίκους. Οι δύο λοιπόν αυτές υπάλληλοι είναι μέλη της Α’ βάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία επιτροπή ανάμεσα στα άλλα, έχει δυνατότητα άσκησης, μάλλον έχει δυνατότητα εισόδου ελευθέρως με βάση ένα ειδικό δελτίο εισόδου, σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Η κυρία Μενδώνη επισήμανε περαιτέρω ότι «έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν, για παράδειγμα, τον αιθουσάρχη, αν πραγματικά ζητάει ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή μέχρι τη διαδικασία του 'καλώ δυνάμεις καταστολής', αυτό απέχει πάρα πολύ».

Ο Joker σπάει ταμεία

Ενώ στην Ελλάδα μαίνεται μια πολυεπίπεδη και σκληρή αντιπαράθεση, διεθνώς ο Joker βρίσκεται σε τροχιά κατάρριψης ιστορικών ρεκόρ. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί περί το box office διατυπώνουν με βεβαιότητα την πρόγνωση ότι το πολυσυζητημένο φιλμ θα αναδειχθεί σύντομα στο πιο επιτυχημένο ακατάλληλο για νέους κάτω των 17 ετών φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Όλες οι ενδείξεις για την εμπορική του πορεία, συγκλίνουν στο ότι ο Joker θα φτάσει σύντομα ή και θα ξεπεράσει σε εισπράξεις από εισιτήρια ανά τον πλανήτη τα 900 εκατ. δολάρια. Προς το παρόν ο Joker με 737 εκατ. δολάρια πλησιάζει τάχιστα το The Matrix: Reloaded (738,5 εκατ.) και κυνηγά το Deadpool (783,6 εκατ.) και Deadpool 2 (785 εκατ. δολάρια).

Εν τω μεταξύ, πάντως, η γνωστή τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου υπενθυμίζει ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα εκτός από τον Joker:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης