Υπόθεση Novartis: Οι διαδικασίες για την πρώτη προανακριτική των πεπραγμένων ΣΥΡΙΖΑ

Υπόθεση Novartis: Οι διαδικασίες για την πρώτη προανακριτική των πεπραγμένων ΣΥΡΙΖΑ

Τα επόμενα βήματα μετά τη σημερινή αποσφράγιση του φακέλου της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis

vouli-geniko-1
Σε τροχιά συγκρότησης της πρώτης προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει μέρος των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θέτει την Βουλή η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί και αφορά τους χειρισμούς του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis και ενδεχομένως σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής θα αναγγελθεί η διαβίβαση της επίμαχης δικογραφίας που περιλαμβάνει τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην ευρωπαίου επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το παραπεμπτικό της αρμόδιας εισαγγελίας δεν προτείνει γενικά την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών μελών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά αναφέρει ονομαστικά τουλάχιστον τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση μετά την ενημέρωση για την διαβίβαση της δικογραφίας από το προεδρείο της Βουλής, ο φάκελος αποσφραγίζεται, οι εμπλεκόμενοι μπορούν να πάρουν αντίγραφο του περιεχομένου ενώ οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να τον μελετήσουν προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για το αν πρέπει να υπάρξει περεταίρω διερεύνηση.

Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική πρόταση προς την Ολομέλεια που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Με τα έως τώρα δεδομένα οι βουλευτές θα καταγράφουν τις μαρτυρίες που στοιχειοθετούν την σκευωρία και θα ζητούν την διερεύνηση των χειρισμών του κ. Παπαγγελόπουλου για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων όπως της κατάχρησης εξουσίας.

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και εφόσον λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα είναι κλειστές ενώ αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δικαστικοί λειτουργοί και πολιτικά πρόσωπα.

Οι βουλευτές που θα μετέχουν στις συνεδριάσεις οφείλουν να παραδώσουν πόρισμα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Εάν από τις έρευνες επιβεβαιωθεί η τέλεση των αδικημάτων από τον ελεγχόμενο υπουργό τότε το πόρισμα θα προτείνει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης