Υπόθεση Novartis: Γιατί ο Μητσοτάκης έβγαλε από το «κάδρο» τον Τσίπρα και στέλνει στην προανακριτική τον Παπαγγελόπουλο

tsi543

Πώς ελήφθη η απόφαση να ζητηθεί προανακριτική μόνον για τον Δ. Παπαγγελόπουλο - Γεραπετρίτης στον ΘΕΜΑ 104,6: Αυτές είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βουλή μετά την αποσφράγιση του φακέλου

«Έξω από το κάδρο» των πιθανολογούμενων ενόχων για την ενορχήστρωση της σκευωρίας κατά των αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης που στήθηκε με πρόσχημα το σκάνδαλο Novartis αποφάσισε να αφήσει η κυβερνητική ηγεσία τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με προφανή στόχο να ικανοποιηθεί το κοινό περί διακαίου αίσθημα, χωρίς, όμως, να οξυνθεί το πολιτικό κλίμα σε μια περίοδο που η χώρα και η οικονομία της έχουν ανάγκη από νηφαλιότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να καταδείξει εμπράκτως τη βούλησή του, την οποία και στο παρελθόν είχε διακηρύξει, να μη μετατραπεί η Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών».

Αποδίδοντας, προσώρας τουλάχιστον, μόνον πολιτικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου «άναψε το πράσινο φως» για να υποβληθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει κατονομαστεί από πολιτικά στελέχη ως ο διαβόητος «Ρασπούτιν» που κινούσε τα νήματα της απόπειρας να ενοχοποιηθούν οι δέκα πολιτικοί που παραπέμφθηκαν από την προηγούμενη Βουλή.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια» φέρεται ειπών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν του ετέθη το ζήτημα της μεταχείρισης που θα έκανε η γαλάζια Κ.Ο. στην υπόθεση μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκε έπειτα από τις καταθέσεις που εδόθησαν στον Άρειο Πάγο. «Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» ανέφεραν την ίδια ώρα πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές», επεσήμαναν.

«Τώρα θα υπερασπίζονται τον “Ρασπούτιν”»

Η ένταση με την οποία αντέδρασε η Κουμουνδούρου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «φθηνό τακτικισμό», αποδιδόταν από γαλάζια στελέχη σε εκνευρισμό που προκλήθηκε στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Φαίνεται ότι τα έχουν εντελώς χαμένα», σχολίαζε έμπειρο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. «Τώρα θα υπερασπίζονται τον “Ρασπούτιν”», συμπλήρωναν.

Στην κυβέρνηση επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τις προθέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού πρώτα ανοιγόταν ο φάκελος που εστάλη στη Βουλή. Επειδή, ωστόσο, ακουγόταν διαφορετικές απόψεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματός –άλλοι ήθελαν να βρεθεί εντός του κάδρου και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ άλλοι ήθελαν να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες προτού να ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα μη πολιτικά πρόσωπα στον Άρειο Πάγο- διαμηνύθηκε, μέσω διαρροών, η θέση την οποία αναμένεται τυπικά να ανακοινώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών», είναι η θέση στη οποία επιμένουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Ο χειρισμός της υπόθεσης ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής. Και εφόσον ο φάκελος διαβιβάστηκε από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, η Βουλή είναι αυτή που θα εξετάσει το ζήτημα», συμπληρώνουν.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιείται η περίπτωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σημειώνουν: «Δεν κρίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που κρίνεται ένας πρώην πρωθυπουργός. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του στη σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Ποιος ενορχήστρωσε την όλη ιστορία; Ποιος ο ρόλος του περιβόητου Ρασπούτιν, τον οποίο έχουν κατονομάσει ακόμη και δικαστικοί; Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν».

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι να συσταθεί το γρηγορότερο δυνατό η Προανακριτική Επιτροπή και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο της, ώστε να μη δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σχετική συζήτηση στη Βουλή αναμένεται στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, αμέσως δηλαδή μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη στην οποία θα βρίσκεται ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Οι διαδικασίες στη Βουλή

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής θα αναγγελθεί η διαβίβαση της επίμαχης δικογραφίας που περιλαμβάνει τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην ευρωπαίου επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το παραπεμπτικό της αρμόδιας εισαγγελίας δεν προτείνει γενικά την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών μελών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά αναφέρει ονομαστικά τουλάχιστον τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση μετά την ενημέρωση για την διαβίβαση της δικογραφίας από το προεδρείο της Βουλής, ο φάκελος αποσφραγίζεται, οι εμπλεκόμενοι μπορούν να πάρουν αντίγραφο του περιεχομένου ενώ οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να τον μελετήσουν προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για το αν πρέπει να υπάρξει περεταίρω διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον προσανατολισμό του Μαξίμου για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική πρόταση προς την Ολομέλεια που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Με τα έως τώρα δεδομένα οι βουλευτές θα καταγράφουν τις μαρτυρίες που στοιχειοθετούν την σκευωρία και θα ζητούν την διερεύνηση των χειρισμών του κ. Παπαγγελόπουλου για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων όπως της κατάχρησης εξουσίας.

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και εφόσον λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα είναι κλειστές ενώ αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δικαστικοί λειτουργοί και πολιτικά πρόσωπα.

Οι βουλευτές που θα μετέχουν στις συνεδριάσεις οφείλουν να παραδώσουν πόρισμα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Εάν από τις έρευνες επιβεβαιωθεί η τέλεση των αδικημάτων από τον ελεγχόμενο υπουργό τότε το πόρισμα θα προτείνει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο.

Ακούστε τι είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης:

2019.09.18 ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ - ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΟΒΑΡΤΙΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (88)

Λιακοπουλος

Συμπερασμα.Ο καθε Πρωθυπουργος στο Ελλαδισταν μπορει να διαπρατει καθε ειδους σκευωρια, να παρασερνει την χωρα σε γκρεμο και να την δεσμευει χειροποδαρα λογω αυταπατης δηθεν και απειριας και για ολα απαλασσεται γιατι κατα τον κυριο Μητσοτακη οι Πρωθυπουργοι δεν στελνονται στα δικαστηρια οτι και να κανουν αλλα τιμωρουνται μονον στην καλπη. Ωραιο μαθημα για τους νεους αυτο.Τι φοβαται αραγε ο Μητσοτακης?Να μην δηλητηριασθη το κλιμα λσνε μερικοι.Απεναντιας νομιζω η τεραστια πλειοψηφεια του λαου ΑΠΑΙΤΕΙ να μαθη και να ξακαθαριστη γιατι ο Τσιπρας με τον Βαρουφακη εψεραν την χωρα στο χειλος του γκρεμου, αναγκαστηκαν να μας δεσουν με ενα σκληρο αχρειαστο μνημονιο ειπαν τρομακτικα ψεμματα στον κοσμο με περισιο θρασος και τωρα μενουν στο απυροβλητο και κανουν και τον εξυπνο ...!Τι φοβαται ο Μητσοτακης οτι θα βγαλουν οι Συριζαιοι χιλιαδες κοσμο στο Συνταγμ Ας βγαλουν.Αν ηταν ετσι τοτε ο Πλαστηρας δεν επρεπενα κανη τιποτα με τους υπευθυνους της Μκης καταστροφης παρα μονον να τους αφησει ν χασουν τις εκλογες....!! Κυρι Μητσοτακη κανετε τρομακτικο λαθος .Λυπαμαι πολυ. Αν συνεχισετε σ αυτο το μοτιβο εχετε χασει ηδη κοσμο και κοσμακη κι ας φερετε οποια ανάπτυξη. Ο λαος απαιτει πρωτα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και τιμωρια των υπευθυνων για ψεμματα που στοιχισαν πολυ στην χωρα και σκευωριες και θα τιμωρησει ολους αυτους που τους δινουν αφεση αμαρτιων στο αψε σβησε

Γιάννης

Αυτά που γράφεις έχουν την λογική τους. Όμως δεν θα θυμάσαι τι συνέβη με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά Ενώ αθωώθηκε με το περίεργο 7 έναντι 6 ,στις εκλογές του 1973 που ακολούθησαν επανήλθε θριαμβευτής,παρά το γεγονός ότι ,για λόγους υγείας που ήταν σε όλους τους ψηφοφόρους γνωστοί,δεν μπορούσε να κυβερνήσει.Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ ,για τους δικούς τους λόγους,τον ηρωοποίησαν σε ένα κόσμο που λειτούργησε με το συμφέρον του ή το θυμικό του. Και το ερώτημά μου: Θέλετε να γίνει ήρωας ο καταληψίας;

Ο.Ε

Καλά, είναι δυνατόν να μην το είχαν συζητήσει διεξοδικά το καυτό κι επικίνδυνο αυτό Θέμα οι δύο τους προτού ο υπουργός βγει μπροστά από στην πύλη τού Μαξίμου και να κάνει -μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών- τις.βαρυσήμαντες δηλώσεις του Ρασπουντίν? Υπάρχει κανείς ηλίθιος σε τούτη τη χώρα που να μην βάζει, μέσα στο κάδρο, και τον καταληψία, που το έπαιζε, τότε, Μέγας Ναπολέων? Μάλλον δεν υπάρχει κανείς και καμιά, Έλληνας-Ελληνίδα, να συμμερίζεται την άποψη-απόφαση τού τωρινού μας πρωθυπουργού. Αλλά, βλέπετε, το ...κλήμα, να μη στραβώσει, και το δαγκώσει κάνας περαστικός ασαμάρωτος τρελογάιδαρος. Από τούτη τη φοβία διακατεχόταν ανέκαθεν (να τα βάλλει με την πανούργα κομουνιστικοαριστερή Fraktion) η ...περίφημη και παντοδύναμη στα λόγια Δεξιά. Κι ας τραβάνε μερόνυχτα κουπί οι οπαδοί της, οι καημένοι, να την ανεβάσουν στην πολυπόθητε Εξουσία...

κοριτσια ;;;

................ρε κοριτσια του φασιστοσυριζα..............να χαιρεσθε τον κυπατζη σας !!!! Ουστ ρε λουμπεν !!!

ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ...

...αναπληρωτης υπουργος ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ κατ'εξακολουθηση, αυτο δεν αποτελει αποχρωσα ενδειξη ενοχης του προισταμενου του? Θα μας τρελλανει το Χαπατο...

kyriakos

Η φωτογραφία μας δείχνει την Ελλάδα της αδιστακτης αλητείας, της πρόστυχης ψυχής, του χαμηλού δείκτη νοημοσύνης, του φθονου και της υβρεως. Σκοτεινή και καμπούρα.

416ΜΑΦ

Βγήκαν ξανά οι γνωστές "μονταζιέρες".... Λοιπόν φίλες και φίλοι, είτε το θέλετε είτε όχι η κατάσταση έχει ως εξής και είναι εξαιρετικά απλή. Γιατί μου αγχώνεστε; Θα αφήσει να εξελιχθεί η προανακριτική και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να μην ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ η ΕΝΕΡΓΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Αυτό φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ και "φωνάζουν".... Θα αφήσει λοιπόν ο Μητσοτάκης να κυλήσει η διαδικασία και ΞΑΦΝΙΚΑ θα "ΣΚΑΣΕΙ" το ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΟΝΙ. Τότε λοιπόν ΔΕΝ ΘΑ "ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ" ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ! Και ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΑ δηλώνει ο Μητσοτάκης: "ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΑΩ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ..." Το ΝΟΗΜΑ της δήλωσης το καταλάβατε; Αυτό που εννοεί είναι οτι ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΒΟΥΛΗ! Κρατήστε το αυτό...

ΞΞΞ

Φίλε, ο Κυριάκος παίζει εσωκομματικό παιχνίδι. Χτυπάει τον Σαμαρά και παράλληλα με τον Παπαγγελόπουλο χτυπάει τον Καραμανλή. Δεν κατάλαβες τίποτε! Θέλει να κάνει επιτελικό κόμμα και την ΝΔ, ξύπνα ρε!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο Συριζα απο τα 150,000 ενεργά μέλοι μπορεί να βγάλει στο δρόμο 30,000 τοπικον οργανώσεων μελοι στο σύνταγμα και δε θα εχει που να σταθεί η κουλα Την επόμενη χρονιά που θα κοπή το ρεύμα σε 800,000 φτωχούς ....... Στο εξωτερικό δεν πληρωνουν ρευμα οι φτωχοί θα πει ο νοικοκυρης και του απαντω ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ZORGTOESLAG ----------------ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ HUURTOESLAG ----------ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ---------------ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ (KINDERBIJSLAG) KINDEROPVANGTOESLAG---------------

Νικος

Αν βγαλει και η ΝΔ τα 200000 μελη να δω που θα παει ο Τσιπρας

Οι έχοντες το υποκριτικό....πλεονέκτημα!!

Μεγάλη χάρη θα έκανε στον Τσίπρα ή κυβέρνηση αν τον έστελνε σε καμία προανακριτική! Θα έδινε νόημα στην παντελώς άδεια....αντιπολιτευτική του ζωή! Θα τον ηρωποιούσε και θα συσπείρωνε τα γιδερά γύρω από τον αρχηγό του κοπαδιού! Η παραπομπή του Κουασιμόδου αρκούντως θα ξεβρακώσει και τον εντολέα του, στέλνοντας τον στην κρίση του λαού και την πολιτική ανυπαρξία....καλή ψυχή ηλίθια Συριζοειδή!

Ηλίας

Τον παπαγγελόπουλο ποιός τον έβαλε να κάμει αυτές τις ασχήμιες ο γάτος του;;;;; Ε

Sultan

εσείς μπρε γκιαουρηδες ασχοληθείτε με Νοβαρτις και μνημόνιο και εγώ θα σας παρω τα νησια και θα σας γεμίσω μουσουλμάνους αδελφούς. Μα τον προφήτη, είστε η πιο άχρηστη ράτσα στον ντουνιά. ..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης