Μετά τα ρετάλια των ΑΝΕΛ, τα ρετάλια της ΔΗΜΑΡ: «Πραξικόπημα» στο... πραξικόπημα από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο

Μετά τα ρετάλια των ΑΝΕΛ, τα ρετάλια της ΔΗΜΑΡ: «Πραξικόπημα» στο... πραξικόπημα από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο

Από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 (αποχώρηση Κουβέλη) και τη διάσπαση της ΔΗΜΑΡ το 2015 (αποχώρηση... Κουβέλη από το κόμμα που ίδρυσε) στη διάσπαση του... ατόμου το 2019

theoxaropoulos_tsipras
Αν και η είσοδος της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική ζωή του τόπου το 2010 δημιούργησε πολλές προσδοκίες, είναι ενδεικτικό πως το 2012 το κόμμα είχε 19 βουλευτές, τον Ιανουάριο του 2015 το κόμμα πήρε μόλις 0,48%! Ακολούθησε η εκλογή Θεοχαρόπουλου, που αμφισβήτησε ο Φώτης Κουβέλης και αποχώρησε καταγγέλλοντας... πραξικόπημα, και η συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με «αντάλλαγμα» την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.  

Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2015- 2018 ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, την κοινωνική πολιτική, τις κωλοτούμπες Τσίπρα κοκ. Η ειδησεογραφία έχει καταγράψει και σκληρές κουβέντες. Μέχρι που ο κόμπος έφθασε στο χτένι ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων τους τρέχοντος έτους. Το θέμα της επανεκλογής του μπήκε στην κουβέντα με τη Φώφη Γεννηματά. 
theoxaropoulos_tsipras_main

Κλείσιμο
Αρχικά ήθελε μία θέση στην Ευρωβουλή, πιστεύοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει τη λίστα. Όταν το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε οι συνεργάτες του έλεγαν πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ. Όμως, δεύτερη φορά στο Επικρατείας δεν είθισται, οπότε οι συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής του ζήτησαν να επιλέξει εκλογική περιφέρεια. Από αυτό το σημείο ξεκίνησαν οι γκρίνιες. 

Το Σκοπιανό έδωσε την αφορμή που ζητούσε. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στήριξε τη συμφωνία καταψηφίζοντας την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, διαχώρισε το ένα θέμα από το άλλο, ώστε να μη δώσει αφορμές για να κατηγορηθεί για πολιτική συναλλαγή. Αλλά, η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διέγραψε το Σάββατο 31 στελέχη του κόμματός του για να μπορέσει να κερδίσει τη ψηφοφορία για τη συνεργασία του με τον... ΣΥΡΙΖΑ! 

Η νομιμότητα της διαδικασίας αμφισβητείται. Οι διαφωνούντες και όσοι έχουν παραιτηθεί είναι περισσότεροι από όσους ψήφισαν τη συμφωνία με το κυβερνών κόμμα! Παρολαυτά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εμφανίστηκε σαν να εκπροσωπεί έναν χώρο που ο ίδιος με την ηγεσία του οδήγησε στην πολιτική εξαφάνιση. Με τους διαφωνούντες να τον κατηγορούν ότι το κάνει για να επανεκλεγεί μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να έχουν θέσεις μερικά «μόνιμα» στελέχη του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς.
20952073

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα βρει τον Φώτη Κουβέλη και μια σειρά στελεχών της ΔΗΜΑΡ που το 2015 αποχώρησαν κατηγορώντας τον πως κέρδισε τη θέση του προέδρου με... πραξικόπημα. Και θα έχει να αντιμετωπίσει στο Κίνημα Αλλαγής τους πρώην συντρόφους του που έμειναν στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι επίσης τον εγκαλούν για πραξικοπηματικές πρακτικές προκειμένου να εμφανιστεί ως πλειοψηφία.

Μετά τα ρετάλια των ΑΝΕΛ μία ακόμη θλιβερή ιστορία με πρωταγωνιστές στελέχη της Αριστεράς. Οι επιπτώσεις στην πολιτική ζωή από την αναξιοπιστία των πρωταγωνιστών της είναι πιθανόν να εμφανιστούν για μία ακόμη φορά στις επερχόμενες εκλογές. Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν μονάχα την ελπίδα «οι πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα και να μην επιλέξουν ψήφο διαμαρτυρίας που στο τέλος πληρώνουν οι ίδιοι».

«Όχι» από 28 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής...

Εντωμεταξύ, μεθοδεύσεις ώστε να αποκλειστούν οι διαφωνούντες και να φανεί πως η πλειοψηφία ήθελε τη συμμετοχή στην... πλατιά απεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα 28 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επισημαίνουν πως «οι ανησυχίες μας και οι προειδοποιήσεις μας για τη διολίσθηση της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνονται» και παρουσιάζουν τα γεγονότα:

«Χθες (σ.σ. το Σάββατο) συγκλήθηκε αιφνιδίως η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία επικυρώθηκε η πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση αυτή έγινε με αντι-καταστατικούς όρους οι οποίοι και δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Συγκεκριμένα μια περιορισμένη ηγετική ομάδα με προσωπικές στρατηγικές από τα 81 μέλη της Κ.Ε διέγραψε όσους όχι μόνο εξελέγησαν στην νέα Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ αλλά και όσους υπήρχαν «υποψίες» για συμπάθεια προς το ΚΙΝΑΛ, μειώνοντας τον αριθμό της Κ.Ε στους 51.

Στόχος ήταν να υπάρχει απαρτία και δημιουργία τεχνητής πλειοψηφίας.

Έτσι ακυρώνεται το εγχείρημα που ξεκινήσαμε το 2015 για τη διαμόρφωση ενός Σοσιαλδημοκρατικού φορέα όπως αποφασίσαμε στην Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη.

Οι επιλογές του Θανάση Θεοχαρόπουλου βρίσκονται στον αντίποδα των διαθέσεων ευρύτερων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας που καθημερινά διαπιστώνουν τα αδιέξοδα της Κυβερνητικής πολιτικής, που δεν μπορούν να καλύψουν επικοινωνιακές φιέστες, όπως αυτή χθες στο Γαλάτσι.

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα. Είναι όμως θλιβερό γεγονός το ότι όλες αυτές οι ενέργειες ξεπερνούν και τα στοιχειώδη όρια σοβαρότητας.

Δυστυχώς οι αξίες θυσιάζονται στο βωμό μιας σφραγίδας και προσωπικών επιδιώξεων».

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

1.Aναστασίου Φωτεινή

2.Βελεγράκης Μανώλης

3.Γιάνναρος Γιώργος

4.Δαρσινός Τάσος

5.Καρατέγος Κώστας

6.Καρακικές Μάκης

7.Κομματάς Κώστας

8.Κόσσυβα Κατερίνα

9.Λαμπάτος Γαβρίλης

10. Μαλέλης Σταμάτης

11Μαργαρίτης Θόδωρος

12.Μοχιανάκης Κωστής

13.Μπουλαμπασάκος Γιώργος

14.Μπουρνόβα Ευγενία

15.Μώρου Ισμήνη

16.Οικονομίδης Γιώργος

17.Παγκάλου Έφη.

18.Πανδης Κώστας

19.Παπαιωάννου Αντώνης

20.Παπουτσής Αλέξανδρος

21.Πολάτος Άρης

22.Πολύμερος Χρήστος

23.Σιακαντάρης Γιώργος

24.Τζιάς Παύλος

25.Τσιτήλου Σόνια

26.Φερέτος Δημήτρης

27.Χαριζάνης Θόδωρος

28. Χεϊρ Ρικάρντο

Υπενθυμίζεται πως μετά την πολιτική διαφωνία το Σάββατο υπέβαλαν παραιτήσεις 5 μέλη της ΚΕ: Ν.Τσούκαλης, Θ.Ψύρρας, Γ.Γεωργάτος, Χ.Γκαρμπούνης, Στ. Παναγούτσος. Η απόφαση για την... πλατιά απεύθυνση πάρθηκε με 30 ψήφους ενώ οι διαφωνούντες έχουν άθροισμα 28 + 5= 33!

Παλαιότερες συνεντεύξεις...

Μέχρι πρότινος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος χρησιμοποιούσε υψηλούς τόνους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα:

«Με τον Καμ­μέ­νο, την Παπα­κώ­στα και τον Πολά­κη το μόνο που βλέ­πω εί­ναι εθνι­κο­λαϊ­κι­στι­κή ώσμω­ση. Η σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία δεν συ­γκυ­βερ­νά με ακρο­δε­ξιούς και λαϊ­κι­στές. Δεν εξο­ντώ­νει τη με­σαία τάξη και δεν φτω­χο­ποιεί την κοι­νω­νία για να μοι­ρά­ζει επι­δό­μα­τα. Δεν αμ­φι­σβη­τεί τους θε­σμούς της φι­λε­λεύ­θε­ρης δη­μο­κρα­τί­ας, τη διά­κρι­ση των εξου­σιών και δεν στο­χο­ποιεί τα Μ­ΜΕ»­.

Οπότε οι πρώην σύντρφοί του θέτουν το ερώτημα: Τι άλλαξε;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης