Ο Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο στον «πραξικοπηματία» Θεοχαρόπουλο, τους «Τσοχατζοπουλικούς» και τα αποκαΐδια του ΠΑΣΟΚ

Ο Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο στον «πραξικοπηματία» Θεοχαρόπουλο, τους «Τσοχατζοπουλικούς» και τα αποκαΐδια του ΠΑΣΟΚ

Πώς ο Θεοχαρόπουλς διέλυσε τη ΔΗΜΑΡ για να πάει με τον Τσίπρα στην  εκδήλωση στο Γαλάτσι την ώρα που τα γκάλοπ δείχνουν διψήφιες διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

theoxaropoulos_ar
Ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ είχαν ξεχάσει πολλά από τα στελέχη, που βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, για την εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», που αποτελεί το νέο πολιτικό εγχείρημα, ή κατ’ ορισμένους το τελευταία εφεύρημα του Αλέξη Τσίπρα, στην προσπάθειά του να διασωθεί εκλογικά στις επερχόμενες αναμετρήσεις.

Την ώρα που τα γκάλοπ καταγράφουν πλέον μεγάλες διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, με τη ψαλίδα να ανοίγει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε διψήφια ποσοστά, ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε στην πιο οργανωμένη πολιτική συγκέντρωση των τελευταίων ετών (με τη βοήθεια πούλμαν, αφισών και κυβερνητικού μηχανισμού, μία σειρά από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ, για να σημάνει μία «νέα αρχή» για την δική του «κεντροαριστερά» ή άλλως «δημοκρατική παράταξη».



Το εγχείρημα προκαλεί ήδη μεγάλες πολιτικές αναταράξεις, έντονες κριτικές και εμφύλιες διαμάχες στον ευρύτερο «προοδευτικό χώρο». Ο κ. Τσίπρας δείχνει μεν να πετυχαίνει μία συσπείρωση σε επίπεδο παραγόντων, δέχεται όμως την σκληρή αμφισβήτηση εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά τεκμήριο πρόκειται για ένα προσκλητήριο στο οποίο ανταποκρίθηκαν κυρίως στελέχη του βαθέως (έως πολύ βαθέως) ΠΑΣΟΚ: φίλοι και συνεργάτες επί χρόνια του Άκη Τσοχατζόπουλου, παροπλισμένοι κάθε είδους, από πρώην υπουργού του Κώστα Σημίτη, έως ακόλουθοι του Γεράσιμου Αρσένη, ευνοούμενοι του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και η εναπομείνασα Δημοκρατική Αριστερά, που θυμίζει περισσότερο προσωπική παρέα του Θανάση Θεοχαρόπουλου, παρά με κόμμα, έστω και μικρό.

Ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι εμφανής και πιθανόν λογικός, υπό την πίεση που του ασκούν οι δημοσκοπήσεις: μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «συνέχεια» (ή καρικατούρα, όπως λένε οι επικριτές) του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να λεηλατήσει ό,τι έχει απομείνει στον πάλαι ποτέ ισχυρό χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Και να στήσει με όσο γίνεται πειστικό τρόπο το νέο δικομματισμό, στηριζόμενος στα αντιδεξιά αντανακλαστικά του παλιού ΠΑΣΟΚ. Προσαρμόζει προς τούτο όλα τα χαρακτηριστικά, ακόμα και τα σύμβολα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνουν πιο «φιλικά» στους υποψήφιους ψηφοφόρους. Μέχρι και στο σήμα του κόμματος μπήκε το πράσινο, για παράδειγμα. Είναι ενδεικτικό ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που δεν ψηφίζουν Δεξιά, ενώ εξήρε την αλλαγή του 1981!
Κλείσιμο
20952073

Ο Αλέξης Τσίπρας αδιαφορεί για την κριτική που του ασκείται γι’ αυτές τις επιλογές, ακόμη και για τις φωνές από το εσωτερικό του κόμματός του. Άλλωστε η υπουργοποίηση στον τελευταίο ανασχηματισμό πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ είχε ως σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη πασοκοποίηση του κομματικού υποκειμένου, μετά την έλευση ενός τεράστιου μέρους του εκλογικού σώματος το 2015. Διακαής πόθος του είναι, όπως δείχνουν οι ομιλίες του και τα στοιχεία, που συνθέτουν τη δημόσια παρουσία του, να εμφανιστεί ως ένας νέος «Ανδρέας Παπανδρέου», που πετυχαίνει την επανένωση της «δημοκρατικής παράταξης».

Το πρόβλημα είναι πάντως πώς ο κ. Τσίπρας θα πείσει ότι πρεσβεύει κάτι πραγματικά νέο με τόσα παλιά πολιτικά υλικά, αλλά και να κάνει τους ψηφοφόρους του να προσπεράσουν την αρνητική στάση, που είχαν πολλοί από τους «νεοσυριζαίους» έναντι του ίδιου, αλλά και της κυβέρνησής του.

Στην Προοδευτική Συμμαχία εντάχθηκαν στελέχη, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση ασκούσαν σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, έως και πρόσφατα, ενώ στην πιο ακραία είναι εξοβελισμένα εδώ και χρόνια από το εκλογικό σώμα. Και σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα ταυτίστηκαν με αμαρτωλές περιόδους της πασοκικής διακυβέρνησης.

20949484
20949413

Στο Γαλάτσι, εμφανίστηκαν για παράδειγμα στελέχη όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα διαδραματίζουν η Λούκα Κατσέλη, ο Θάνος Μωραίτης, ο Άγγελος Τόλκας, ο Γιάννης Ραγκούσης, φυσικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο Αντώνης Κοτσακάς, που είναι από χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα πολύ νέα «αποκτήματα» είναι ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, άλλοτε υπαρχηγός του Γεράσιμου Αρσένη και «φρουρός» της Δήμητρας Λιάνη, ο Μενέλαος Γκίβαλος, θεωρητικός του τσοχατζοπουλικού στρατοπέδου επί σειρά ετών, ο Νίκος Μαδεμλής, επίσης της επιρροής του ιστορικού στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είναι πλέον μεταξύ φυλακής και Βίκυς Σταμάτη, ο Χάρης Τσιόκας από τους οργανωτικούς εγκεφάλους του Άκη, αλλά και δευτεροκλασάτα στελέχη αυτής της περιβόητης ομάδας, όπως ο Γιώργος Χαλβατζόγλου, ο Παναγιώτης Δαδούδης και άλλοι.

Το νέο πολιτικό «μπουκέτο», συμπλήρωσε την τελευταία στιγμή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που διέλυσε ουσιαστικά τη ΔΗΜΑΡ για να δώσει «αίγλη» στο εγχείρημα του κ. Τσίπρα, άγνωστο με τι πολιτικό αντάλλαγμα. Ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε διαπραγματευτεί το 2015 με το ΠΑΣΟΚ την εκλογή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τότε και πολλοί σύντροφοί του, μέχρι προχθές, στη ΔΗΜΑΡ, πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο έχει στο μυαλό του και τώρα, για να «ξεχάσει» όσα έλεγε έως πρόσφατα σε βάρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί στο Γαλάτσι εξαπτέρυγα του κ. Τσίπρα.

Πώς ο Θεοχαρόπουλος διέλυσε τη ΔΗΜΑΡ για να πάει με τον Τσίπρα

Αν και η είσοδος της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική ζωή του τόπου το 2010 δημιούργησε πολλές προσδοκίες, είναι ενδεικτικό πως το 2012 το κόμμα είχε 19 βουλευτές, τον Ιανουάριο του 2015 το κόμμα πήρε μόλις 0,48%! Ακολούθησε η εκλογή Θεοχαρόπουλου, που αμφισβήτησε ο Φώτης Κουβέλης και αποχώρησε καταγγέλλοντας... πραξικόπημα, και η συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με «αντάλλαγμα» την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2015- 2018 ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, την κοινωνική πολιτική, τις κωλοτούμπες Τσίπρα κοκ. Η ειδησεογραφία έχει καταγράψει και σκληρές κουβέντες. Μέχρι που ο κόμπος έφθασε στο χτένι ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων τους τρέχοντος έτους. Το θέμα της επανεκλογής του μπήκε στην κουβέντα με τη Φώφη Γεννηματά.

Αρχικά ήθελε μία θέση στην Ευρωβουλή, πιστεύοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει τη λίστα. Όταν το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε οι συνεργάτες του έλεγαν πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ. Όμως, δεύτερη φορά στο Επικρατείας δεν είθισται, οπότε οι συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής του ζήτησαν να επιλέξει εκλογική περιφέρεια. Από αυτό το σημείο ξεκίνησαν οι γκρίνιες.

Το Σκοπιανό έδωσε την αφορμή που ζητούσε. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στήριξε τη συμφωνία καταψηφίζοντας την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, διαχώρισε το ένα θέμα από το άλλο, ώστε να μη δώσει αφορμές για να κατηγορηθεί για πολιτική συναλλαγή. Αλλά, η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διέγραψε το Σάββατο 31 στελέχη του κόμματός του για να μπορέσει να κερδίσει τη ψηφοφορία για τη συνεργασία του με τον... ΣΥΡΙΖΑ!

Η νομιμότητα της διαδικασίας αμφισβητείται. Οι διαφωνούντες και όσοι έχουν παραιτηθεί είναι περισσότεροι από όσους ψήφισαν τη συμφωνία με το κυβερνών κόμμα! Παρολαυτά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εμφανίστηκε σαν να εκπροσωπεί έναν χώρο που ο ίδιος με την ηγεσία του οδήγησε στην πολιτική εξαφάνιση. Με τους διαφωνούντες να τον κατηγορούν ότι το κάνει για να επανεκλεγεί μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να έχουν θέσεις μερικά «μόνιμα» στελέχη του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα βρει τον Φώτη Κουβέλη και μια σειρά στελεχών της ΔΗΜΑΡ που το 2015 αποχώρησαν κατηγορώντας τον πως κέρδισε τη θέση του προέδρου με... πραξικόπημα. Και θα έχει να αντιμετωπίσει στο Κίνημα Αλλαγής τους πρώην συντρόφους του που έμειναν στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι επίσης τον εγκαλούν για πραξικοπηματικές πρακτικές προκειμένου να εμφανιστεί ως πλειοψηφία.

Μετά τα ρετάλια των ΑΝΕΛ μία ακόμη θλιβερή ιστορία με πρωταγωνιστές στελέχη της Αριστεράς. Οι επιπτώσεις στην πολιτική ζωή από την αναξιοπιστία των πρωταγωνιστών της είναι πιθανόν να εμφανιστούν για μία ακόμη φορά στις επερχόμενες εκλογές. Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν μονάχα την ελπίδα «οι πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα και να μην επιλέξουν ψήφο διαμαρτυρίας που στο τέλος πληρώνουν οι ίδιοι».


theoxaropoulos_tsipras_main
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης