Αναθεώρηση Συντάγματος: Τι κρύβεται πίσω από τα «ναι» και τα «όχι» στις διατάξεις για την προεδρική εκλογή

Αναθεώρηση Συντάγματος: Τι κρύβεται πίσω από τα «ναι» και τα «όχι» στις διατάξεις για την προεδρική εκλογή

Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι το Μαξίμου θα κάνει πίσω και δεν θα αφήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής με αυξημένη πλειοψηφία του άρθρου 32 για τον τρόπο ανάδειξης του ΠτΔ, με στόχο να προκαλέσουν νέες εκλογές με απλή αναλογική το 2020

psifoforia
«Μικροκομματικά παιχνίδια» του Μεγάρου Μαξίμου για «εργαλειοποίηση» της συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο αφενός τον αποπροσανατολισμό και αφετέρου τη ναρκοθέτηση της πορείας της επόμενης κυβέρνησης, διαβλέπουν στην αντιπολίτευση πίσω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της προεδρικής εκλογής.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή που οδήγησαν αφενός στην καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου από τον λαό –η τροποποίηση του άρθρου 30 απορρίφθηκε καθώς συγκέντρωσε μόνον 148 ψήφους- σε συνδυασμό με την επιμονή της κυβέρνησης να συντηρεί στην επικαιρότητα το ζήτημα της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου, καταφεύγοντας την ίδια ώρα σε προσχηματικές καταγγελίες ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τάξει τη θέση στο ΚΙΝΑΛ», εκτιμώνται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως επιβεβαίωση της βούλησης του Αλέξη Τσίπρα να επαναλάβει το προηγούμενο του 2014 και να προκαλέσει νέες εκλογές το 2020.

Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι πέρασε – συγκεντρώνοντας με τη συνδρομή και της Νέας Δημοκρατίας 221 ψήφους- η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την τροποποίηση του άρθρου 32 που αναφέρεται ειδικότερα στον τρόπο εκλογής του Ανώτατου Άρχοντα από το Κοινοβούλιο και την αποσύνδεση της διαδικασίας από τη δυνατότητα προσφυγής σε εκλογές, στην Πειραιώς δεν αποκλείουν τον επόμενο μήνα που θα επαναληφθούν οι ψηφοφορίες για όλες τις διατάξεις που κρίθηκαν τώρα αναθεωρητέες να υπάρξει αλλαγή στη στάση του κυβερνώντος κόμματος, όπως είχε υπονοήσει προ ημερών ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Νέα Δημοκρατίας για να σχολιάσει την απόρριψη της πρότασης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό γίνεται λόγος για «άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία». Υποστηρίζουν ότι η καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης «έγινε συντονισμένα», με στόχο «να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών».

Πιστεύουν, μάλιστα, στην Πειραιώς ότι αυτό θα φανεί στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- εφόσον «δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ. 4, το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών». Γι΄ αυτό και κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και πιο συγκεκριμένα αν θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις υποψίες που ούτως ή άλλως είχαν στην Πειραιώς για τις σκοπιμότητες του Μαξίμου, ενίσχυσε και η επιμονή των κυβερνητικών αξιωματούχων να θέτουν από τώρα το ζήτημα του προσώπου που θα εκλεγεί σε ένα χρόνο από τώρα, ζητώντας από τη ΝΔ να συμφωνήσει στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ με τον ΚΙΝΑΛ για πρόσωπο από το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ».

Κλείσιμο
Ιδιαίτερη εντύπωση, μάλιστα, προκλήθηκε ότι παρά την κατηγορηματική διάψευση που έκανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δηλώντας «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» σε ερώτηση αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτείνει έναν από τους Κώστα Σημίτη ή Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος οργάνωσε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για να επαναλάβει τους ισχυρισμούς και τους υπαινιγμούς που είχε διατυπώσει μια μέρα νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος έφθασε μέχρι του σημείου να μιλήσει για «αντιθεσμική συμπεριφορά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γεγονός που, κατά τις ερμηνείες της αντιπολίτευσης, μαρτυρά προσπάθεια της κυβέρνησης να «τορπιλίσει» και τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που βρέθηκε με την, κατ΄ αρχήν, διακομματική συναίνεση για την αλλαγή του άρθρου 32.

Η πεποίθηση που επικρατεί στην ηγεσία της Πειραιώς είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσουν –ή θα κατασκευάσουν- οποιαδήποτε αφορμή προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής επειδή στους σχεδιασμούς τους είναι να μην καταφέρει η επόμενη Βουλή να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου και να αποτρέψει την πρόωρη εκλογή στις κάλπες που πλέον θα στηθούν με απλή αναλογική και ο ηττημένος των πρώτων εκλογών ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρεί ελπίδες να ξαναμπεί στο πολιτικό παιχνίδι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης