Με ήττες και φθορές για την κυβέρνηση η συνταγματική αναθεώρηση

tsipras-anatheorisi-vouli

Δεν πέρασε η πρόταση για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό - Με οριακή πλειοψηφία οι αλλαγές στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας - Τι θα γίνει τώρα με τις αλλαγές στο Σύνταγμα - Πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές ισορροπίες

Επώδυνη ήττα στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και πολιτική φθορά για την θρησκευτική ουδετερότητα είναι τα αποτελέσματα που εισέπραξε η πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία στην Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 προκειμένου η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται και από τον λαο έλαβε 148 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι τουλάχιστον 3 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έδωσαν αρνητική ψήφο. Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία καθώς έλαβε 221 υπερ, 46 κατά και 3 παρών.Ως πολιτική ήττα για την κυβέρνηση καταγράφεται και η οριακή ψήφιση της δεύτερης εμβληματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας. Η δεύτερη καταμέτρηση έδειξε πως η πρόταση λαμβάνει μόλις 151 θετικές ψήφους, ενώ η δημοσίευση του ονομαστικού καταλόγου θα δείξει οτι η έγκρισή της έγινε από ανεξάρτητους βουλευτες, καθώς αρκετοι εκ του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν.

Σε καθε περίπτωση, ακομα και αν η πρόταση καταφέρει να λάβει 151 και στην δεύτερη ψηφοφορία, ειναι σχεδόν σίγουρο πως θα ακυρωθεί στην επόμενη Βουλή, είτε εκλεγεί η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτο γιατι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί, ενώ, αν υποθέσουμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί, τότε στην επόμενη θα χρειαστεί 180, για να την αναθεωρήσει.

Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το «πράσινο» φως για να περάσουν στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου έλαβαν οι 32, καθώς εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Να σημειωθεί ότι τα άρθρα που καταψηφίζονται δεν θα μετέχουν στην δεύτερη ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το άρθρο 32 λάβει και στις 14 Μαρτίου τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό του κατά το δοκούν. Ακόμα όμως και αν υιοθετηθεί η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου πως η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση διατάξεων, είναι σίγουρο ότι η επόμενη πλειοψηφία δεν θα έχει λάβει άδεια για να προωθήσει διαδικασίες άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Εκτός αυτών: Ευρύτατη πλειοψηφία 237 βουλευτών έλαβε το άρθρο 62 για τον περιορισμό της πρόνοιας της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 με 253 ψήφους για την ποινική ευθύνη υπουργών και το 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Πάντως, το αποτέλεσμα αποτυπώνει την έλλειψη διάθεσης για συναίνεση που χαρακτήρισε την συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Κυρίως διαφαίνεται πως χάνεται μία ακόμα ευκαιρία για να αλλάξει ο κορυφαίος θεσμικός χάρτης της χώρας με τρόπο που θα έθετε σε προοδευτική, αναπτυξιακή και εκσυγχρονιστική τροχιά το κράτος, την κοινωνία, την Παιδεία και το περιβάλλον.

Η πλειοψηφία που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων επέλεξε να φέρει την κορυφαία θεσμική διαδικασία στο τέλος της συνταγματικής της θητείας, σε προεκλογική περίοδο, υπονομεύοντας κάθε προοπτική πολιτικών συνεργειών προκειμένου να αποκομίσει εντυπώσεις και μικροπολιτικά οφέλη. Υπό αυτά τα δεδομένα η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώθηκε σε εκείνα τα άρθρα που για στρατηγικούς λόγους ήθελε να λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, θεωρώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει την πλειοψηφία.

Για τον λόγο αυτό, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πέντε έλαβαν την κοινή στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που σημαίνει ότι αν η στήριξη επιβεβαιωθεί και στην 2η ψηφοφορία, στην επόμενη βουλή θα αρκούν 151 βουλευτές για να αλλάξουν το περιεχόμενό τους.

Επίσης, τρεις από τις πέντε προτάσεις αφορούν την τροποποίηση των ρυθμίσεων για την βουλευτική ασυλία, την ποινική ευθύνη των υπουργών και τις ανεξάρτητες αρχές που ούτως ή άλλως αποτελούν λαϊκή απαίτηση τα τελευταία χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.

Η πλειοψηφία των υπόλοιπων προτάσεων ξεπέρασε οριακά τις 151 ψήφους ή καταψηφίστηκε που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην επόμενη Βουλή οι προτάσεις αυτές να αναθεωρηθούν.

psifodeltio01
psifodeltio02
psifodeltio03

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ο Πάκης

Θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που δεν ανέχθηκε τους κομμουνιστές υποβάλλοντας την παραίτησή του και προκαλώντας έτσι πρόωρες εκλογές. Θα ήταν έτσι ο Πρόεδρος που έσωσε τη χώρα του από την καταστροφή. Θα ήταν ο Ιστορικός Πρόεδρος Παυλόπουλος. Και τότε θα τον ξαναπρότεινε ο Μητσοτάκης. Αλλά αυτός θέλει να μείνει Πάκης.

tom mix

μεγάλη ήττα έφαγε ο Αλέξης.....τον στρίμωξαν στα σκοινιά και τον γροθοκοπουσαν......την καλύτερη συνταγματική αναθεώρηση θα την κάνει ο Βενιζέλος,με τον κουλη,μόνο αυτοί ξέρουν από αναθεωρήσεις.....Ότι τους βουλευτές τόσα χρονια για να κλέβει Πασοκ,και νδ

ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν

Ντροπή σας βουλευτές, που για άλλη μια φορά δε θελήσατε να συμφωνήσετε σε μία ελάχιστη συναίνεση, για το καλό του τόπου. Η δημοκρατία παραμένει βαθιά πληγωμένη, ευτελισμένη και απροστάτευτη. Απογοητεύσατε για άλλη μια φορά τους σκεπτόμενους Έλληνες πολίτες. Τις συνέπειες θα τις διαπιστώσετε στις κάλπες.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ,ΑΧΡΗΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ .. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ..

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ

Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική.

14 Φεβρουαρίου 1992. Όλα τα σχολεία της πόλης σταμάτησαν και πήγαν στο κέντρο. Όλα τα λεωφορεία της πόλης μετέφεραν δωρεάν όλον τον κόσμο όλη την ημέρα πες το κέντρο. Όλα τα μαγαζιά και όλες οι υπηρεσίες κλειστές και οι υπάλληλοι όλοι στο κέντρο της πόλης. Όλα τα ΚΤΕΛ των γύρω νομών μετέφεραν κόσμο δωρεάν στην Θεσσαλονίκη. Εύκολα μιλάμε για εκατομμύρια. Εκείνο το Συλλαλητήριο κατέχει ένα μη αναγνωρισμένο παγκόσμιο ρεκόρ. Είχε περισσότερο κόσμο από τον πληθυσμό της πόλης! Είχε πραγματικά ένα εκατομμύριο κόσμο. Όχι ρητορικό. Όλοι είμασταν εκεί. Πριν 27 χρόνια. Γι αυτό κάναμε 150 Συλλαλητήρια τους τελευταίους 13 μήνες.

Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "κάθε λέξη του Συντάγματος"... Ρε ουστ.

Εκλογές 2015 Ιανουάριος και Σεπτέμβριος. Οι περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ορκίζονται με πολιτικό όρκο. Λεπτομέρεια: ο πολιτικός όρκος ΔΕΝ προβλέπεται από το ισχύον Σύνταγμα! Επανάληψη: ο πολιτικός όρκος ΔΕΝ προβλέπεται από το ισχύον Σύνταγμα!_________________________________________________ Αυτό που προβλέπεται είναι εναλλακτικός θρησκευτικός όρκος για άλλα δόγματα ή άλλες θρησκείες. Θρησκευτικός όμως.__________________ 27 Ιανουαρίου 2018. Σκόπια. Συμβούλιο Αρχηγών των Κομμάτων. Λέει ο Πρόεδρος Ιβάνωφ: "Ο Τσίπρας θέλει πολύ τη λύση. Δεν ορκίστηκε στην Εκκλησία. Είναι ελεύθερος να δώσει λύση για το θέμα"._________________ 14 Φεβρουαρίου 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και περνάει με 151 στην Βουλή, την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος ώστε να προβλέπεται πολιτικός όρκος για βουλευτές και υπουργούς. Η διάταξη κρίνεται αναθεωρητέα και η επόμενη Βουλή μπορεί με 180 ψήφους να την αναθεωρήσει, εάν θέλει. Το πιθανότερο είναι βέβαια να μην θέλει. Ακόμα όμως και να θελήσει, έχει ήδη εφαρμοστεί πριν αλλάξει!

ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

ΧΩΡΙΣ ΛΑΙΚΟ ΕΡΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΞΕΤΣΙΠΩΤΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕ

@

Ο.... Κουίκ τι να ψήφισε άραγε?????? Μάλλον κατά.... συνείδηση.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4859218

"Με πυξίδα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων, προχωράμε ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο, δημόσιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας"

4859113

Για το Σκοπιανό, υπογράμμισε ότι το κόμμα του «ούτε στα συλλαλητήρια κατέβηκε, ούτε για συμψηφισμό του μακεδονικού με την μη περικοπή των συντάξεων μίλησε» ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εγκατέλειψε τη θέση που είχε ως αντιπολίτευση

4859198

Πρόληψη, περίθαλψη, φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και σύγχρονη διοίκηση του συστήματος υγείας, είναι οι πυλώνες, μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί όπως είπε ο κ. Κικίλιας, μια ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες

4859184

«Ακούγεται κοινότυπο, αλλά είναι αληθές: ο Πολιτισμός είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα... μως η χώρα δεν έχει κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει η πολιτιστική της κληρονομιά »

xriso-mesa

«Τέσσερις λέξεις έχουν αρνητικά σηματοδοτήσει τις σύγχρονες πληγές στους τομείς ευθύνης του υπουργείου προστασίας του Πολίτη» είπε ο υπουργός για να εξηγήσει «Μόρια στο μεταναστευτικό, Μάτι ως προς την πολιτική Προστασία, Εξάρχεια ως προς την πάταξη της ανομίας και Κορυδαλλός στο σωφρονιστικό. Θα τα αλλάξουμε όλα και όσο πιο γρήγορα γίνεται»

41
4859176

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και προειδοποίησε για «ωρολογιακή βόμβα» του ΧΥΤΑ στη Φυλή, καθώς δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια μετά το τέλος του χρόνου

18
mitsotakis01-mesa

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο του κόσμου υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες ψήφισαν περισσότερο με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα, καθώς και ότι  υπάρχουν περιθώρια για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

21