Συνταγματική αναθεώρηση: Δεν πέρασε το άρθρο 3 για σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους - Ήττα για το Μαξίμου

vouli_main01

Συγκέντρωσε μόλις 150 ψήφους - Καταψηφίστηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως Μιχελογιαννάκης, Κασιμάτη, Γεννιά, κ.α.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση με απώλειες για τις προτάσεις της πλειοψηφίας καθώς το άρθρο 3 για την Θρησκευτική Ουδετερότητα του Κράτους έλαβε μόλις 150 θετικές ψήφους και τέθηκε εκτός αναθεώρησης.

Το συγκεκριμένο άρθρο που εκφράζει ένα από τα κεντρικά συνθήματα του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καταψηφίστηκε και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Μιχελογιαννάκης, Ν. Κασιμάτη, Γ. Γεννιά κ.α.).

Το άρθρο 3 προβλέπει:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928. 2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. 3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Τι είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επίσης, να καταργηθεί η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης αλλαγές στις προβλέψεις για την ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών κι υπαλλήλων ώστε να γίνεται με πολιτικό όρκο, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Επίσης προτείνονται αλλαγές στο όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών ώστε να δίνουν πολιτικό όρκο.

Διαμαρτυρία από την Κασιμάτη για τη διαρροή του ψηφοδελτίου της 

Την έντονη διαμαρτυρία της στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση θα εκφράσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Νίνα Κασιμάτη για την διαρροή του ψηφοδελτίου της από μέλη της εφορευτικής επιτροπής που έκαναν την καταμέτρηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο που διέρρευσε αρκετή ώρα πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Όπως δε φαίνεται ξεκάθαρα και από τις φωτογραφίες το ψηφοδέλτιο φέρει την μονογραφή της εφορευτικής επιτροπής που σημαίνει ότι είχε κατατεθεί από την βουλευτή και διέρρευσε από άλλον συνάδελφό της που έκανε την καταμέτρηση.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της κυρίας Κασιμάτη η εφορευτική επιτροπή που παρέλαβε το ψηφοδέλτιό της αποτελούταν από τον Χρήστο Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ), Ιάσωνα Φωτήλα (ΝΔ) και Δημήτρη Μπαξεβανάκη (ΣΥΡΙΖΑ).

Να σημειωθεί ότι η διαρροή έγινε προκειμένου να φανεί ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί μεταξύ άλλων και με την πρόταση του κόμματός της για την θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο παρελθόν ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλος της ομάδας των «53» είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Γιάννη Μιχελογιαννάκη για τις απόψεις του αναφορικά με το «Σκοπιανό» και την εκκλησία

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Βασική αρχή . . .

. . . των φιλελεύθερων δημοκρατικών χωρών είναι ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας! Στην Ελλάδα, την μόνη μάλλον χώρα παγκοσμίως που στο σύνταγμά της υπάρχουν άρθρα για ανεξιθρησκεία αλλά και επίσημη θρησεία του κράτους (για Ελλάδα μιλάμε, τη χώρα του παραλόγου, δεν μου κάνει εντύπωση πια . . .) δυστυχώς παραμένουμε 1000 χρόνια πίσω . . .

Αγύριγο κεφάλι

Αυτό συνιστά ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΣΗ!____________Επιμένουμε στον ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ!__________Με την ...άλλη ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Συντάγματος, είμαι βέβαιος (όταν ...αργά ωριμάσουν τα μήλα, ως, ΩΣ συνήθως, στην Ελλάδα γίνεται, όπου βασιλεύει το: ..."Αργά τα πρόβατα μας", πιστεύω ότι θα ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το εν λόγω άρθρο 3 και ΔΕΝ θα γίνεται κανένας λόγος γιά ΘΡΗΣΚΕΙΑ μέσα στο Σύνταγμα ενός Συγχρόνου κράτους, όπως ΔΕΝ γίνεται κανένας λόγος στην Γαλλία (και εκεί η πλειοψηφία είναι ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ, όμως ΔΕΝ γίνεται αναφορά) στην Ολλανδία κτλ!__________Εδώ, ...ΑΡΓΟΥΜΕ να πάρουμε ΕΜΠΡΟΣ!..

Εξ οικείων τα βέλη ;;;

Τί παγωτό ήταν αυτό σύντροφοι ;;; Δεν σας πάνε ούτε οι δικοί σας !!!!!!~!

Τι σχέση έχει η Εκκλησία

Ρε βλάκα με την πιστη; Η πρώτη είναι επιχείριση για να κονομανε οι ολιγαρχες. Πληρώνονται μισθούς και συντάξεις από τις τσέπες του γονατισμενου φορολογουμενου. Μα τόσο ηλίθιοι ειστε ή έχετε συμφεροντα;

Αίσχος

Αυτή η χωρα θέλει να μείνει 1000 χρόνια πίσω. Έχουμε τον μεσαίωνα της παραπαιδείας και της βλακείας που μαστίζει τον πληθυσμό, θα έχουμε και τους τραγοπαπαδες μιας θρησκείας που μόνο γριές-γέροι ασπάζονται (στους νέους οι αθρησκοι είναι 90%) να συνεχίζουν να αρμέγουν τον κρατικό κορβανά για τις επιδιώξεις και τους ιδιοτελείς σκοπούς τους.

Τάκης

Σύμφωνα με φετινή έρευνα πανευρωπαϊκή στην Ελλάδα το 90% αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι και το 92% πιστεύει στον Θεό. Ξυδακι ΣΥΡΙΖΑιοι.

Πόπη

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν να μην περνάει στα προς αναθεώρηση άρθρα, έλαβε τελικά 151 ψήφους. Βιαστήκατε θεομπαίχτες δεξιοί.

Πολ

Το όπιο του λαού ...

Γιωργος

Για τους απανταχού άθεους, αντίχριστους που προσμετρώνται στο εκκωφαντικό 8% του πληθυσμού προτείνουμε: ΞΥΔΑΚΙ.

Νικος

Τσιμπα εσυ ενα ξυδακι τωρα

Η πλειοψηφία του λαού θέλει ουδετεροτητα

Αυτό που έπρεπε να περάσουν δεν το πέρασαν...Ποιος νοήμων δε θέλει χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους;

ΤΟΥΡΚΟΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΓΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΜΕ ΦΈΣΙ

Μονο με φιλελεύθερη κυβερνηση θα απαξιωθη Η Εκκλησια και το εθνικοφρόνων θρησκευτικό σχολείο ------------ΙΔΙΟΤΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ USA ΣΧΟΛΕΊΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ ΧΑΜΗΛΟΎ ΚΌΣΤΟΥΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xarda-1

Τους Ιταλούς και Ισπανούς πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών που συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, βράβευσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς

5
samothraki-tessera

Τα δρομολόγια επεκτείνονται έως την Κυριακή - Σε σειρά δράσεων για να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις στον τουρισμό και την οικονομία του νησιού συμφώνησαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος

νικοσ_αναστασιαδισ

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από το δικηγορικό γραφείο, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως οι δύο κόρες του παραμένουν συνέταιροι στο δικηγορικό γραφείο "Νίκος Αναστασιάδης" που λειτουργεί στη Λεμεσό