LIVE

Κορωνοϊός

Κατρούγκαλος: Δικαίωμα των Σκοπιανών να αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες - Καμμένος: Και τότε τι νόημα έχει η Συμφωνία των Πρεσπών;

katrougkalos-kata-kammenou-den-einai-omiroi-oi-stratiwtikoi_2_w_l

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού» είπε ο Κατρούγκαλος - Πώς αντέδρασε ο Καμμένος - Καταγγελίες Κουμουτσάκου ότι άλλα λέει η διακοίνωση και άλλα η Συμφωνία

«Δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού», υποστήριξε ότι αποτελεί η αναφορά σε «Μακεδόνες» που υπάρχει στην Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος πυροδοτώντας νέα παρέμβαση από τον κ. Πάνο Καμμένο.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.

«Ήμουν σαφής, είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία.

Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς και φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος οπουδήποτε υπάρχει ονομασία κράτους εκεί η συμφωνία είναι ρητή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού . Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους που μπορούμε να επέμβουμε αυτό γινεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό».

Πάντως, το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού απασχόλησε και την χθεσινή συζήτηση.

Αρχικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε: «Έτσι κι αλλιώς –και το λέω σε εσάς τους νομομαθείς, που έχετε ασχοληθεί με τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική- είναι δυνατόν και θα έπρεπε, ως δημοκράτες πολίτες, να μπορεί ένα κράτος να επιβάλει σε έναν άλλο λαό, σε ένα άλλο έθνος, τι είναι και τι δεν θα είναι; Ο αυτοπροσδιορισμός είναι, για μας, αρχή τεράστια».

Επίσης, σε άλλο σημείο και προκειμένου να απαντήσει στις δηλώσεις Αδωνη Γεωργιάδη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «μάχη» για «τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού λαού», η κυρία Αναγνωστοπούλου ανέφερε «και ένα τελευταίο σημείο, διότι δεν πρέπει να μένουν, κύριε Πρόεδρε, συγνώμη. Έχουν, βάσει του διεθνούς Δικαίου, τα έθνη, οι λαοί το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό; Τα κράτη όταν κάνουν συμφωνίες δεν κάνουν για θέματα, τα οποία αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο; Άρα λοιπόν κατά τον κύριο Γεωργιάδη…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Υποθέτω, ρητορικό το ερώτημα.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Βεβαίως είναι ρητορικό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Κουμουτσάκος έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κυρία Αναγνωστοπούλου, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως ξέρετε, σε μεγάλο βαθμό είναι ατομικό, δεν είναι συλλογικό. Πρώτα απ’ όλα αυτό. Τα άτομα μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται. Όχι οι συλλογικότητες.

Αλλά και αυτό να συμβαίνει, δεν έχετε κατανοήσει την κριτική μας στο σημείο αυτό. Δεν είναι ότι αυτοί λέγονται κάπως, οι γείτονες μας. Είναι ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον δικό τους αυτοπροσδιορισμό που λέτε εσείς. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Αυτό δημιουργεί παρεπόμενα…»


Κουμουτσάκος: Αδιανόητη η μη κατάθεση του ενιαίου Συντάγματος της πΓΔΜ

Το θολό τοπίο στο οποίο καλείται η εθνική αντιπροσωπεία να συζητήσει και να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνεται από τις καταγγελίες του Γιώργου Κουμουτσάκου περί «σκαστών» διαφοροποιήσεων μεταξύ του κειμένου της συμφωνίας και της ρηματκής διακοίνωσης που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Έχετε επενδύσει στην ρηματική διακοίνωση προκειμένου να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Ξεχάσατε όμως να αναφέρετε μια παράγραφο. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε και ζ της Συμφωνίας τα Σκόπια όφειλαν έως το τέλος του 2018 να έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και να θέσουν σε ισχύ το νέο Σύνταγμα.

Σύμφωνα όμως με την ρηματική διακοίνωση το τροποποιημένο σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την Βουλή των Ελλήνων και την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί και στην Ολομέλεια καθώς «υπάρχει κατάφορη παραβίαση των προβλεπόμενων».

«Ζητήσατε διευκρίνιση με ρηματική διακοίνωση ίσου βαθμού για να ρωτήσετε γιατί παραβιάστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών;» κάλεσε ο ίδιος τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να απαντήσει.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι η εθνική θέση που υπηρέτησε και η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε συνδυαστικό χαρακτήρα ονόματος, εθνότητας και γλώσσας. Ο ίδιος δε επικαλέστηκε απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στο πρόσφατο παρελθόν ο τεως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που δείχνουν ότι στις διαπραγματεύσεις του 2008 η Ντ. Μπακογιάννη είχε αρνηθεί να δεχθεί «μακεδονική» εθνότητα

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων είπε πως «αν δεν κυρώσουμε και την συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Λογικό από μέρους τους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (118)

ΝΙΚΟΣ

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

CALLIOPE

ΔΕΝ ΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ!!! ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΤΕ!!! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!! WATCH OUT!!! ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΕΙ!!!

...................

Δ Η Μ Ο Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ...................το αν θα εγκρινει ο λαος την συμφωνια και να μετρηθουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ και οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΙ ΝΑΤΟΙΚΟΙ !!!

Συγκρίσεις

Οι ρωσόφιλοι θέλουν το σκέτο Μακεδονία για την πΓΔΜ. Για αυτό και θέλουν την ακύρωση της συμφωνίας, έτσι θα αποτραπεί η μετονομασία της.

Κατρουγκαλε με έσωσες,

από δω και στο εξής αυτοπροσδιοριζομαι ως Γιώργος Κατρουγκαλος, αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, και κάθε μήνα θα μου δίνεις τον μισθό σου.

Πετρογιάννης

Τι σημασία έχει από που είναι ο καθένας από εμάς στην Ελλάδα; Αλλάζει αυτό την συστηματική πλαστογραφία που επιχειρούν τα Σκόπια; Έχουμε το 3% του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί το 97% για φασισμό, αλλά δεν βλέπει ότι οι Σκοπιανοί έχουν τον φασισμό στο αίμα τους! Πχ η συμπαράσταση από Τσίπρα, Κατρούγκαλο, Φιλη δείχνει την επιμονή κάποιων να αποδειχθεί ότι στον εμφύλιο είχαν δίκαιο και χρωστούν κάτι στους "σλιποβιτς-σουράκλες" που βρέθηκαν δίπλα στο ΚΚΕ! Το ίδιο το ΚΚΕ έχει πετάξει την λέρα των "σλιποβιτς-αλκοολικών", που παρεμπιπτόντως ήταν οι περισσότεροι κατσικοκλέφτες (υπάρχουν μαρτυρίες-μικροι/μεγάλοι στα... βουνά!), βάζοντας μια τελεία στις Πρέσπες, λέγοντας και αυτοί του ΚΚΕ, ότι είναι επιζήμια! Οι σβησμένοι από τα αρχεία του ΚΚΕ, δηλαδή το ΚΚΕ εσωτερικού, τί στης μάννας τους το νταχτηρντι θέλουν να αποδείξουν; Οι "λίμνες" πρέπει να στερέψουν, αλλιώς θα έχουμε μεγάλες αλυτρωτικές απαιτήσεις και ηλίθιες απόψεις. Έλεος με τους φασίστες και πλαστογράφους των Σκοπιανών και Βουλγάρων!

Δεν είμαι Ελλην, είμαι Ελληνικός

Αγαπητοί σχολιαστές, ο κ. Κατρούγκαλος σας είπε το αυτονόητο: δεν υπάρχει πιστοποιητικό εθνοτικής ταυτότητας. Υπάρχει αναγνώριση υπηκοότητας των πολιτών του Κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, που μπορεί να είναι Αλβανοί ή ακόμα και Έλληνες. Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα, ότι αυτοπροσδιορίζονται, κατά πλειοψηφία, ως Μακεδόνες. Την ίδια στιγμή, παραδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Όσοι εξ ημών αυτοπροσδιορίζονται Έλληνες, πόση σχέση έχουν με τους αρχαίους Έλληνες; Με κριτήριο την παιδεία των ανθρώπων τριγύρω, είναι προφανές ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ιστορία και την φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Έτσι, στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος (που αναγνωρίστηκε σαν σήμερα 189 χρόνια πριν) μοναδικό σημείο επαφής με τους αρχαίους Έλληνες έμεινε, προς ώρας, η γλώσσα. Χάθηκε η παιδεία, ο πολιτισμός και τελικά η ίδια η δημοκρατία...

Γιάννης

Εξαιρετικό σχόλιο!

Είσαι γελοίος

Αν ήταν υπηκοότητα θα αναγνωριζες "βορειομακεδονες" και "βορειομακεδονικη" γλώσσα. ΕΤΣΙ ΔΕN ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΟΤΙ ΑNΑΓNΩΡΙΖΕΙς ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ? ΕΜΦΑNΩΣ ΕΘNΟΤΗΤΑ ΑNΑΓNΩΡΙΖΕΙΣ , ΧΑΙΒΑNΙ . ΑΥΤΟΞΕΒΡΑΚΩNΕΣΑΙ ,καθυστερημενε 😂. Μονο τα σουργελα έχετε μείνει στη Κουμουνδούρου τέτοια ώρα φαίνεται

Λεωνιδας

Αρα λοιπον, συμφωνα με οσα λες και αφου δεν ειμαστε απογονοι των Αρχαιων Ελληνων, μπορει στο μελλον να βρεθουν και καποιοι αλλοι που να θελουν και να πρεπει και εμεις να το αποδεχτουμε, να λεγονται Ελληνες! Εχει λογικη αυτο, αγαπητε;

Άγγελος

Τα όργανα θ' αρχίσουν, όταν θα μιλούν για αυτοπροσδιορισμό, οι Τουρκόφωνοι της Δυτικής Θράκης, οι οποίοι θ' αναφερθούν και στίς θέσεις του Καταρούγκαλου περί δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού.

ΖΑΜΠΛΑΡΙΚΟΣ

Καρούμπαλε..... αν παραγγείλεις σε μια εμπορική έκθεση αυτοκινήτου μια Lamborghini Aventador και ο μάστορας σου μοστράρει ένα Zastava Yugo (γιατί αυτός το αυτοπροσδιορίζει ως Lamborghini), εσύ το παραλάβεις και το πληρώσεις για Lamborghini, πως λες ότι σε χαρακτηρίζουμε όλοι εμείς; ΜΠΡΑΒΟ ...το βρήκες

ΚΥΡΙΑΚΟΣ

δικαιωμα τους να αυτοπροσδιοριζοντε μακεδονες??? και απο που το πηραν αυτο το δικαιωμα ρε κοπριτη??? απο την Ιστορια?? το 6ο μΧ αιωνα ηρθαν?? απο την γλωσσα?? απο που?? απο εσας τους εθνομηδενιστες το πηραν αυτο το δικαιωμα ΚΑΘΑΡΜΑ...ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ...ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΡΠΕΤΟ

V

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια... Έρχεται μια συμφωνία που σου λέει, το κράτος αυτό θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα... Οπότε το nationality αυτού που θα κατοικεί εκεί πρέπει να λέει Βορειομακεδόνας και η γλώσσα του βόρειομακεδονική. Αυτό επιτάσσει η λογική. Όμως αυτός θα έχει nationality Μακεδόνας και γλώσσα Μακεδονική! Αυτοί οι νενέκοι, οι δωσίλογοι και οι προδότες που επιχειρηματολογούν υπέρ αυτής της συμφωνίας, προσβάλουν κατάφωρα τη νοημοσύνη μας. Κράτος Βόρεια Μακεδονία, κατοικείται από βορειομακεδόνες που μιλούν βορειομακεδονικά- και ναι, αυτός είναι ένας συμβιβασμός από πλευράς μας, για εξεύρεση μιας λύσης. Όμως αυτό που συμβαίνει, είναι ο ορισμός της προδοσίας.

Γιάννης

Γλώσσα βορειομακεδονική δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχουν αμερικάνικα, αυστραλιανά, νεοζηλανδέζικα κλπ. Εγω θα ηθελα να την ονομάσουν σλαβομακεδονική. Ομως στη βόρεια ελλάδα τη γλώσσα των γραικομανών την ονομάζουν μακεδονιτικα(ιδια γλωσσα με των σκοπιανων), τουλαχιστον απο την εποχη της προγιαγιας μου, 100 χρονια πριν, πως να τους πεις να το αλλαξουν ξαφνικα; Για το άλλο συμφωνω, έπρεπε να λεγεται βορειομακεδονικη nationality και ο κάτοικος αυτής της χώρας ας αισθάνεται όπως θέλει μέσα του.

ΔΙΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο τσιπας ΔΙΝΕΙ ΕΔΑΦΟΣ, ΔΙΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ, στα γιουφτ! Ότι τους υποσχέθηκε κάποτε ο Ζαχαριάδης. Άν αυτό δεν είναι προδοσία τότε τι είναι;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης