LIVE

Κορωνοϊός

Βουλή: Καμμένος κατά Τσίπρα και Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών

kammenos_k

Υπαινιγμούς για υπόγειες συναλλαγές προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών άφησε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ. Πάνος Καμμένος συντηρώντας την σφοδρή βεντέτα -  Η συζήτηση της Συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή συνεχίζεται και σήμερα 

Σε συνθήκες απόλυτου κοινοβουλευτικού μπάχαλου ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας της Βουλής με τα κόμματα να καταγγέλλουν διαδικαστικές μεθοδεύσεις, πραξικοπήματα και νοθείες προκειμένου να «συρραφτούν» βολικές πλειοψηφίες για το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, σφοδρό ήταν και το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης και για το περιεχόμενο της Συμφωνίας που το χαρακτήρισε «θερμοκήπιο αλυτρωτισμού», «όνειδος» και επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.«Ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας είναι εύφορο έδαφος, και λειτουργεί ως θερμοκήπιο για τη διατήρηση του ιδεολογήματος του «Μακεδονισμού». Επιτρέπει την ανάπτυξη μιας νέας δυνατότητας αλυτρωτισμού, ακόμα και «μακεδονικού» μειονοτικού ζητήματος» επισήμανε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Αυτή η συμφωνία είναι αντιιμπεριαλιστική, γιατί όταν γίνεται μια συμφωνία που δημιουργεί ρωγμές σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις στους ανταγωνισμούς τους, εκεί δημιουργείται μία νησίδα φιλίας και συνανάπτυξης» υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου για την Συμφωνία που «ανοίγει» τον δρόμο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Η συμφωνία, για να αποδώσει την ιθαγένεια έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship. Η αναφορά, αντίθετα, στον πιο αυθαίρετο για μια διμερή συμφωνία όρο nationality, δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς, που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κι έτσι ο αλυτρωτικός κι ο διχαστικός λόγος των ηγετών της ΠΓΔΜ, που θα είναι διαρκής, ακόμη κι από τον Ζάεφ που ήδη πρόλαβε κι έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής, θα έχει ως βάση του και την υπογραφή του κ. Τσίπρα και όσων ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας ότι η ΔΗΣΥ καταψηφίζει την Συμφωνία.

Υπαινιγμούς για υπόγειες συναλλαγές προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών άφησε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ. Πάνος Καμμένος συντηρώντας την σφοδρή βεντέτα.

Με αίτημα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά – και όχι των ΗΠΑ – άνοιξε το ζήτημα για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο οποίος άφησε παράλληλα σαφείς υπαινιγμούς για παράνομες συναλλαγές που οδήγησαν στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Γνωρίζω πολύ καλά ότι όταν τα χρόνια περάσουν και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις ιστορικές πηγές θα καταλάβουν ποιοι έστησαν την σημερινή ημέρα και ποιοι οδήγησαν σε αυτή την Συμφωνία και για ποιο λόγο» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να προσθέσει απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου «Δεν σας πίεσε κανείς. Ρώτησα προσωπικά τον αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αν πιέζουν για την λύση του ονοματολογικού και η απάντηση ήταν «όχι». Ήταν πρόταση του Κοτζιά και βεβαίως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης της Μέρκελ και της Ευρώπης που θέλει μπίζνες με αγωγούς».

Καμμένος στη Βουλή κατά Τσίπρα και Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Να σημειωθεί ότι η συζήτηση της Συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή συνεχίζεται  και σήμερα  ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για διήμερη συζήτηση την Τετάρτη για να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Διεργασίες για τη σύνθεση της επιτροπής

Πάντως, πριν την έναρξη της επιτροπής παρατηρήθηκαν αλλεπάλληλες διεργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί η σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας με τρόπο που θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι ενδεικτικό πως η συνεδρίαση της επιτροπής είχε προγραμματιστεί για τις 17:00 και εως τις 16:00 κανείς δεν γνώριζε την ακριβή σύνθεσής της.

Βέβαια, επιβαρυντικό ρόλο έπαιξε η ξαφνική διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού που ανέτρεψε τα δεδομένα για τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων έχει συνολικά 55 μέλη και λόγω της διάλυσης του Ποταμιου και της διαγραφή του κ. Θ. Θεοχαρόπουλου από την ΔΗΣΥ προέκυψε η ανάγκη για πλήρωση δύο κενών θέσεων. Αυτές οι δύο θέσεις θα λειτουργούσαν καταλυτικά για το αν τα «υπέρ» ή τα «κατά» για την Συμφωνία θα είχαν την πλειοψηφία.


Τελικά, ο κ. Βούτσης φαίνεται πως κατέληξε σε λύση που έχει την στήριξη της ευρύτερης πλειοψηφίας .

Ο Πρόεδρος της Βουλής απέσυρε απόφαση που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι με την οποία τοποθετήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κλήρωση Στην κληρωτίδα μπήκαν οι Σπ. Δανέλλης , Γ. Μαυρωτάς και Γρ Ψαριανός και κληρώθηκαν οι δύο πρώτοι.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία για την Συμφωνία (σ.σ. λαμβάνει 29 «ναι») καθώς τόσο ο κ. Δανέλλης όσο και ο κ. Μαυρωτάς έχουν δηλώσει ότι θα την στηρίξουν και παράλληλα απαντήθηκαν οι καταγγελίες περι εκτροπής.
Πλέον

Επεισοδιακή συνεδρίαση

Πάντως, στο πρώτο δίωρο της χθεσινής συνεδρίασης επικράτησε κλίμα έντασης και σφοδρής αντιπαράθεσης επι διαδικαστικών θεμάτων.

Αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει το τροποποιημένο Σύνταγμα των Σκοπίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές συνάδουν με το κείμενο της Συμφωνίας. Παράλληλα ζήτησε να διαβιβαστεί η επιστολή παραίτησης Κοτζιά υπογραμμίζοντας ότι «θρυλείται ότι περιέχονται απόψεις, θέσεις, αντιλήψεις και γεγονότα που είναι απαραίτητα για να διαμορφώσουμε θέση». Τέλος ζήτησε την κλήση Κοτζιά προκειμένου να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις βουλευτών.

« Να κατατεθούν τα τελικά κείμενα του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων της Βουλής των Σκοπίων. Τα θελουμε εδώ. Θα διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός» και αν αυξήθηκε η χρήση του. Επίσης στο κείμενο που μας δώσατε δεν υπάρχει η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που χειροτερεύει τα πράγματα και στο ζήτημα ιθαγένειας – που είναι εθνικότητα – και στο γλώσσα. Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα για την συζήτηση» επισήμανε ο κ. Αν. Λοβέρδος.

Ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) είπε πως « τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με διαδικαστικά κόλπα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και κάνει σήμερα η ΝΔ. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟικους και πείτε στον λαό ότι εκτελείτε εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Πάνος Καμμένος από τους ΑΝΕΛ που μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για μεθοδεύσεις, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και στημένες κληρώσεις.

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις» αντέδρασε ο κ. Βούτσης και απευθυνόμενος στον Π. Καμμένο συμπλήρωσε «όλο το τελευταίο διάστημα υφίσταμαι μια ρητορική περι πραξικοπημάτων και νοθεύσεων… Οι σκιές περι πραξικοπήματος δεν έχουν βάση».

Επανερχόμενος ο κ. Καμμένος απάντησε «γυρίσαμε στην εποχή τον ομοιόμορφων. Αναφέρομαι στα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια».

Ένταση στην βουλή με Κασιδιάρη, Καμμένο, Δένδια κ.α. ΒΟΥΛΗ. 21-1-2019
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (67)

not_from_here

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας χρησιμοποίησε τον Καμμένο. Απλά του δεύτερου του πήρε 4 χρόνια να το καταλάβει.

Μάκης

Έχω μια βλακώδη απορία: Γιατί όλα αυτά τα θυμήθηκε τώρα; Όταν ήταν στην κυβέρνηση πήγαιναν όλα ρολόι; Και μια ερώτηση προς τον κ. Καμμένο: Υπήρχε τρόπος να αποτρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί τώρα ό,τι και να κάνει, χαρακτηρίσθηκε πλέον για πάντα ώς ο ηθικός αυτουργός του ξεπουλήματος της Μακεδονίας.

Νίκος

Φίλε άσε τα μισόλογα, αν ξέρες κάτι βγες σαν άντρας και πες την αλήθεια στο Ελληνικό λαό, με ονόματα και στοιχεία όχι λόγια του αέρα για εντυπώσεις.

ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ....ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ ΠΩΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΘΑ ΑΡΓΟΥΣΑΝ ΤΟΣΟ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ .ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΩΣ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ ΚΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ...Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ .ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΣΤΗΣΕ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ...ΑΔΕΙΑΣΕ .ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ...ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΚΙ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ...ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΣ .Ο ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ .

Νίκος

ο τύπος παίρνει πολλά ληγμένα. Πρώτον για ποια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης μιλάει; Γι αυτή που από την μέρα που βγήκε σπέρνει το διχασμό; Δεύτερον, για ποιά έξοδο από μνημόνια μιλάει, όταν υπέγραψαν τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως εκτός αγορών; Τρίτον για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάει όταν στήσανε την πιο κατάπτυστη σκευωρία (Νοβάρτις) με "μάρτυρες" που τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήξεραν τίποτα; Κάτι τέτοιοι τύποι σε πείθουν ότι για να γίνεις πολιτικός πρέπει να είσαι ψυχοπαθής, παθολογικός ψεύτης.

125

Οπως το παει, το γουρουνι θα κανει τον Πορκυ να φενεται σωστος.

ΑΠΟΡΙΑ

Καλά, οι εθνικισταί δεν θα τον ψηφίσουν αυτόν τον εθνικόφρων;

Από...

πτώσεις.......δεν σκαμπάζουμε τίποτα....εεεεε ??????? συριζαίος....τσιπροσπουδαγμένος ......προφανώς...

Β

Τα χαλάσανε στη μοιρασιά και τώρα χτυπιέται ο μπούλης . Ο καταληψίας του την έφερε και του πέφτει βαρύ ότι έχασε την καρέκλα. Έτσι θα χτυπιούνται και πολλοί άλλοι, μετά τις εκλογές.

Άσε τον

μωρέ να γελάμε. Αν δεν έχουμε και αυτόν με ποιον θα γελάμε τώρα που βάλανε το Σώρρα φυλακή;

Προδότης από άποψη

Είσαι βρωμιάρης και το ξέρεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης