Αναθεώρηση Συντάγματος: Κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα

Αναθεώρηση Συντάγματος: Κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα

Σε πεδίο αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ έχει εξελιχθεί η διαδικασία αναθεώρηση του Συντάγματος - Εκ διαμέτρου αντίθετες οι προσεγγίσεις

vouli
Με νέα επίθεση της κυβέρνησης στην αξιωματική αντιπολίτευση, για κρυφό σχέδιο κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο, συνεχίστηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Με αφορμή τις αλλαγές στο άρθρο 103 για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν αποκαλυπτικός της στρατηγικής της πλειοψηφίας: 

«Εμείς θεωρούμε ότι η μονιμότητα των υπαλλήλων είναι κοινωνική κατάκτηση. Εφόσον η ΝΔ δεν δεσμεύεται για κάτι τέτοιο, νομιμοποιούμαστε να προβάλουμε τον ισχυρισμό ότι η πρόταση σας για το άρθρο 103 είναι υποκριτική».

Ως γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε και την πρόταση της ΝΔ για αλλαγή στο άρθρο 110 για τα θέματα της δικαστικής λειτουργίας:

«Οι προτάσεις της ΝΔ για αλλαγές στο άρθρο 110 θα μπορούσαν να συζητηθούν δεν υπάρχει όμως τώρα ο πραγματικός ιστορικός χρόνος για να το κάνουμε».

Εκ μέρους της ΝΔ τον λόγο πήρε ο Κώστας Τασούλας ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναθεωρηθούν συνταγματικές διατάξεις για τα επόμενα 10 χρόνια.

Κλείσιμο
«Αισθάνεστε ότι η δικαιοσύνη έχει λυμένα όλα τα προβλήματά της; Τότε αναλάβετε και την ευθύνη να μην "φροντιστεί" η δικαιοσύνη για τα επόμενα 10 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. 

«Άκαιρη και άχρηστη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προσέθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους που είναι αναγκαίος μέσα από τη συνταγματική αλλαγή.

«Αυτός ο δικομματικός καυγάς  δεν είναι πρωτόγνωρος. Κάθε φορά που θέλουν να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση καταφεύγουν σε αυτούς τους τακτικισμούς», τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. 

Για την ανάγκη να απεμπλακεί η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβερνητική πλειοψηφία μίλησε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την τελική επιλογή από μια «σορτ λιστ» που θα προτείνει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Κατσίκης επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως «η πρόταση της για αναθεώρηση 57 άρθρων, των μισών δηλαδή άρθρων του συντάγματος, θα μεταβάλει σε συνταγματική, από αναθεωρητική, τη Βουλή».

Υπήρξε, όμως, συμφωνία για τα... διαδικαστικά. Όπως αποφάσισε ομόφωνα η επιτροπή μέχρι την Πέμπτη μπορούν να ανακοινωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις βουλευτών και κομμάτων ανεξάρτητα αν έχουν την στήριξη 50 υπογραφών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ενώ από τη Δευτέρα η επιτροπή θα συνεχίσει με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης