Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία στο Σκοπιανό - Βόρεια Μακεδονία το όνομα

tsipras-pavlopoulos_main03

Ο πρωθυπουργός είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η νέα ονομασία της FYROM θα ισχύει erga omnes, ότι θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση κι ότι θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές - Αδιευκρίνιστα πολλά σημεία της συμφωνίας

Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της FYROM ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ώρα 18:00 το απόγευμα της Τρίτης.

Αμέσως μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον Προκόπη Παυλόπουλο τη θετική απάντηση του Ζόραν Ζάεφ για την επιτευχθείσα συμφωνία και του ανακοίνωσε ότι το όνομα που δέχθηκαν οι Σκοπιανοί είναι το Βόρεια Μακεδονία - Republika Severna Makedonija - Republic of North Macedonia. 

Η ίδια πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου είπε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ότι έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή η νέα ονομασία της FYROM να ισχύει erga omnes και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά σημεία της συμφωνίας. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα που έχει συμφωνηθεί, αν και συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη διαφορά της ονομασίας

«Μεταφέρω καλά νέα: Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί και μας απασχολεί για παρα πολλά χρόνια, τη διαφορά της ονομασίας» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο.

«Έχουμε λοιπόν συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

«Οι γείτονες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία».

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αλλαγές και στο σύνταγμα της FYROM για να αλλάξουν και τα στοιχεία που εκπέμπουν αλυρωτισμό αλλά το σημαντικότερο όλων κατ΄εμέ είναι ότι με αυτη την συμφωνία διασφαλίζεται η πολιτιστική κληρονομια και παρακαταθήκη της ελληνικής Μακεδονίας» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι πολύ σημαντικό διότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας» συνέχισε.

Τσίπρας: Η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

«Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου έχουν πληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση» εξήγησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα πρέπει πρώτα η συμφωνία, η καλή συμφωνία, να υλοποιηθεί από τους γείτονές μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κι εμείς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω να διοργανωθεί, αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων, ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αποτελεί αυτή η συμφωνία ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα» έκλεισε την τοποθέτησή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Παυλόπουλος σε Τσίπρα: Είναι μία καλή συμφωνία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε από την πλευρά του:

«Είναι καλή η συμφωνία. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes. Είναι μία καλή συμφωνία που έχει θέσει προϋποθέσεις και πληροί τους όρους που έθεσε η Ελλάδα. Πλέον, εναπόκειται στην πρωην γιουγκολασβική δημοκρατία της μακεδονίας να κάνει πράξη όσα δεσμεύτηκε και ότι θέλει να προχωρήσει η καλή σχέση γειτονίας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ως δημοκρατικό κράτος να υπογράψει μία συμφωνία που θα εναντιώνεται στο Σύνταγμα της χώρας του. Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας, που τόσο καιρό είχε κακοπάθει, αυτός ακριβώς είναι καλό για τον γειτονικό λαό να συμμορφωθεί με την ιστορία, διότι δεν ήταν μόνο μία παραβίαση της ιστορίας και της κληρονομίας της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά οδηγούσε σε μία γελοιοποίηση των ηγετών του γειτονικού κράτους».

video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (290)

Γιάννης

Στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή και μπέρδεμα στην διεθνή κοινότητα, όπως επίσης και πολλά πρακτικά θέματα (χρήση ονομάτων στο εμπόριο) για την σκέτη Μακεδονία και Βόρεια Μακεδονία. θα προωθήσουν την ιδέα αυτόνομου κράτους με το όνομα Μακεδονία. Φυσικά μαντέψτε ποιος θα είναι ο χαμένος. Ψάξτε λίγο και βρείτε που έχει τις ρίζες της η ιδέα της Μακεδονίας - αυτόνομου κράτους.

Γιάννης

Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).

Πού έφτασε η Πατρίδα μας ....

Ο ελάχιστος και άβουλος , κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και σφυρίζει αδιάφορα ! Θα τρίζουν τα κόκαλα του Εθνάρχη ........

enfiadis jirizas

Δεν περίμενε κανένας κάτι καλύτερο από αυτό το κράτος και αυτή την κυβέρνηση. Αλλά δεν είναι ο μόνος ένοχος η κυβέρνηση του τσιπρα και δεν πρέπει να χρεωθεί την εθνική ήτα μόνο αυτός, μια από τα ίδια ήταν και είναι όλοι. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, το χειρότερο είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις επιλέχτηκαν από πολίτες που τέτοιες κυβερνήσεις αξίζουν. Ο κόσμος θα συνεχίσει απλώς να αποκαλεί τα σκόπια Μακεδονία. Χωρίς δεύτερη λέξη δίπλα αλλά σκέτο Μακεδονία. Γιατί εκεί έξω δεν συνηθίζουν να αλλάζουν ονομασίες στα πράγματα. Τους λαθρομετανάστες ακόμα λαθρομετανάστες τους λένε και όχι παράτυπους μετανάστες, την τρόικα τρόικα, το μνημόνιο μνημόνιο και την ξεφτίλα ξεφτίλα. Ο μόνος τρόπος να υπερασπίσουμε την ιστορία μας ήταν η διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τα σκόπια και το κλείσιμο των συνόρων. Με ΟΠΟΙΟ κόστος και αν είχε. Αποφασίζεις και λες το μεγάλο ναι και ή το μεγάλο όχι. Βέβαια και σε αυτό το σημείο πάσχουμε γιατί και το όχι σε μας σημαίνει τελικά ναι, μεγάλο μπέρδεμα οι λέξεις στο νεοελληνικό κράτος. Δια ταύτα, η ήτα είναι μεγάλη και τα σημάδια δείχνουν ότι έρχεται πολύ μεγαλύτερη. Γιατί αυτό μας αξίζει.

Ο Πάκης να παραιτηθεί;

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Άλλη καλοπληρωμένη μαριονέτα ....

Γεο

Πρόεδρε ειςαι μαριονέτα ; Το έχεις βουλώσει και δεν μιλάς ;

outidanos

«Μεταφέρω καλά νέα: Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί και μας απασχολεί για παρα πολλά χρόνια, τη διαφορά της ονομασίας» ... Θυμηθείτε τί ταλαιπωρία τραβήξαμε τόσα χρόνια με το τί όνομα θα δώσουμε στους γυφτοσκοπιανούς. Αλλά τώρα, χάρη στον Τσίπρα, θα ξεκουραστούμε επιτέλους. Ας είναι καλά ο εθνικός ηγέτης ...

CALLIOPE

"Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία".

μαριονετα1

κατι αλλο εχεις να μας διαβασεις ?

Άμα θες

Το μενού για το τελευταίο γεύμα πριν την εκτέλεση

DC

calliope Kαθαρισε καμια καλιοπη που εχεις και αποψη

Σε τσούζει έεεε ;;;;

Aσφαλώς εσύ δεν έχεις άποψη γιατί είσαι μια μαριονέτα , ένα άβουλο υποκείμενο που ότι σου λένε κάνεις και λες ! Αντε μου και καλό δρόμο για την κουμουνδρούρου !

Χαζή απορία

Αυτό που πρέπει να ενημερώνεται ο ΠτΔ μπροστά στις κάμερες, στο δωματιάκι με το πορτατιφ, δεν το έχω καταλάβει... Τηλέφωνο δεν υπάρχει;

@

Γιατι σκουζετε ολοι? Μονος του αυτοκαταστρεφεται ο ελληνας εδω και 40 χρονια..ειμαστε ειδος προς μελετη στα διεθνη πανεπιστημια πλεον...η επιστημη εχει σηκωσει τα χερια ψηλα..αντε δειτε κανα survivor τωρα και αυριο κανουμε καμια επανασταση απο δω..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kisea_main

Ανεβαίνει η ένταση με την Τουρκία: Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία Τσίπρα, ο οποίος διέκοψε την προεκλογική του περιοδεία στα Δωδεκάννησα - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη - Τροφοδοτούνται σενάρια για κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις -Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

201
recep-tayip-erdogan

«Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του, αφού είχε χαρακτηρίσει τον Μακρόν «ατζαμή»

62
fatih_mk

Παρά την πίεση από ΕΕ, ΗΠΑ και χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος φτάνοντας μέχρι του σημείου να επιτεθεί προσωπικά στον Μακρόν - Στάση αναμονής από την Ελλάδα - Η Λευκωσία επιθυμεί για την Τουρκία κυρώσεις όπως αυτές στη Ρωσία για την Κριμαία

28
grammatikis_ar

«Το πιο σωστό θα ήταν να με πάρει τηλέφωνο ο πρωθυπουργός» είπε ο Γιώργος Γραμματικάκης εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους «έκλεισε την πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

19