Εκλογικά σενάρια: Σπάει στα τρία η Β' Αθηνών, σύμφωνα με την «Αυγή»

Εκλογικά σενάρια: Σπάει στα τρία η Β' Αθηνών, σύμφωνα με την «Αυγή»

Σκουρλέτης: «Το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών κινείται σε θετική κατεύθυνση»

4326465
Το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Η Αυγή της Κυριακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων σχέδιο για το «σπάσιμο» της Β' εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας και του υπόλοιπου Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνει τέσσερα σενάρια. Το πρώτο προβλέπει τον διαχωρισμό της Β' Αθηνών σε τέσσερις τομείς: Βόρειο, Δυτικό, Νότιο, Κεντρικό. Το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο: ανατολικό και δυτικό τομέα. Σε αυτή την πρόταση δεν θίγεται η Α' Αθηνών.

Το δεύτερο σενάριο χωρίζει πάλι τη Β' Αθηνών στα τέσσερα, ακολουθώντας τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής, άρα στον κεντρικό Τομέα Αθηνών προστίθεται και ο Δήμος Αθηναίων.

Το τρίτο σενάριο, που είναι και το πιο πιθανό, περιλαμβάνει την κατάτμηση της Β' Αθηνών σε τρεις τομείς και το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Ο Δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α' Αθηνών, αλλά προστίθενται οι δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον βόρειο τομέα και οι δήμοι Βύρωνα, Ζωγράφου, Δάφνης Υμηττού, Ηλιούπολης και Καισαριανής στον νότιο τομέα.

Το τελευταίο σενάριο σπάει τη Β' Αθηνών επίσης στα τρία μόνο που οι δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου εντάσσονται στον δυτικό τομέα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, για το πώς αξιολογεί την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας αναφέρει: «Στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο, πράγματι το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, προ ημερών, είχα και ο ίδιος επισημάνει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να συμβάλει στην εξορθολογικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό το πεδίο και θα συνεχίσει να το πράττει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης