Τσίπρας για Novartis: Αφού υπάρχει σκάνδαλο, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη;

Τσίπρας για Novartis: Αφού υπάρχει σκάνδαλο, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη;

«Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους όχι από εμάς, αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός - Επίθεση σε Μητσοτάκη: «Υιοθετήσατε πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης»

O πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της σύστασης Προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis, αναρωτήθηκε αν τελικά υπάρχει σκάνδαλο η σκευωρία.

«Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για 40' και στα πρώτα 20' δεν μίλησε γι' αυτό που συζητήσαμε σήμερα» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, αναφερόμενος στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's: «Υπήρξε ένα ακόμη πλήγμα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ μιλούσε, καθώς ο οίκος Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα, την ώρα που αυτός μιλούσε για καταστροφή της οικονομίας»

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους όχι από εμάς, αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή». Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πτέρυγα στο Κοινοβούλιο που να μην έχει υιοθετήσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα. Τελικά, έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία;».

«Δεν πρόκειται να μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα ως εισαγγελέας. Θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Και ερωτώ: για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

«Αφού λοιπόν υπάρχει, ένα ερώτημα έχω. Πώς διάολο έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι' αυτό το σκάνδαλο;» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «το 2012-13 υπήρχε έκθεση του κ. Σούρλα, που έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εταιρείες που δωροδοκούσαν Έλληνες λειτουργούς. Στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και τα γνωρίζαμε όλοι μας» τόνισε, για να διερωτηθεί: «Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου χρησιμότητας ιατρικά συνέδρια και αμφιβόλου πιστότητας έντυπα; Όλα αυτά συνέβησαν σ' αυτό τον τόπο ή δεν συνέβησαν; Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί σήμερα τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας, την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση;».

«Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Και προσέθεσε: «Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά».

Ο ίδιος επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους τριών δισ. ευρώ.

«Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση» είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: «Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας, που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη».

«Όχι μόνο δεν το πράξατε» τόνισε, «αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα θέλησε να... υπενθυμίσει στον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό έπραξε με παρρησία» ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη Δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους» είπε. 

Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, «με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή η στάση προσβάλλει τους ίδιους τους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Σημείωσε ακόμη ότι «το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις. Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν».

«Το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία, αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία» συμπλήρωσε.

Η εικόνα του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα ήταν: αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμός, αλαζονεία, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι «η αλαζονεία αυτή δεν έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο απ' ό,τι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας: "Μαζί τα φάγαμε"». «Ε, λοιπόν» σημείωσε, «σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη Siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πώς να το κάνουμε».

Στο ερώτημα, συνεπώς, «ποιος τα έφαγε;», ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών».

«Τα ονοματεπώνυμά της, αν ενδιαφέρεστε» σχολίασε, «θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων». 

«Η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια».

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε» τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί., ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική Δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους» προσέθεσε.

«Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι, θα αποδοθεί» είπε ακόμη, κατηγορώντας όσους προχώρησαν σε μηνύσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς για να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση, ότι έχουν σχέδιο, θέλουν να εξαιρεθούν οι έντιμοι εισαγγελείς που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, για να κωλυσιεργήσει η υπόθεση.

«Δεν θα τους περάσει, δεν θα τα καταφέρουν, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει, θέλουν-δεν θέλουν» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης.

Τους κάλεσε, όπως είπε, να επιλέξουν τον δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης, μια επιλογή που δίνει και σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, κουκούλωμα και θάψιμο της υπόθεσης. 

Δείτε το βίντεο με όλη την ομιλία του πρωθυπουργού...


ΣΧΟΛΙΑ (39)

Σοβαρά επιχειρήματα

Εχάθη η μπάλα, η παίζουν ξυλίκι ? Και μόνο το " σουρεαλιστικό ερώτημα ...... τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μια σκευωρία" παραμένει αναπάντητο ! Ούτε ο Μπαρουφάκης δε τα έβγαλε πέρα ! Και σκάνδαλο Νοβάρτις υπάρχει και ερευνάται, ΚΑΙ Σκευωρία εμπλοκής επιλεγμένων προσώπων μυρίζει κύριε..... ΠΘ. Αλλά έτσι γράφουν τα βιβλία που ίσως διαβάσατε. Να πετύχεις όσο το περισσότερο ....πολιτικό όφελος (δηλαδή όλα), με όσο το δυνατό λιγότερο πολιτικό κόστος, (δηλαδή με τίποτα). Γίνεται ?

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ.ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΝΤΟΥΚΟΥ ΤΗΝ ΚΑΛΤΣΕΣΤΡΟΥΤΖΙ ,ΤΗΝ ΑΓΕΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.ΒΛΕΠΕΙΣ ...ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ ... ΤΟ ΑΓΑΠΑ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΜΕ.

τσίπρα σε γλεντήσανε

σε γλεντήσανε κι οι δέκα, μέχρι κι ο Σαλμάς που ο "άμοιρος" δεν είναι κι ο πιο δραστήριος και επιθετικός βουλευτής σε γλέντησε. Δεν αναφέρομαι σε Άδωνη, Βορίδη, Βενιζέλο και Σαμαρά που σου πήραν τα σώβρακα και τα κρέμασαν να στεγνώσουν. Ήσουν ένα κακόγουστο αστείο που έχει καταστεί ένα ανυπόφορο δράμα. Φυλακή και πάλι φυλακή για τον εθνοπροδότη αλέκση τσιπρόφ

Panos

Ας δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης, ότι έτσι έγινε. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Θα γίνει προανακριτική; Ψάχνει η οικονομική αστυνομία τους φερόμενους ως συμμετέχοντες πολιτικούς; Θα βρει στοιχεία; Εσύ μ'αυτό που έγραψες πιστεύεις, ότι δικαιώνεσαι κάπου ή πληρώνεσαι από κάποιον;

Άγγελος

Τσιπράκο, ρώτα τον Κουρουμπλή, αυτός ξέρει.

Γιάννης

Πολύ σπουδαίος Πρωθυπουργός!Έσχισε τα μνημόνια,κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ,υλοποίησε τις υποσχέσεις του,άλλαξε το όχι του δημοψηφίσματος σε ναι,σε χρόνο ρεκόρ,κατατρόπωσε Ευρωπαίους,Αμερικανούς και Τούρκους!Και τελευταία ,αφού διέσυρε τους πολιτικούς του αντιπάλους του ως δωροδοκηθέντες,τελικά τους αποδίδει πολιτική ευθύνη!Αυτός ο άνθρωπος είναι πρωθυπουργός!Που καταντήσαμε;

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ .

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ . ΠΟΣΟ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ?ΓΛΥΤΣΗ.

Είστε τελειωμένοι άπλυτοι και το ξέρετε !

Κανονίστε μόνο , να βρείτε κελί με ....θέα ! Οι λαική ετυμηγορία θα σας συντρίψει γρήγορα ! Οι σπασμοί σας είναι οι τελευταίοι ....

Πολιτική ευθύνη;

Το ωραιότερο ανέκδοτο!! δείχνει από μόνο του ποιοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια και ποιοι απευθύνονται στα ζωντόβολα. Προκαλώ κάθε συριζαίο να μας πει πως ο κ Σαμαράς έχει πολιτική ευθύνη που στα δυόμισι χρόνια μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη 60% και ο κ Καραμανλής που στα πεντέμισι χρόνια την αύξησε 160% δεν έχει; Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να το ξεστομίσει αυτό βρε παιδιά; Για καννίβαλους μας έχουν;

stream

Ο λόγος του ήταν πιο κενός από ποτέ. Φανφαρολογίες! Σήμερα αποφάσισε ότι από το βήμα της βουλξς δεν πρέπει να μιλήσει ως δικαστής... 1 χρόνο τώρα ως δικαστής μιλούσε. Τελικά από αυτή την υπόθεση κάποιοι θα μπουν φυλακή. Τώρα οι κατηγορούμενοι θα είναι ή οι κατήγοροι?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης