Εκλογικός νόμος: Ύστατη απόπειρα Τσίπρα να προσεγγίσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Εκλογικός νόμος: Ύστατη απόπειρα Τσίπρα να προσεγγίσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

«Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν... Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη» αναφέρεται σε κυβερνητικό «non paper» για την ψήφιση της απλής αναλογικής - Ποτάμι: Τώρα ανακάλυψαν την αξία των κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας;

Ένα ύστατο άνοιγμα προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, προκειμένου να συνταχθούν με την κυβερνητική πρόταση και να ψηφίσουν την απλή αναλογική, επιχειρεί, μέσα από την προσφιλή του τακτική των «non paper», το Μέγαρο Μαξίμου.

Μία μέρα αφότου έγινε γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή θα απέχει από την προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτή την πόρτα για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, «κλείνοντας το μάτι», μάλιστα, και για μελλοντικές συνεργασίες.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο «non paper» που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης:  «Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη».

Αναλυτικά το κυβερνητικό «non paper»

Εκλογικός νόμος: Τα προσχήματα τελείωσαν

Από την στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος. Ορισμένα από τα αδιανόητα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια αυτή είναι ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων την Χρυσή Αυγή» καθώς επίσης και ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά».

Σε ότι αφορά το θέμα των νεοναζί, ο Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε επί λέξει:

«... Δεν συνυπολογίζουμε καθόλου τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ούτε καν μπήκαμε στη διαδικασία να συνυπολογίσουμε ψήφους της Χρυσής Αυγής ή ψήφους μεμονωμένων βουλευτών. Δεν μας απασχολεί αυτό. Εμάς μας απασχολεί το να πείσουμε σε ένα δημοκρατικό και ανοικτό διάλογο τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου ότι κάνουν μια επιλογή αυτοχειριασμού, η οποία θα καταγραφεί, εάν επιμείνουν σε αυτή την επιλογή, ως ένα ιστορικό ατόπημα, όπως κατεγράφη και για την Αριστερά το 1989, όταν, συνεργαζόμενη τότε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν συναίνεσε στο να καθιερωθεί η απλή αναλογική…»

Η πρόταση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, εξακολουθεί, φυσικά, να ισχύει. Το αξιοσημείωτο βέβαια, είναι ότι από εχθές, που η «Χρυσή Αυγή» ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τον νόμο, το πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει να διακατέχεται από τόσο μεγάλη οργή για το ποιος συμπλέει με τους νεοναζί και ποιος όχι. Περιορίζεται σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι «το ενδεχόμενο των 200 ψήφων απομακρύνεται». Η Χρυσή Αυγή έγινε ξανά αόρατη.

Σε ό,τι αφορά τη φιλολογία περί «αποστασίας» και «Ιουλιανών», γίνεται πλέον ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αναζήτησε αποστάτες. Άνοιξε ευθέως το ζήτημα το ζήτημα του εκλογικού νόμου, μέσα από δημόσιο διάλογο με τα κόμματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από προγραμματικές συνεργασίες.

Ο πρόταση αυτή παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα και απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει συνυπογράψει την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για εκλογικό σύστημα «που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες». Στην ομιλία της στην Συνδιάσκεψη εκείνη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, είχε μιλήσει για «νέο εκλογικό νόμο στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus που τελικά δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα», ενώ μόλις πριν ένα χρόνο (2/6/2105), το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο – ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άγχος για το αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Αντιθέτως, αν την ενδιέφερε αποκλειστικά το πολιτικό της συμφέρον, θα έπρεπε να επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. Καταθέτει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από θέση αρχής, πιστεύοντας ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους, αφού, προηγουμένως, έστησαν το πελατειακό κράτος και λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον με διάφορες υποθέσεις τύπου Siemens, συσσωρεύοντας τεράστια αδιέξοδα στην χώρα.

Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη.


Ποτάμι: Τώρα ανακάλυψαν την αξία των κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας;
Απαντώντας στην «πρόσκληση» της κυβέρνησης, το Ποτάμι αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Είναι παράξενο πως ένα "αριστερό κόμμα" που κυβερνά από την πρώτη μέρα με ένα «ακροδεξιό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά -... με 18 μήνες καθυστέρηση- την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

Πιο παράξενο, όμως, είναι το περιεχόμενο που δίνει στη λέξη «προοδευτικό» ο ΣΥΡΙΖΑ. Προοδευτικό είναι να αποκλείεις από την εκλογική διαδικασία τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους αλλά πλέον ζουν εκτός Ελλάδας, διωγμένα από την κρίση. Προοδευτικό είναι να μην σπας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που μέχρι «χθες» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς». Προοδευτικό τέλος είναι να είσαι με το μπόνους των 50 εδρών τον Ιούλιο του '15 αλλά να είσαι εναντίον του μπόνους των 50 εδρών τον Ιούλιο του ‘16. Αλλά επί αυτού η συνέχεια στη Βουλή».

ΣΧΟΛΙΑ (29)

ΑΛΕΞΙΟΣ Β Ο ΝΤΑΟΥΛΤΣΗΣ

ΡΕ ΘΡΑΣΥΤΑΤΕ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΘΕΤΗΣΗ ΥπΟΣΧΕΣΕΩΝ ,ΠΕΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΤΗΡΗΣΕΣ? ΕΣΚΙΣΕΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΔΙΩΞΕΣ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ?ΚΑΤΗΡΓΗΣΕΣ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ?ΕΔΩΣΕΣ 13 ΣΥΝΤΑΞΗ?ΔΕΝ ΕΚΟΨΕΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ?ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟ ΕΚΟΨΕΣ.ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ Ο ΟΜΟΣΤΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΝΩΣΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΞΕΠΕΡΝΑ.ΑΣΤΑ ΔΙΑΛΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.

john

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τη συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ που απο 42% ήρθε στο 5% επειδή υπέγραψε τα μνημόνια για να μη χρεοκοπήσει η χώρα που θα καταργούνταν την πρώτη μέρα με ενα άρθρο,με ένα νόμο,που θα καταργόταν ο ΕΝΦΙΑ,που δεν θα μειώνονταν συντάξεις και μισθοί,θα μειώνονταν οι φόροι και οι ψηφοφόροι απο 2000000-3000000 έγιναν μερικές χιλιάδες και με εισφορές 5 ευρώ το χρόνο θα πλήρωναν τα χρέη στις τράπεζες και τώρα είναι και κατηγορούμενοι;Μέχρι πότε τα συνθήματα κλεπτών ,λιστών θα αποκοιμίζουν το λαό όταν συνέχεια βλέπει τη τσέπη του να αδειάζει;

#

Μη μασάτε, είναι ψεύτης και αναξιόπιστος. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να μην εξαφανιστεί, αλλά θα εξαφανιστεί, το έχετε ήδη καταλάβει και το περιμένετε και σεις... Γι' αυτό μη μασάτε απ' τις παπάτζες του Τσίπρα.

πρωην αναρχικος

αυριο θα κατσω να δω την φαπα που θα αρπαξει ο αλεξης ο φιλος του γαπ και τα τσιρακια του

Jr_43

"Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι". αφορά ΣΤΟ πασόκ και στο Ποτάμι, αγράμματοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΕΔΩ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ····· ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ!!!!ΑΛΛΟΥ ΦΑΝ ΠΑΡΚ.ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ.ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ.ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ.Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ!!!ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ.ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.ΑΧΡΗΣΤΟΙ!!!!ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ!!!ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ!!!!

teo

ΑΚΟΜΗ ΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΤΣΙΠΡΑ !!!

Ελεος

Βρε ψευτεςμεχρι εχθες δεν λεγατε οτι εχετε 197 και ψαχνατε τρεις ψηφους,λεγοντας οτι θα βρεθουν απο μεμονομενους βουλευτες?Αρκετα πια,τον Καμμενο το Λεβεντη και σπιτια σας

Χρήστος

Καμία συνεργασία με τους σαμποτερ της Ελληνικής οικονομίας. Να πανε μονοι τους με το Λεβεντοτετοιο. Τσιπρα σε πωνάει αυτο πιο πολύ η το ... Που τρως από τη Μερκελ;

cia

Σας το ξαναγράφω: οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική...! Όποιος κατάλαβε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dfdw

Πρέπει να υπάρχει εθνική ενότητα αλλά «η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ - «Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική γραμμή» το σχόλιό του για την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

12
mitsotakis-agrotes-pic

Να περάσουμε από ένα μοντέλο επιδοτούμενης αγροτικής παραγωγής σε ένα μοντέλο όπου η επιδότηση δεν θα είναι μόνο συμπληρωματικό εισόδημα αλλά εργαλείο, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

7
aminas_ar

Η αντιπροσωπεία των εμπειρογνωμόνων μεταβαίνει στην Τουρκία παρά το πολεμικό κλίμα  που καλλιεργεί η Αγκυρα στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη το ρευστό πολιτικό σκηνικό - Η αντιπροσωπεία θα συζητά για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ ο Τσίπρας έκανε εκτάκτως συμβούλιο ενισχύοντας  κλίμα κρίσης

37