Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση για τους διορισμούς Σχινά

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση για τους διορισμούς Σχινά

Μιλούν για αλαζονική και προσβλητική συμπεριφορά - Με δεύτερη ανακοίνωση επιχείρησαν να διορθώσουν τις εντυπώσεις- Ύβρεις και συκοφαντίες από τον Σκουρλέτη για τις αποκαλύψεις από το ΘΕΜΑ - Παραμένει το «δόγμα»: Είσαι στο κόμμα, άρα διορίζεσαι - Αποστάσεις κρατά ο Χρυσόγονος - Ούτε η «Αυγή» δεν δημοσίευσε την απάντηση για ΕΑΜ και προπαππούδες -Τι έλεγε ο Τσίπρας για τους μετακλητούς υπαλλήλους

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση για τους διορισμούς Σχινά
Έντονη είναι η δυσθυμία και η αμηχανία στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ από την πρωτοφανή υπόθεση με τον γραμματέα της Νεολαίας του κόμματος Ιάσονα Σχινά, ιδίως μετά τον τρόπο που επέλεξε ο νεαρός κομματικός παράγοντας να απαντήσει για τους διορισμούς μελών της οικογένειάς του σε κυβερνητικές θέσεις.

Η επίκληση των ιστορικών αγώνων της αριστεράς γενιάς, με ιδιαίτερη μνεία σε εκείνους των προγόνων του, αλλά και στην έντονη κομματική δραστηριότητας των γονιών του και του ίδιου τα τελευταία χρόνια, ως λόγος που δίδει δικαίωμα στη νομή της εξουσίας, έχει εξοργίσει ηγετικά στελέχη, μέλη και οπαδούς, ενώ έχει προκαλέσει σάλο στα social media, «ερεθίζοντας» την κοινωνία. Ενδεικτικό της αμηχανίας είναι ότι η εφημερίδα «Αυγή» στο σημερινό της φύλλο απέφυγε να δημοσιεύσει την αρχική απάνηση του κ. Σχινά με τα περί ΕΑΜ και προπαππούδων...

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κουμουνδούρου δεν ένιωσαν την παραμικρή ανάγκη, παρά την κατακραυγή στο πρόσωπο του κ. Σχινά, να εκδώσουν κάποια ανακοίνωση. Μόνο η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έκανε μία δημόσια παρέμβαση και αυτή μόνο όταν δόθηκε αφορμή από τηλεοπτικό σταθμό, που είχε αναφορά δε «διορισμούς», ορολογία με την οποία διαφωνεί η Κουμουνδούρου. Η κυρία Σβίγκου διευκρίνισε ότι δεν είναι διορισμοί, αλλά τοποθέτηση μετακλητών υπαλλήλων, «συμβούλων που έχει δικαίωμα ο κάθε υπουργός να έχει στο γραφείο του, η θητεία των οποίων λήγει με τη λήξη της θητείας του υπουργού ή όταν ο ίδιος για κάποιο λόγο το αποφασίσει. Οι μετακλητοί υπάλληλοι καταλαμβάνουν πολιτικές θέσεις, οι οποίες είναι προσωρινές και φυσικά δεν πρόκειται για διορισμούς. Πολλοί, μάλιστα, από τους υπαλλήλους αυτούς, δεν είναι καν ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η κ. Σβίγκου.

Επικαλέστηκε δε, απαντώντας στα περί κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας, το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους 51 συμβούλους που είχε στο γραφείο του ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά για τον κ. Σχινά δεν είχε σχεδόν τίποτα να αναφέρει επί της ουσίας παρά μόνο ότι «στοχοποιείται εδώ και τρεις μέρες και γίνεται πρώτο θέμα στα κανάλια και της εφημερίδες». Τόνισε δε ότι «για τα νούμερα της τηλεθέασης, έχετε πιάσει και σταυρώνετε ένα παιδί 28 ετών», εκλιπαρώντας δηλαδή έλεος για τον γραμματέα, επειδή είναι… μόλις 28χρονος!

Ουδείς άλλος εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπεράσπισε στον κ. Σχινά. Αντίθετα υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που μιλούν για αλαζονική, θρασεία και προσβλητική προς τις παραδόσεις της αριστεράς συμπεριφορά, με αφορμή την απάντησή του για τους διορισμούς.
Κλείσιμο

Θεωρούν δε ότι πρόκειται για «μελανό σημείο», που υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και τον νεποτισμό.

Πάντως με την περίπτωσή του δεν μπορεί να γίνει κάτι θεαματικά, τόσο για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους – περισσότερο «άδειασμα» θα φαινόταν ως «προδοσία» - όσο και γα πρακτικούς, αφού είναι εκλεγμένος στη θέση του γραμματέα της Νεολαίας. Πολλοί εκτιμούν ότι πλέον η οργάνωση έχει χάσει μεγάλος βάρος και κύρος για τις δημόσιες παρεμβάσεις της, από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η έλλειψη στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον κ. Σχινά να επανέλθει με μία πιο ήπια και αυτή τη φορά απολογητικά, διευκρινιστικά στοιχεία για την υπόθεση των διορισμών, αν και πάλι δεν λείπουν κάποιες σκόρπιες κορώνες και βερμπαλισμοί.

Με τίτλο «δεν θα το βάλουμε κάτω, αντιθέτως θα τα βάλουμε κάτω!» - το θαυμαστικό στη φράση του το βάζει ο ίδιος ο κ. Σχινάς, μάλλον εκστασιασμένος από την ευρηματικότητά του – σημειώνει ότι το θέμα δεν προσωπικό, αλλά πολιτικό και σχετίζεται με το πώς στελεχώνεται το κράτος και η κυβέρνηση.

«Οφείλουμε λοιπόν να επαναφέρουμε τον ορθό λόγο απέναντι στο λαϊκισμό, την σπέκουλα και την διαστρέβλωση της πραγματικότητας» λέει ο κ. Σχινά και τονίζει ότι «η υπόθεση της διαχείρισης-μετασχηματισμού του κράτους, είναι μια κουβέντα που - λόγω της μεταπολιτευτικής εμπειρίας και του πελατειακού κράτους που δόμησαν τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού- αποτελεί ταμπού για τη κοινωνία. Σε αυτήν και μόνο, όπως και στους νέους που στήριξαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ είμαι υποχρεωμένος να δώσω μια απάντηση και αυτό θα κάνω».

Διευκρινίζει ότι «τα ΦΕΚ τοποθέτησης προσώπων λοιπόν που οι δημοσιογράφοι της διαπλοκής έφεραν στο προσκήνιο και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ονόματα μελών της οικογενείας μου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τοποθετήσεις ορισμένου χρόνου και έχουν ημερομηνία λήξης την εκάστοτε εκλογική διαδικασία γιατί πολύ απλά πρόκειται για πολιτικές-μετακλητές θέσεις (οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 25% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι για μόνιμους διορισμούς σε κάποια υπηρεσία ή οργανισμό. Κανένας διορισμός λοιπόν, κανένα ρουσφέτι. Είναι σαφές πως τον στενό κυβερνητικό σχεδιασμό καλούνται να υλοποιήσουν και να στηρίξουν άνθρωποι που χαίρουν της πολιτικής και προσωπικής εμπιστοσύνης του εκάστοτε υπουργού και του πρωθυπουργού. Εκτός εάν όσοι σήμερα καταγγέλλουν έχουν την απαίτηση να παραμείνουν οι δικοί τους ΕΚΛΕΚΤΟΙ στα κυβερνητικά επιτελεία την στιγμή που βάζουν τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης».

Κατά την άποψή του και «για να είμαστε καθαροί χωρίς μισόλογα, οι ίδιοι που μέσα στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού επιτάσσουν την αποπολιτικοποίηση του κράτους αξιώνουν τώρα και την αποκομματικοποίηση της ίδιας της κυβέρνησης αναζητώντας νέους Παπαδήμους που θα διατηρήσουν την πρότερη κατάσταση».

Και καταλήγει: «Ως εκ τούτου για το μόνο λόγο που οφείλω να απολογηθώ, είναι που δεν πρόλαβα να ανοίξω εγώ, να ανοίξουμε εμείς αυτή τη κουβέντα για το τι σημαίνει κράτος, τι πολιτική και τη συνέπεια.

Στον κιτρινισμό και στην σπέκουλα ο ρόλος της Αριστεράς και της νεολαίας είναι να σηκώνει τείχη...».


Ύβρεις και συκοφαντίες αντί απαντήσεων από τον Σκουρλέτη

Με ύβρεις και συκοφαντίες αλλά χωρίς απαντήσεις επί της ουσίας σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στην αποκάλυψη από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για την πρόσληψη στο Δημόσιο του αδερφού και της μητέρας του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου.

Χωρίς να δίνει επί της ουσίας καμία απάντηση γι' αυτό καθ' αυτό το γεγονός, ο κ. Σκουρλέτης, το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε για τις αποκαλύψεις και την... «αντιστασιακή απάντηση», υπερασπίστηκε τα όσα ανιστόρητα είπε ο κ. Σχινάς-Παπαδόπουλος υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δημοσιεύματα που έρχονται μετά από συστηματική προσπάθεια να γίνει θέμα εκεί που δεν υπάρχει. 

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλύψει πλήρως και το ηθικό θέμα που δημιουργείται με την... οικογενειακή πρόσληψη λέγοντας ότι πρόκειται για «συστηματική προπαγάνδα για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο ηθικό πλεονέκτημά του», αναγνωρίζοντας, δηλαδή, ότι είναι ηθικά όλα όσα αφορούν την υπόθεση του γραμματέα της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.

«Δεν μπορεί η εφημερίδα το Πρώτο Ψέμα να κάνει κατήχηση στην Αριστερά για την ηθική της» είπε στο παραλήρημά του ο κ. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η «προπαγάνδα» θα εντείνεται όσο «τελειώνει ο χρόνος της ασυλίας των ιδιοκτητών των μεγαλοκαναλιών που "σέρνουν το χορό". Όσο δηλαδή πλησιάζει η εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΜΜΕ και για το διαγωνισμό, θα συμπαρατάσσονται διαπλοκή, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και όσοι υπερασπίζονται το παλαιό σύστημα για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους, συμφέροντα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης