Τι θα εξαγγείλει ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Τι θα εξαγγείλει ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Μείωση του πετρελαίου θέρμανσης και της εισφοράς αλληλεγγύης - Το Νοέμβριο στις ΗΠΑ η κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Τι θα εξαγγείλει ο Σαμαράς στη ΔΕΘ
Η καλή είδηση της διάσκεψης για το ελληνικό χρέος που προέκυψε από την συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την Τρόικα στο Παρίσι βρήκε τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Κάρντιφ της Ουαλίας. 

Όπως είπε κυβερνητική πηγή στο protothema.gr η συνάντηση για την διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σε ποιo επίπεδο θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση αν θα είναι σε πολιτικό επίπεδο ή σε επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων. Η πρωτοβουλία ανήκει στο ΔΝΤ που επιμένει ότι χρειάζονται δραστικές αποφάσεις και κούρεμα προκειμένου να γίνει το χρέος βιώσιμο και θα μετέχει η ελληνική κυβέρνηση, εκπρόσωποι από τα τρία μέλη της Τρόικας και ενδεχομένως και άλλοι που έχουν συμφέροντα. 

Κλείσιμο
Αν και η διαπραγμάτευση για το χρέος είχε προεξοφληθεί ο καθορισμός της ημερομηνίας δίνει ένα πολιτικό όπλο στον πρωθυπουργό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας, να βελτιώσει το κλίμα και να κερδίσει χρόνο. Ο πρωθυπουργός θα μπορεί να επικαλείται ξεκινώντας από την ΔΕΘ ότι η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για την αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου χρέους και την οικονομική ανάπτυξη. Είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για την άρνηση των εκλογών που ζητά επιμόνως η αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα επικαλούμενη και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση περιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλλει πως δεν έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μείζονα συμφωνία που να δεσμεύει μακροπρόθεσμα την χώρα. 

Η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Παρισιού θεωρεί ότι έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα. Ο κ. Σαμαράς θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ την μείωση του πετρελαίου θέρμανσης και της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ θα είναι πιο γενικόλογος όσον αφορά τον οδικό χάρτη για την μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμενοποίηση των προθέσεων του πρωθυπουργού για την συνολική μείωση της φορολογίας εξαρτάται από την λύση που θα δωθεί στο ελληνικό χρέος καθώς επίσης και από την αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα που θα αρχίσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ενώ όμως η ελληνική αντιπροσωπεία δείχνει ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα όσον αφορά το δημοσιονομικό σκέλος δεν κρύβει ότι υπάρχει απόσταση με την Τρόικα στα διαρθρωτικά και δη στις αλλαγές που ζητά το εργασιακό πλαίσιο με απελευθέρωση των απολύσεων και στο ασφαλιστικό. Η ελληνική πλευρά πάντως δεν πήρε τις απαντήσεις που θα ήθελε και για το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο έθεσε όπως και για την ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης