Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, εννοεί ως «εκκρεμότητες» του Γιώργου ο Βενιζέλος

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, εννοεί ως «εκκρεμότητες» του Γιώργου ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χωνέψει ότι ενώ δεν έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα για τη μαύρη τρύπα των 100 εκατ. ευρώ, ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί προσωπική πολιτική στρατηγική και τον υπονομεύει, όπως πιστεύει, με κάθε ευκαιρία

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, εννοεί ως «εκκρεμότητες» του Γιώργου ο Βενιζέλος
Το φαρμακερό υπονοούμενο που άφησε, με το γνωστό του ύφος ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί εκκρεμοτήτων του Γιώργου Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ, είχε ένα σαφές περιεχόμενο, αλλά μάλλον μία ασαφή απειλή: Ότι ο πρώην πρωθυπουργός του παρέδωσε πριν δύο χρόνια ένα χρεοκοποημένο, από οικονομικής άποψης, κόμμα, με μια τεράστια τρύπα δεκάδων εκατομμυρίων. Το πρόβλημα είναι όμως για τον κ. Βενιζέλο, εξ ου και το ασαφές της απειλής, ότι πρόκειται για ένα θέμα, που δεν μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει κατά του κ. Παπανδρέου. Πρώτον γιατί δεν πρόκειται να βρει κάποια άκρη με την οικονομική τρύπα (εκτός κι αν περιμένει κανείς ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πληρώσει από την… τσέπη του το υπέρογκο χρέος του Κινήματος σε τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενους!!!) και δεύτερον γιατί από τον κ. Παπανδρέου εξαρτάται η κυβερνητική σταθερότητα και εάν η σύγκρουση για τα άδεια ταμεία του ΠΑΣΟΚ φτάσει στα άκρα τότε οι πολιτικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου το βράδυ της Δευτέρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εντελώς παραπλανητική, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, που γνωρίζουν τι λέει (και πόσα λέει) κατ’ ιδίαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον προκάτοχό του. Από την Χαριλάου Τρικούπη για παράδειγμα προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αποστροφή του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι δεν διαγράφει τον κ. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ (για την καταψήφιση της ρύθμισης για τις τράπεζες) επειδή ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκκρεμότητες με το Κίνημα.

«Οι εκκρεμότητες είναι πολιτικές, αφού αυτός μας έβαλε στο μνημόνιο, αλλά και συναισθηματικές, καθώς έχει ιστορική σχέση με το ΠΑΣΟΚ» έλεγαν σε μία προσπάθεια να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Είναι ωστόσο περισσότερο από σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να χωνέψει ότι ενώ υποχώρησε στο θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και δεν έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των ελεγκτικών εταιριών, που είχε βρει την μαύρη τρύπα των 100 και πλέον, εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2004-2011, ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί προσωπική πολιτική στρατηγική και τον υπονομεύει, όπως πιστεύει, με κάθε ευκαιρία.

Ο έλεγχος στα οικονομικά ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι του 2012, όταν ο κ. Βενιζέλος ανέθεσε το σχετικό έργο σε έξι ανεξάρτητες εταιρίες. Λίγους μήνες μετά διέρρευσαν στοιχεία φωτιά για τα ευρήματα του ελέγχου και ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε με τυμπανοκρουσίες ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το φάκελο και τους θέματος θα επιληφθεί το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος.
Κλείσιμο

Είχε δε προκληθεί δημόσια προσωπική σύγκρουσή του με τον κ. Παπανδρέου και ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων για τον χειρισμό του θέματος.

Τότε είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από στενούς του συνεργάτες και ιστορικά στελέχη του Κινήματος να κουκουλώσει τον φάκελο γα να «μην καταστρέψει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ», όπως του έλεγαν χαρακτηριστικά, αλλά και επειδή η διάσπαση του κόμματος θα είναι αναπόφευκτη, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για την κυβερνητική σταθερότητα.

Φοβούμενος ο κ. Βενιζέλος ότι οι επιπτώσεις δεν θα έμεναν μόνον στον κ. Παπανδρέου προσωπικά, αλλά θα αφορούσαν συνολικά το ΠΑΣΟΚ, έκανε θεαματική αναδίπλωση στα όσα έλεγε, ξέχασε τις δεσμεύσεις εν μια νυκτί και υποχώρησε στις πιέσεις, ελπίζοντας σε ένα οριστικό μορατόριουμ με τον πρώην πρωθυπουργό. Αποδέχθηκε δηλαδή να γίνει αρχηγός περιορισμένης ευθύνης, κυριαρχούμενος από το φόβο των αντιδράσεων του κ. Παπανδρέου και υπέπεσε στην πραγματικότητα σε ένα μοιραίο λάθος – εξ ου και είναι τόσο ασυγκράτητα εξοργισμένος με τον προκάτοχό του.

Γιατί στην πορεία οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν παταγωδώς. Ο κ. Παπανδρέου αντιλήφθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ εναντίον του και ότι όσο περνά ο καιρός το θέμα αυτό χάνει τη σημασία του. Υπό το πρίσμα αυτό ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πλέον κανένα ενδοιασμό να ακολουθεί τη δική του στρατηγική, αμφισβητώντας ουσιαστικά την ηγεσία του κ. Βενιζέλου και εργαζόμενος για την αντικατάστασή του, όπως όλα δείχνουν, μετά τις ευρωεκλογές – το σενάριο δημιουργίας παπανδρεϊκού κόμματος δεν θεωρείται τόσο πιθανό.

Με τη δήλωσή του περί «εκκρεμοτήτων του κ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ» ο κ. Βενιζέλος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό ότι κρατάει ακόμα κάποιους άσους στο μανίκι του – εκτός κι αν ήταν μια σπασμωδική αντίδραση ενός πληγωμένου θηρίου.

Διότι, όπως ομολογεί συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ "μπλέξαμε για τα καλά και δεν βλέπω να ξεμπλέκουμε", εννοώντας ακριβώς τούτο: Ότι δεν είναι εύκολο πλέον να πληγεί ο κ. Παπανδρέου, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον θα έχει όμως μόνο εάν ο κ. Βενιζέλος εννοεί αυτή τη φορά τα όσα λέει, έστω και με κωδικοποιημένο τρόπο. Πολύ περισσότερο που τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα μία υπόθεση ανοιχτή για τη δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης