Αλαλούμ με τον προϋπολογισμό της Βουλής

Αλαλούμ με τον προϋπολογισμό της Βουλής

Η σύγκριση των φετινών με τα περσινά στοιχεία δείχνει ότι έγινε αύξηση 439,74 το μήνα για κάθε βουλευτή - Για «πλασματική» αύξηση μιλά η Βουλή, τονίζοντας ότι η αποζημίωση παραμένει στα 5.700 ευρώ - Υποστηρίζουν ότι υπήρξε λάθος στον προϋπολογισμό του 2013

Αλαλούμ με τον προϋπολογισμό της Βουλής
Αλαλούμ και έντονο προβληματισμό για το πραγματικό ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης προκαλεί η αντιπαράθεση των στοιχείων των προϋπολογισμών της Βουλής για το 2013 και το 2014, την ώρα που η κοινωνία σοκαρισμένη ακούει τις δικαιολογίες του κ. Ιορδάνη Τζαμτζή για το πόσο χαμηλά έριξε το επίπεδο της διατροφής των βουλευτών η αποζημίωση των 5.700 ευρώ.

Μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι το προϋπολογισθέν κονδύλι το 2013 ανερχόταν σε 19.326.700 ευρώ. Το αντίστοιχο για το 2014 ανέρχεται σε 20.952.000 ευρώ. Ως αρχικό συμπέρασμα συνάγεται ότι υπάρχει αύξηση κατά 1.625.300 ευρώ συνολικά ή 439,74 ευρώ το μήνα έκαστος.

Όμως, όπως εξήγησαν από το αρμόδιο κοινοβουλευτικό γραφείο, η αύξηση είναι «πλασματική», καθώς τόσο για το 2013 όσο και για το 2014 η βουλευτική αποζημίωση παραμένει στα 5.700 ευρώ.

Κλείσιμο
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το λάθος έγινε κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2013. Τότε, όπως εξήγησαν, μεταξύ άλλων παραμέτρων, συνεκτίμησαν ότι στη διάρκεια της χρονιάς θα επέλθουν μειώσεις στους μισθούς των δικαστικών, που θα συμπαρέσυραν προς τα κάτω τις αποζημιώσεις των βουλευτών.

Υπο αυτά τα δεδομένα προϋπολόγισαν το συνολικό κονδύλι σε 19.326.700 ευρώ. Τελικά, οι μειώσεις στους μισθούς των δικαστών δεν έγιναν, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της Βουλής να πέσει έξω κατά περίπου 1,6 εκατ. ευρώ!

Προσθέτουν δε ότι το συνολικό κονδύλι για τους βουλευτές είναι μειωμένο κατά 16 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009.

«Η βουλευτική αποζημίωση ήταν και είναι 5.700 ευρώ» δηλώνει ο γγ της Βουλής

Την προσεχή Δευτέρα, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της Βουλής, θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής η πλήρης ανάλυση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Την εισήγηση αυτή είχε κάνει ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην Επιτροπή του Προϋπολογισμού της Βουλής και έγινε αποδεκτή από τα κόμματα.

Αναφορικά με ορισμένα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Θανάσης Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι «η βουλευτική αποζημίωση ήταν και είναι 5.700 ευρώ».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται στην πράξη ότι ένας κωδικός πηγαίνει καλύτερα ή χειρότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η βουλευτική αποζημίωση, η οποία συναρτάται και από άλλους παράγοντες (συμμετοχή στις συνεδριάσεις κλπ)» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Και πρόσθεσε: «Δίνω πολιτική διαβεβαίωση ότι, το 2013, η βουλευτική αποζημίωση δεν υπέστη μεταβολή, πέραν των μειώσεων των δαπανών κίνησης και εξοπλισμού γραφείου».

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση των ποσών με το 2012 καθώς, ως έτος εκλογών, δεν κατεβλήθησαν στους βουλευτές δύο μηνιαίες αποζημιώσεις, το διάστημα κατά το οποίο η Βουλή ήταν κλειστή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας, με τον προϋπολογισμό του 2014 επέρχονται περικοπές συνολικού ποσού 6,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης