Μέτρα ή χάος το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός

Μέτρα ή χάος το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός

Ξεκίνησε η συζήτηση - Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία 

Μέτρα ή χάος το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τα μέτρα. Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί για τη σημερινή κρίσιμη ψηφορορία των μέτρων, που αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ, αλλά ανησυχία για την επόμενη ημέρα εμφανίζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Η ηγεσία της ΝΔ είναι βέβαιη ότι η κοινοβουλευτική ομαδα του κόμματος είναι “μπετόν” και ότι όλοι οι βουλευτές ακόμη και εκείνοι που κατά καιρούς είχαν εκφράσει επιφυλάξεις θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Θεωρούν ότι από το ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν απώλειες -οι δύο είναι βέβαιες. Όσο για την ΔΗΜΑΡ υπολογίζουν ότι οι βουλευτές της θα ψηφίσουν παρόν όπως αποφασίστηκε στα όργανα του κόμματος. Ωστόσο ο κ. Φώτης Κουβέλης δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ενώ υπάρχουν και βουλευτές του κόμματος που τάχθηκαν υπέρ της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν αποκλείεται να αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη για την κυβέρνηση ειδικά αν σημειωθούν περισσότερες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ που να θέσουν σε κίνδυνο την ψήφιση του πακέτου.



Η παρατεταμένη συζήτηση στον κυβερνητικό συνασπισμό έχει αντανάκλαση στο εξωτερικό της χώρας καθώς οι εταίροι επιθυμούν μία αυξημένη πλειοψηφία σαν εγγύηση για την εφαρμογή των μέτρων. Το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι οι εντυπώσεις θα μετριαστούν την Κυριακή το βράδυ με την ψήφιση του προυπολογισμού που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τα τρία κόμματα. Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική πλευρά θα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι την Δευτέρα που θα συνεδριάσει το Γιουρογκρούπ για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.
Κλείσιμο

Ανησυχία όμως προκαλούν οι πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών που μετέδωσε το Ρόυτερς ότι η εκταμίευση της δόσης με απόφαση του Γιουρογκρούπ της 12ης Νομεβρίου δεν είναι βέβαιη. Η κυβέρνηση δεν διαψεύδει το ενδεχόμενο και περιορίζεται να εκφράζει την ελπίδα της ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με μία εκδοχή η ανασφάλεια εντάσσεται στο παιχνίδι της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και λειτουργεί ως παρότρυνση στους βουλευτές που διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους.

Για την κυβέρνηση πάντως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. “Ψήφιση των μέτρων ή χάος και συνθήκες εμφυλίου” είναι το δίλημμα που έχει θέσει ήδη ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και αύριο στην ομιλία του στην Βουλή όπου θα περιγράψει πρώτα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ακολούθως θα αναπτύξει την επιχειρηματολογία του ότι ενδεχόμενη καταψήφιση θα σημάνει κατάρρευστη της χώρας και άδηλο μέλλον. Τέλος θα μιλήσει και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εφόσον αποδώσουν οι προσπάθειες και η χώρα πάρει πρώτα την δόση των 31,5 δισ. που θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ακολούθως περισσότερα χρήματα για την τόνοωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλει καν να σκέπτεται το ενδεχόμενο το Γιουρογκρούπ να αρνηθεί την εκταμίευση της δόσης θέτοντας κι άλλες προυποθέσεις και μεταθέτοντας την απόφαση. Δεν διαθέτει plan B για ένα τέτοιο ενδεχόμενο που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις μετά τον τυφώνα των μέτρων που ψηφίζονται.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης