Πέθανε ο διπλωμάτης Χρήστος Ζαχαράκις

Πέθανε ο διπλωμάτης Χρήστος Ζαχαράκις

Είχε υπηρετήσει σε κρίσιμες θέσεις στη Λευκωσία, τις ΗΠΑ, στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ

zaxarakhs-arthrou
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 84 ετών, ο διπλωμάτης και ευρωβουλευτής Χρήστος Ζαχαράκις, που είχε διατελέσει πρέσβης στη Λευκωσία, την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Είχε γεννηθεί το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Ρέθυμνο.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1962, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Βέλγιο, όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Στη Διπλωματική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών εισήλθε το 1964.

Στη Λευκωσία τοποθετήθηκε πρέσβης το 1979, όπου παρέμεινε μέχρι το 1986. Στην συνέχεια ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ (1986-89) και πρέσβης στην Ουάσιγκτον (1989-93).

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1993, αφού είχε διαπραγματευτεί την Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία του 1990. Την πενταετία 1994-99 διατέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, όπου διαπραγματεύτηκε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με την τότε ΠΓΔΜ.

Την άνοιξη του 1999 ορίστηκε πρέσβης στο Λονδίνο, αλλά λίγο αργότερα παραιτήθηκε για να τοποθετηθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2004, ενώ διατέλεσε και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων διακρίσεων, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του σχετικά με την έντυπη χαρτογραφία του ελληνικού χώρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Άνω - κάτω ο πλανήτης με την μυστηριώδη πνευμονία που επελαύνει στην Κίνα - Πού υπάρχουν κρούσματα στην Ευρώπη

Αθήνα: «Φώναζε βοήθεια» λέει η νεαρή που βρήκε στο μπαλκόνι της την 35χρονη Κινέζα

Αστυνομικός στο Πανθεσσαλικό ρίχνει δακρυγόνο στην κερκίδα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης