Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: «Χρέος μας ο εκσυγχρονισμός του πλέον προβληματικού οργανισμού του Δημοσίου»

Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: «Χρέος μας ο εκσυγχρονισμός του πλέον προβληματικού οργανισμού του Δημοσίου»

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε  τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον e-ΕΦΚΑ στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής - Επίδειξη κοινοβουλευτικού ακτιβισμού με αφορμή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

xatzidakis_k
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ΕΦΚΑ με ψηφιακά συστήματα, προσλήψεις και «μπόνους» προς τους εργαζόμενους για την άμεση απονομή συντάξεων υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως είναι ο πλέον προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου.

Παρουσιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον e-ΕΦΚΑ στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό ΕΦΚΑ, φιλικό προς τα 6,5 εκατ. ασφαλισμένους. Οι πολίτες είναι η έγνοια μας. Δεν έχουμε ως δόγμα το χάιδεμα μιας μειοψηφίας του δημοσίου».

Πρόσθεσε δε σε άλλο σημείο πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε «διερωτώμαι αν έχουμε να κάνουμε με αντιπολίτευση του λαϊκισμού ή με αντιπολίτευση που απλά βρίσκεται στον κόσμο της» και πρόσθεσε «Από την μια καταγγέλλει την κατάσταση στον ΕΦΚΑ και την ίδια στιγμή ζητά να παραμείνουμε στην κατάσταση που καταγγέλλει. Εχουμε από την μια την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές και από την άλλη τα αραχνιασμένα δόγματα της αντιπολίτευσης».

Κλείσιμο
Ο Υπουργός υπογράμμισε τις χρόνιες παθογένειες του οργανισμού, ενώ σημείωσε ότι «από την προηγούμενη κυβέρνηση παραλάβαμε περισσότερες από 1 εκατ. εκκρεμότητες συντάξεων. Το 2019 απονεμήθηκαν 123 χιλ. συντάξεις. Το 2020 161 χιλ και το 2021 απονεμήθηκαν 225 χιλ . Ρεκόρ όλων των εποχών».

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης περι στοχοποιησης των εργαζόμενων του ΕΦΚΑ ο κ. Χατζηξδάκης ανέφερε: «Όποιες παρατηρήσεις κάνουμε τις κάνουμε γιατί βλέπουμε του πολίτες να παραπονούνται. Και θα έπρεπε και εσείς να το κάνατε. Υπάρχουν και υπάλληλοι που εργάζονται συστηματικά και μας βοηθούν και θα τους επιβραβεύσουμε και θα τους βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο».

Κοινοβουλευτικός ακτιβισμός από την αντιπολίτευση

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η αντιπολίτευση προχώρησε σε επίδειξη κοινοβουλευτικού ακτιβισμού υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου το νομοσχέδιο να συζητηθεί με fast track διαδικασίες, να ψηφιστεί εν κρυπτώ και να αποφευχθούν έτσι οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν ακολουθεί κατεπείγουσες διαδικασίες και πως η ενόχληση της αντιπολίτευσης προκλήθηκε γιατί η Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου αποφάσισε την ψήφισή του την ερχόμενη Πέμπτη αντί την ερχόμενη Παρασκευή.

«Ζητάμε την απόσυρσή του. Είναι αντισυνταγματικό και παραβιάζει τα δικαιώματα ασφαλισμένων. Παραβιάζεται και ο Κανονισμός της Βουλής. Μας είπατε ότι η κατ' άρθρων συζήτηση θα γίνει την Δευτέρα και η δεύτερη ανάγνωση την Τρίτη, ενώ ξέρετε ότι μεταξύ των δύο συνεδριάσεων πρέπει να μεσολαβήσουν δύο και όχι μία ημέρα» είπε αρχικά η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για να της απαντήσει ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Βασίλης Οικονόμου, πως τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισαν να βάλουν την τελική συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη αντί Παρασκευή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των βουλευτών επαρχίας.

Από το ΚΚΕ ο κ. Χρήστος Κατσώτης ανέφερε πως «διαφωνούμε με το νομοσχέδιο - έκτρωμα και ζητάμε την απόσυρσή του. Με fast track διαδικασίες καταργείτε τις ρυθμίσεις για την ασφάλεια εργαζόμενων». Για εξπρες διαδικασία μίλησε και ο κ. Γιώργος Μουλκιώτης του Κινήματος Αλλαγής, ενώ απόσυρση ζήτησε και η κα Μαρία Απατζίδη (ΜεΡΑ25). «Θα υπάρξει εξαντλητική συζήτηση. Το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το ασφαλιστικό όπως υποστηρίζετε. Βελτιώνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ΕΦΚΑ. Αν αυτό σας ενοχλεί καλώς τότε ζητάτε την απόσυρση» απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης.


Ειδήσεις σήμερα:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στον Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών

Νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με έξι θέσεις αιμοκάθαρσης απέκτησε το νοσοκομείο της Ικαρίας

Με φανταστική εμφάνιση στους «4» στην Αγία Πετρούπολη η Σάκκαρη-Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης