Ανδρουλάκης: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ για ανεμβολίαστους που εργάζονται σε καταστήματα και εστίαση

Ανδρουλάκης: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ για ανεμβολίαστους που εργάζονται σε καταστήματα και εστίαση

Αντιπολίτευση με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και σοβαρές προτυάσεις, προκρίνει ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής- Ζητάει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο Δημόσιο για όσους υπαλλήλους έχουν επαφή με τους πολίτες - Προτείνει δωρεάν pcr για τους εμβολιασμένους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
androulakiss3
Αποφασισμένος για σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης, την οποία ωστόσο θα συνοδεύει με συγκεκριμένες προτάσεις, είναι ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος προτίθεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου ζητώντας από την κυβέρνηση να «ανοίξει επιτέλους τα αφτιά της» για να ακούσει και να υιοθετήσει προτάσεις που κατατίθενται με το κατεπείγον μήνυμα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών από την πανδημία.

Προτεραιότητα του νέου προέδρου είναι η διαρκής πίεση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγκαταλείψει πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο, δίνοντας έμφαση στην προστασία των πολιτών από την επιδημιολογική αλλά και την οικονομική κρίση. Ειδικά για την επέλαση της Omicron και την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αναχαίτιση ενός νέου και πιο επώδυνου κύματος, ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την επανεξέταση του κεντρικού σχεδιασμού κατόπιν εορτών.

Μάλιστα με δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» τοποθετείται με σαφήνεια για την αποτροπή, «εδώ και τώρα», με αποφασιστικά βήματα, των πιο κακών σεναρίων που προβλέπουν οι ειδικοί, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «δείχνει δειλία μπροστά στο πολιτικό κόστος». Ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου με τη δήλωσή του:

«Μέτρα τώρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα. Η δειλία μπροστά στο πολιτικό κόστος την εμποδίζει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. Η επιλογή αυτή θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ακόμη πιο επώδυνες καταστάσεις την κοινωνία μας».

Το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να μείνει στις παραινέσεις και τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα, αλλά έχει ήδη επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα θα είναι μεταξύ άλλων:

Κλείσιμο
■ Η αύξηση άμεσα του ποσοστού τηλεργασίας. Δηλαδή να λειτουργήσει το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους (σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα), σε μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

■ Η δυνατότητα για rapid tests ή PCR δωρεάν για εμβολιασμένους μέσα στις γιορτές, δηλαδή για το διάστημα που οι ειδικοί ανησυχούν έντονα για τη μετάδοση της πανδημίας.

■ Για τους ανεμβολίαστους που εργάζονται στα καταστήματα λιανικής πώλησης και της εστίασης, υποχρεωτικό PCR και αυστηρούς ελέγχους.

■ Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περισσότερες ασπίδες προστασίας και στοχευμένα μέτρα για την προστασία και των εργαζομένων και των επιβατών.

■ Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους δημόσιους λειτουργούς, και δη για εκείνους που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.

Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που συνεχίζουν -και μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας- να παρακολουθούν στενά την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία επιμένουν ότι αποδεικνύεται τουλάχιστον άτολμη ως προς τη διαχείρισή της. «Πήρε πολλές λανθασμένες αποφάσεις, αλλά και όσες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς, υλοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Η πολυσυζητημένη έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα ήρθε απλώς για να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουμε όλοι», υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, διευρύνοντας το πεδίο των επιθέσεων με την υποσημείωση-αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς δεν κάνουμε μόνο κριτική, αλλά και προτάσεις». Και συμπληρώνουν δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής Ανδρουλάκη να αποδομήσει τις κυβερνητικές πολιτικές με αξιόπιστα επιχειρήματα:

«Το σχέδιο Προϋπολογισμού αντανακλά προβλήματα και αδυναμίες της κυβέρνησης χωρίς να προσφέρει μια πραγματική διέξοδο. Δεν θωράκισε το ΕΣΥ, δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, είναι υπεραισιόδοξη στις υπερπληθωριστικές τάσεις, φιλοτεχνεί μια επίπλαστη εικόνα εν όψει των πολιτικών της ΕΚΤ και της επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα χρήματα δεν έπιασαν τόπο. Η κυβέρνηση Ν.Δ. υλοποίησε το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο παρεμβάσεων στην Ευρωζώνη ύψους 25% του ΑΕΠ, αλλά η αναπλήρωση των απωλειών του είναι της τάξεως του 11,7%. Το ελληνικό θαύμα της ανάπτυξης δεν είναι τόσο αληθινό όσο προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση. Η χώρα δεν επιστρέφει σε κανονικότητα. Συνεχίζει σε ένα καθεστώς υστέρησης και στρεβλώσεων που την κρατούν καθηλωμένη στα λάθη του χθες».
5467456


Οικονομία και ΕΣΥ
Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά από διαδοχικές συσκέψεις υπό τον κ. Ανδρουλάκη προτείνουν μια σειρά αποφάσεων για τα κρίσιμα πεδία της οικονομίας, του ΕΣΥ, της κλιματικής κρίσης κ.ά., όπως:

■ Μόνιμη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, και όχι μόνο για το 2022.

■ Επανασχεδιασμός των συντελεστών ΦΠΑ των αγαθών και υπηρεσιών, με τέτοιον τρόπο ώστε το κόστος του καλαθιού των πιο ευάλωτων νοικοκυριών να επιμεριστεί αναλογικά.

■ Ενα ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη, ενισχυμένο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έκανε η Ιταλία.

■ Πλήρης απανθρακοποίηση της οικονομίας, μέσω της επέκτασης των ΑΠΕ και του εκδημοκρατισμού της παραγωγής τους, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης. «Θέλουμε σύγχρονο δίκτυο ώστε να εκπονηθούν σχέδια εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων που θα ρίξουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες για τους πιο ευάλωτους», τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

■ Ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο Σχέδιο Δημογραφικής Ανάκαμψης, όπως η διασφάλιση προσιτού κόστους ενοικίασης κατοικίας στα νέα ζευγάρια, η ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, η στήριξη των οικογενειών με δύο εργαζόμενους.

■ Επανασχεδιασμός των αμυντικών δαπανών. Χρειάζονται πλήρεις άδειες για συμπαραγωγή με μεταφορά τεχνογνωσίας για «να πάψουμε να είμαστε καταναλωτές».

■ Για το Μεταναστευτικό: έλεγχος στα σύνορά μας, αλλά και σχεδιασμός για τις ανάγκες της οικονομίας μας σε εργατικά χέρια, χωρίς ταμπού, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα που υπάρχουν στην παραγωγική βάση.

Διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις
και σηκώνουν μανίκια
Παρότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές για την «αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.», το επιτελείο Ανδρουλάκη προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και, όπως λένε στελέχη του, γνωρίζει ότι τα γκάλοπ δείχνουν μια στιγμιαία αντανάκλαση του κλίματος ενθάρρυνσης και προσμονής που δημιουργήθηκε από την εσωκομματική διαδικασία.

Επισημαίνουν δε ότι αντίστοιχες δημοσκοπικές επιδόσεις κατέγραφε το ΚΙΝ.ΑΛ. και το 2017, χωρίς την ανάλογη συνέχεια - άρα, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν, «μακριά από μας ο εφησυχασμός και οι πανηγυρισμοί και φυσικά οι κοκορομαχίες από τις οποίες κουράστηκε η κοινωνία μας».
Η στάση που προσδοκούν οι πολίτες για το επιτελείο Ανδρουλάκη είναι η σκληρή, υπεύθυνη, ενωτική και επίμονη δουλειά - «μόνο έτσι θα επανασυνδέσουμε το κόμμα με κοινωνικά στρώματα που μας εγκατέλειψαν ή μας έχουν ανάγκη», διαπιστώνουν.

Οι οδηγίες προς βουλευτές
Από τις συζητήσεις του με βουλευτές και στελέχη ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έχει ήδη διαγράψει την προοπτική ενός διαλόγου με εξυπνακίστικες ατάκες αμφιθεάτρου, σε μια κομματική κλωτσοπατινάδα. Πιστεύει ότι αυτό το στυλ αντιπολίτευσης, εκτός του ότι είναι ξεπερασμένο, δείχνει και αδιαφορία για την κρισιμότητα της συγκυρίας, ενώ εξαντλείται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, όπως αυτό στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. «Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε σοβαρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση και να δείχνουμε ότι υπάρχει μια πραγματική αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή απέναντι στα δύο κόμματα που σημάδεψαν τη σημερινή παρακμή», φέρεται ότι είπε ο νέος πρόεδρος στους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. με αφορμή τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Τι απαντά στον Τσίπρα
Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. το αίτημα του κ. Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες μέσα στην πανδημία «αγνοεί» τη σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας και σίγουρα δεν δείχνει υπεύθυνη στάση. «Δεν θα ακολουθήσουμε όμως ούτε τον κ. Μητσοτάκη, που ζητούσε εκλογές μόλις εκλέχτηκε αρχηγός, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, ούτε και τον κ. Τσίπρα, που δέκα ημέρες πριν έλεγε “δεν ζητώ εκλογές λόγω της υπεύθυνης στάσης απέναντι στην πανδημία”», διαμηνύει στους κομματικούς συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες, όποτε κι αν γίνουν, διότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι έτοιμο και οργανωτικά και πολιτικά.

Οι πρώτες κινήσεις
Είναι κοινό μυστικό στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο νέος πρόεδρος κινείται προετοιμάζοντας το κόμμα και για το σενάριο των πρόωρων εκλογών εντός του 2022 παρά τη δέσμευση Μητσοτάκη ότι οι κάλπες απέχουν 18 μήνες.

Ετσι δίνει κατευθύνσεις στο επιτελείο του, κατ’ αρχάς, για κινήσεις ενωτικές στο εσωτερικό του κόμματος - «προχωράμε ενωτικά, χωρίς αποκλεισμούς και θέλουμε όλα τα στελέχη μαζί μας», επαναλαμβάνει στους έμπιστους συνεργάτες του που σήκωσαν το βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Φέρνει ως παράδειγμα την αναδιάταξη δυνάμεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που «θα είναι στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας» για εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς όξυνση και δημαγωγία, και τονίζει ότι το κόμμα θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς μόνο αν γίνει μέρος της λύσης για όσα καίνε σήμερα τους πολίτες: από το κόστος ενέργειας και την επισφαλή εργασία μέχρι την πανδημία, το δημογραφικό και την αποεπένδυση της οικονομίας. Ψηλά στην ατζέντα του είναι και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς πιστεύει ότι πρέπει να σπάσει την κυβερνητική γραμμή τού βλέποντας και κάνοντας.

Περιοδείες
Αν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα αρχίσει μέσα στον Γενάρη νέο κύκλο περιοδειών - όχι με την ιδιότητα του υποψήφιου αρχηγού αυτή τη φορά. Στόχος του είναι να διατηρήσει την αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες και να καλέσει τις τοπικές κοινωνίες να συνδιαμορφώσουν το προοδευτικό σχέδιο για την προοπτική της χώρας.

Το ίδιο διάστημα -μετά τις γιορτές- βασικοί συνεργάτες του όπως ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και η Μάρα Κουκουδάκη θα ηγηθούν της κινητοποίησης για την αυτοοργάνωση. Πρόκειται για το προσωπικό στοίχημα Ανδρουλάκη που θέλει να κερδίσει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες - μέχρι τον Μάρτη. Επιδιώκει ένα «κόμμα μελών» με οργανώσεις «όπως είχε παλιά το ΠΑΣΟΚ» και επενδύει στη συγκρότηση δικτύων που θα κληθούν να συμμετάσχουν όσοι από τους 270.000 πολίτες ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και όσοι εκφράζουν τώρα την επιθυμία να ενταχθούν στον πολιτικό φορέα και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στις νέου τύπου οργανώσεις.

Ποια είναι η σειρά των πρωτοβουλιών; Πρώτα δίκτυα, ακόμη και σε επίπεδο δήμου, μετά εκλογή νέων Νομαρχιακών Οργανώσεων και στο φινάλε συνέδριο, ένα μεγάλο ανοιχτό πολιτικό γεγονός που όμως δεν θα γίνει άμεσα - παρά τις οδηγίες του καταστατικού για τη διεξαγωγή του τον Μάρτη. Μάιος και Ιούνιος είναι οι δύο πιθανοί μήνες, όμως οι καλά γνωρίζοντες δεν αποκλείουν το συνέδριο να γίνει και το φθινόπωρο του 2022 - «θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, την πανδημία και μια σειρά άλλων πραγμάτων», προβλέπει έμπειρο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Τα ονόματα για θέσεις-κλειδιά

Η λίστα με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην αφετηρία του εγχειρήματος Ανδρουλάκη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Εχει σαφή στρατηγική στόχευση αλλά αναζητεί τους κατάλληλους στις κατάλληλες θέσεις. Κατ’ αρχάς, δεν πρόκειται να ζητήσει την παραίτηση του γραμματέα και στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Χριστοδουλάκη, για να ανοίξει χώρο στην εκλογή δικού του γραμματέα. «Στο συνέδριο θα συζητηθούν όλα και θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις», εξηγεί στους συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης. Ετσι, παραμένει επί του παρόντος με την ίδια σύνθεση και το Πολιτικό Συμβούλιο που είχε εκλεγεί επί Γεννηματά.

Εμφαση δίνεται -οι ανακοινώσεις θα προηγηθούν- στην αναζήτηση του προσώπου που θα αναλάβει χρέη εκπροσώπου Τύπου. Ακούγονται διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων του βουλευτή Απόστολου Πάνα και μιας γυναίκας συναδέλφου του. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί με τις επιλογές του να βγει μπροστά μια νέα γενιά στελεχών, πλαισιωμένη από άξιους και καταξιωμένους παλαιότερους που μπορούν να προσφέρουν. Στρέφεται επίσης στην αξιοποίηση στελεχών και από το παπανδρεϊκό μπλοκ και από τους υποστηρικτές του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή στην πρώτη γραμμή και των άλλων συνυποψηφίων του, των κυρίων Παύλου Γερουλάνου, Παύλου Χρηστίδη και Χάρη Καστανίδη.

Ετσι κι αλλιώς, πιστεύει ακράδαντα ότι η συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή ανθρώπων με εκτόπισμα στις τοπικές κοινωνίες, θα εξασφαλίσει την ασφαλή απογείωση του ΚΙΝ.ΑΛ. με στόχο ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις προσεχείς εκλογές. Ο ίδιος θα κατέβει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αττικής, όπου εκλεγόταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Δεν αποκλείεται, αλλά για προφανείς λόγους δεν υπάρχει καθαρή απάντηση στο ερώτημα, καθώς το παζλ των ψηφοδελτίων θα κλειδώσει όχι νωρίτερα από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Ειδήσεις σήμερα:

Παραλλαγή Omicron: Διαδοχικές συσκέψεις και αλλαγές σε διασκέδαση, τηλεργασία και γήπεδα

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σηκώνεται στις μύτες των ποδιών στην οικογενειακή φωτογραφία για τα Χριστούγεννα

Καιρός: Πολλές βροχές μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης