ΚΙΝΑΛ: Oι καυτές διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, το νέο «τετ-α-τετ» Γεννηματά -Τσίπρα στη Σλοβενία

ΚΙΝΑΛ: Oι καυτές διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, το νέο «τετ-α-τετ» Γεννηματά -Τσίπρα στη Σλοβενία

Οι άγριες κόντρες μεταξύ στελεχών που καταγράφηκαν, με αφορμή διαφωνίες για την συλλογή 5.000 χιλιάδων υπογραφών συνεχίζονται με την ίδια ένταση στο παρασκήνιο 

chm2
Ένα δίμηνο σκληρής αναμέτρησης -με πρώτο σταθμό την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων στις 15 Οκτώβρη- ξεκινά για τη Φώφη Γεννηματά και τους κ.κ. Ανδρουλάκη, Λοβέρδο και Καστανίδη μετά την «επεισοδιακή» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι άγριες κόντρες μεταξύ στελεχών που καταγράφηκαν, με αφορμή διαφωνίες για την συλλογή 5.000 χιλιάδων υπογραφών συνεχίζονται με την ίδια ένταση στο παρασκήνιο και παρότι υπήρξαν κινήσεις διορθωτικού χαρακτήρα παραμένουν τα ερωτήματα για το αν η «μέθοδος» που επιλέχτηκε οδηγεί στον αποκλεισμό ενός εκ των τεσσάρων υποψηφίων.

Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά βλέποντας προς την πλευρά Καστανίδη επιμένουν ότι τηρούνται οι καταστατικές διατάξεις και δεν πρόκειται να αποκλειστεί κανείς από την προεκλογική εκστρατεία, εφόσον έχει συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών από μέλη ή νέα μέλη του κόμματος. Συνεργάτες του κ. Καστανίδη υποστηρίζουν ότι έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός υπογραφών, υπενθυμίζοντας ωστόσο την πρόταση των κ.κ. Ανδρουλάκη και Λοβέρδου να υπάρξει πολιτική απόφαση για την ανακήρυξη υποψηφίων-κοινοβουλευτικών στελεχών, όπως έγινε και στο παρελθόν. «Το ενδεχόμενο αποκλεισμού της υποψηφιότητας Καστανίδη θα είναι πλήγμα για την δημοκρατική παράταξη και για την δημοκρατία», τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη από το επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου ενώ την ίδια στιγμή και άλλα από την πλευρά Ανδρουλάκη σημειώνουν με νόημα ότι υπάρχει και άλλη λύση: να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας Καστανίδη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που επιτρέπει το καταστατικό. Σε αυτήν την περίπτωση θα σχηματιστεί επί της ουσίας μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των ομάδων Ανδρουλάκη και Λοβέρδου για να συγκεντρώσουν το 15% των υπογραφών της Κεντρικής Επιτροπής υπέρ του συνυποψηφίου τους. Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο παραμένει η ανακήρυξη και των τεσσάρων υποψηφίων με τις υπογραφές μελών και φίλων του κόμματος.

«Εκείνο που αποκλείεται είναι να προτείνουν υποψηφίους μέλη ή φίλοι άλλων κομμάτων», επισημαίνουν υποστηρικτές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά η οποία σήμερα επισκέπτεται τη Σλοβενία προκειμένου να συμμετάσχει – όπως και ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα του παρατηρητή- στην αυριανή προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών που έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα το βράδυ, Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε δείπνο, που παραθέτουν οι Ευρωσοσιαλιστές σε αρχηγούς σοσιαλιστικών κομμάτων των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι προφανές ότι από την Σλοβενία τόσο η κυρία Γεννηματά όσο και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσουν να στείλουν μηνύματα και προς το εσωτερικό στην κρίσιμη για τα κόμματά τους συγκυρία- μετά και την επικράτηση του Όλαφ Σολτς, του υποψήφιου καγκελάριου στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές.

«Είμαστε η παράταξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ' τα δεξιά μας ,κι απ' τα αριστερά μας», υπογράμμισε με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή των άγριων συγκρούσεων ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για την ανάγκη ισχυροποίησης της προοδευτικής παράταξης μέσω των εσωκομματικών εκλογών. Υπέρ της ενίσχυσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας τάσσεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος φροντίζει με τον διακηρυκτικό του λόγο να «φωτίζει» τις δικές του απόψεις, κάποιες εκ των οποίων (πχ για το μεταναστευτικό) είναι για την πλευρά Γεννηματά έως και ακροδεξιές!

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει την πολιτικοποίηση της αντιπαράθεσης και δεν πρόκειται να προσφύγει στις προσωπικές επιθέσεις. Συνεχίζει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα -την Πέμπτη ξεκινά διήμερη εκστρατεία στην Κέρκυρα- και συγκεντρώνει υπογραφές στην λίστα των υποστηρικτών του. Χαρακτηρίζει τιμητική την ανοικτή στήριξη της υποψηφιότητας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από τους συναδέλφους του βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και επαναλαμβάνει ότι εφόσον θα εκλεγεί θα διπλασιαστούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Όπως και η Φώφη Γεννηματά, οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία διαβάζουν προσεκτικά τα μηνύματα των μελών από τους διάφορους νομούς και ειδικά από τις περιοχές με τις «μεγάλες κάλπες», στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Αχαία και τη Λάρισα. Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή, ανησυχούν για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και αναμένουν από τους υποψηφίους «προκειμένου να μην διαλυθεί η παράταξη την επομένη των δύο γύρων στις 5 και 12 Δεκέμβρη να επικρατήσει κλίμα ενότητας καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη η ενότητα στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ' τον τρόπο που πορεύονται προς αυτή- «αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης», προειδοποιεί ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ. «Εγγυώμαι την ενότητα και την προοπτική της παράταξης», δηλώνει η κυρία Γεννηματά, ενώ ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει ότι δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ η αιχμαλωσία στα μονοψήφια ποσοστά και στις χαμηλές επιδόσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp - Πού απέδωσε ο όμιλος το crash των 6 ωρών

Καιρός: Λίγες νεφώσεις σήμερα, επιδείνωση από αύριο

Οι ακροδεξιοί και οι αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις: Από «υγειονομικούς» μέχρι την Propatria
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης