Οι ακροδεξιοί και οι αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις: Από «υγειονομικούς» μέχρι την Propatria

Οι ακροδεξιοί και οι αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις: Από «υγειονομικούς» μέχρι την Propatria

Ανησυχία από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών - Πώς λειτουργούν και πώς προσπαθούν να διεισδύσουν ξανά στην κοινωνία

nb_syntagma_sygkentrosi_ypohreotikotita2
Βαθύ προβληματισμό στην ελληνική κοινή γνώμη έχουν προκαλέσει αθέατες -μέχρι πρότινος- πτυχές της δράσης ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες φαίνεται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα, με όχημα επαναφοράς τους στο προσκήνιο τις κινητοποιήσεις κατά του εμβολιασμού.

Με αφετηρία τη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών τον περασμένο Ιούλιο στο Σύνταγμα, ολοένα και πιο συχνά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων κυρίως της νέας γενιάς, κάνουν δημόσια και συντεταγμένα την εμφάνισή τους σε ανάλογες εκδηλώσεις, εντείνοντας τους φόβους για αναβίωση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η «ΕΛ.ΑΣ. είναι εδώ, δραστηριοποιείται με σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου αναβίωσης της εγκληματικής οργάνωσης» τόνισε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με φόντο και τις επιθέσεις στα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία «βία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Ακροδεξιοί υγειονομικοί»

Η απόπειρα εκμετάλλευσης των όποιων κοινωνικών κραδασμών, ιδίως από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές, είχε ως αποτέλεσμα την απερίφραστη καταδίκη από πλευράς της ΠΟΕΔΗΝ των όσων συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναβιώνοντας μνήμες της Επταετίας.

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό αποτρόπαιο τρόπο, συγκεντρώσεις Αντιεμβολιαστών Ακροδεξιών νοσταλγών της Χούντας που αυτοαποκαλούνται Υγειονομικοί» ανέφερε χθες η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, με φόντο την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν αντιεμβολιαστές “Υγειονομικοί” έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, «υπό τους ήχους χουντικών εμβατηρίων». «Τέτοιες συμπεριφορές προκαλούν θυμό και οργή. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη συναδέλφων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς ευρώ μισθό για να προωθήσουν τις φασιστικές ιδέες και αποτρόπαιες πράξεις» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ, καταλήγοντας πως «οι .φασίστες και οι νεοναζί δεν έχουν καμία θέση στο υγειονομικό κίνημα».

Propatria στα βουνά

Την ίδια ώρα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οδηγήθηκε χθες 30χρονος ακροδεξιός και αντιεμβολιαστής, ο οποίος συνελήφθη νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας στα Άνω Λιόσια για την επίθεση που σημειώθηκε στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου, εναντίον μελών της ΚΕΕΡΦΑ. Ο νεαρός άντρας διώκεται για διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και οπλοκατοχή, ενώ είναι γνώριμος των Αρχών, αφού είχε προσαχθεί τον περασμένο Ιούλιο για επεισόδια σε διαδήλωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα και τον Μάρτιο του 2019 στην παρέλαση, καθώς ο ίδιος ανήκει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ακροδεξιά ομάδα Propartia. Η τελευταία είναι μια από τις πιο ενεργές ομάδες του χώρου, έχοντας εντάξει στις τάξεις της νεαρά στην πλειοψηφία της άτομα, με σημείο αφετηρίας την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες.

O 30χρονος ακροδεξιός στον εισαγγελέα

Κλείσιμο
Με την μορφή αθλητικού συλλόγου, “πριν κανα δυο μέρες έγινε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με συμμετοχή από το Propatria και διάφορες αυτόνομες εθνικιστικές ομάδες” αφηγούνται μέλη της ομάδας σε σχετικό potcast, λίγα εικοσιτετράωρα δηλαδή μετά τη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα τον περασμένο Ιούλιο, καθώς το θέμα της “συμπλέει με αυτά τα οποία πιστεύουμε εμείς για την πανδημία. Το αίτημα ήταν ξεκάθαρα “όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό” το οποίο το πιστεύουμε ακράδαντα”, προσθέτουν.

Περιγράφοντας την ίδια εμπειρία, “στήσαμε ένα ενιαίο μπλοκ ανάμεσα σε εθνικιστικές και πατριωτικές ομάδες, βρεθήκαμε στην πρώτη θέση και πιστεύω ότι καθοδηγήσαμε πάρα πολύ αυτή τη συγκέντρωση” αναφέρει άλλο μέλος της οργάνωσης στην ίδια ψηφιακή αφήγηση, υπολογίζοντας σε 15.000 -20.000 τους συμμετέχοντες στην αντιεμβολιαστική συγκέντρωση.

“Κάτι πιο πολιτικό”

Την ίδια ώρα, τα μέλη της Propatria μοιράζονται δημόσια τον προβληματισμό τους για την ανάγκη μιας “πολιτικής πρωτοβουλίας” στον ακροδεξιό χώρο μετά προφανώς το κενό της Χρυσής Αυγής, περιγράφοντας ότι “είμαστε ένας αθλητικός σύλλογος που κατά ανάγκη τώρα κατεβαίνουμε στο δρόμο -και όσους μας ακούνε τώρα θα τους καλέσω να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλία- ώστε να συγκροτηθεί κάτι πέρα, κάτι πιο πολιτικό, γιατί εμείς επιτελούμε έργο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν μας αρμόζει, αλλά σηκώνουμε ένα βάρος δυσανάλογο, όχι στην κατεύθυνση που κινείται ο σύλλογός μας”.

Η αθλητική δραστηριότητα του Συλλόγου, η οποία περιστρέφεται γύρω από τις πολεμικές τέχνες, αποτέλεσε και το μέσο προσέλκυσης νεαρών ατόμων από το 2014 και εξής, οπότε και συγκροτήθηκε σε ομάδα με πυρήνα εθνικιστές αθλητές, ενώ κλήθηκε το 2016 να περιφρουρήσει την “Στέγη Ελλήνων Αστέγων” στο Βοτανικό, από τη Χρυσή Αυγή. Τα τελευταία δύο χρόνια οι δράσεις της ομάδας πυκνώνουν εντυπωσιακά, περιλαμβάνοντας από εξορμήσεις με τρικάκια για το μεταναστευτικό μέχρι την “μνήμη του Στρατηγού Νικόλαου Ντερτιλή, ο οποίος έζησε μια ζωή ανυπότακτη και αφιερωμένη στην Πατρίδα”, όπως επισημαίνει η Propartia, συμμετέχοντας δηλαδή ως πραξικοπηματίας στην κατάλυση της Δημοκρατίας το 1967.

Το κεντρικό σύνθημα, άλλωστε της Propatria, “ Άμμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες” (εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι), δανεισμένο από το διαγενεακό παιχνίδι των αρχαίων Σπαρτιατών, όπου κάθε γενιά αναδείκνυε τα επιτεύγματά της, με τους νέους να έθεταν τον πήχη υπέρβασης των προηγούμενων, ενισχύει τις υποψίες περί τάσης υπέρβασης της Χρυσής Αυγής μέσω της “απομίμησης” από τη συγκεκριμένη ακροδεξιά ομάδα. Η τελευταία, μάλιστα, επιχειρεί να απεκδύσει τις αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις από κάθε ίχνος γραφικότητας, με τα στελέχη της να σχολιάζουν για τη συγκέντρωση του περασμένου Ιουλίου στο Σύνταγμα, ότι “υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν λίγο γραφικοί, κάτι παππάδες με σταυρούς κάποιοι άνθρωποι με χαρτονάκια και συνθήματα, εντάξει...”, για να διερωτηθούν στη συνέχεια “ο τρελός και ο ασυμβίβαστος ή ο σώφρων και ο συμβιβασμένος;”.

Στις ομοιότητες της Propartia με τη Χρυσή Αυγή έρχεται να προστεθεί και η εκπαίδευση που πραγματοποίησαν “για τρίτη συνεχόμενη φορά” το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου “στη σκιά του Ολύμπου”, όπου οι συμμετέχοντες βίωσαν ένα “γεμάτο τριήμερο με πλήθος αθλητικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων”, περιλαμβάνοντας από “μαθήματα Πυγμαχίας και sparring μέχρι ιδεολογικές συζητήσεις για το μέλλον του εθνικισμού τον 21ο αιώνα”.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανακοινώσεις την Τετάρτη από τον Πλεύρη για τους εμβολιασμένους - Έρχεται «πλαίσιο κανονικότητας»

Τέλος στο τεχνολογικό θρίλερ με το κρασάρισμα των Facebook, Instagram και WhatsΑpp - Επανήλθαν μετά από 6 ώρες


GNTM 4: Τα πρώτα πισώπλατα «μαχαιρώματα, οι... καυτές βουτιές στην πισίνα και ο ίλιγγος της πασαρέλας – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης