LIVE

Κορωνοϊός

Δείτε live: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την υπόθεση Παππά - Καλογρίτσα και τις τηλεοπτικές άδειες

nikos_papas

Η πρόταση της ΝΔ ζητά τη σύσταση προανακριτικής προκειμένου να ερευνηθεί ο κ. Παππάς για ενδεχόμενη τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας κατ εξακολούθηση και κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντο

Το «πράσινο φως» για να ερευνηθεί η απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εγκαθιδρύσει τον δικό της επικοινωνιακό βραχίονα με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης αναμένεται να ανάψει η Ολομέλεια της Βουλής με την συζήτηση και έγκριση της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών και στο «Καλογρίτσας gate».


Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και παρά την πρόθεση των βουλευτών της πλειοψηφίας να πραγματοποιηθεί μια ψύχραιμη και ουσιαστική συζήτηση, το κλίμα προμηνύεται τεταμένο καθώς η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να δημιουργήσει γραμμή άμυνας με συνθήματα περι «πολιτικής δίωξης» και καταγγελίες επι διαδικαστικών ζητημάτων.

Την εισήγηση της πλειοψηφίας για συγκρότηση προανακριτικής θα αναλάβει η βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει οριστεί ο κ. Θάνος Πλεύρης. Οι δύο βουλευτές θα αποτελέσουν και μέλη της «γαλάζιας» ομάδας που θα αναλάβει τις έρευνες μαζί με τους Δημήτρη Μαρκόπουλο, Σταύρο Κελέτση, Αγγελο Τσιγκρή, Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Λάζαρο Τζαβδαρίδη, Σάββα Χιονίδη και Τάσο Μπαρτζώκα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΝΔ - που κατατέθηκε μετά απο διαβίβαση δικογραφίας από τη Δικαιοσύνη - ζητά την σύσταση προανακριτικής προκειμένου να ερευνηθεί ο κ. Παππάς για ενδεχόμενη τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας κατ εξακολούθηση και κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος.

Η «γραμμή άμυνας» του ΣΥΡΙΖΑ και η τακτική του Παππά

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί μεταξύ άλλων από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Γιάννη Ραγκούση και Παύλο Πολάκη ωστόσο τον τόνο στην σημερινή διαδικασία θα δώσει και η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος με την τοποθέτησή του θα σηματοδοτήσει και την στήριξη των χειρισμών του πρώην υπουργού του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει εφ όλης της ύλης ενώ θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να δραπετεύσει από τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε στήνοντας προανακριτικής και ειδικά δικαστήρια».

Με ειδικό ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του κ. Νίκου Παππά καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός θα ζητήσει να παραπεμφθεί απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη και να απολογηθεί στον φυσικό του δικαστή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Παππάς θα υποστηρίξει τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και θα υπογραμμίζει ότι υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζοντας υψηλό αντίτιμο για την μίσθωση τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Παράλληλα θα τονίσει ότι η φερόμενη εμπλοκή του προκύπτει αποκλειστικά από ψευδείς και συκοφαντικές μηνύσεις που έχει καταθέσει εις βάρος του ο κ. Καλογρίτσας, θα προσθέσει ότι οι καταγγελίες δεν αφορούν διασπάθιση δημόσιου χρήματος και θα ζητήσει από την πλειοψηφία την άμεση παραπομπή της υπόθεσης στην δικαιοσύνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την υπουργική ασυλία και δεν αναγνωρίζει την προανακριτική.

Τι ψηφίζουν τα άλλα κόμματα

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της προανακριτικής αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτερη πλειοψηφία καθώς εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, αναμένεται να την υπερψηφίσουν οι ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και πιθανότατα της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ αναμένεται να δηλώσει «παρών» ενώ το ΜεΡΑ25 θα απέχει.

Follow the money

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση της πλειοψηφίας είναι να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις έρευνες καθώς τα φερόμενα αδικήματα παραγράφονται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιτροπή θα έχει περιθώριο εως το τέλος Μαϊου για να παραδώσει το πόρισμά της, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθεί παράταση τουλάχιστον εως το τέλος Ιουνίου.

Οι έρευνες θα κινηθούν στην κατεύθυνση που περιγράφουν οι ισχυρές ενδείξεις της δικογραφίας.

Σύμφωνα πάντα με μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας που έχουν λάβει γνώση του φακέλου η προανακριτική θα αναζητήσει παρένθετα πρόσωπα, εικονικές εταιρείες και τροφοδότες λογαριασμούς σε Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που πρωταγωνίστησαν στην απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να στήσει ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Υπο αυτά τα δεδομένα πρώτος στον κατάλογο των μαρτύρων βρίσκεται ο γνωστός εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας ο οποίος θα κληθεί να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία για την διακίνηση τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ που όπως ο ίδιος έχει πει στην δικαιοσύνη κινητοποιήθηκαν με καθοδήγηση του κ. Παππά. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως πρέπει να εντοπιστεί ο τροφοδότης λογαριασμός που πιθανότατα βρίσκεται στην Κύπρο καθώς εκτιμούν ότι δεν θα «δέσει» μόνο την υπό διερεύνηση υπόθεση αλλά θα «πυροδοτήσει» αλυσιδωτές αποκαλύψεις για την περίοδο 2015-19. Την ίδια στιγμή πρόσωπα από το περιβάλλον του γνωστού εργολάβου υπογραμμίζουν πως «υπάρχει όλο το αποδεικτικό υλικό – έγχαρτο και μη - που δείχνει με κάθε λεπτομέρεια την διαδρομή των χρημάτων και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Οι συντάκτες της πρότασης για σύσταση προανακριτικής αναφέρουν ότι για τον κ. Παππά προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης του κακουργήματος της δωροληψίας αξιωματούχου κατ εξακολούθηση και κατά συρροή απο τουλάχιστον τρεις διαφορετικές υποπεριπτώσεις: συντονισμό χρηματοδότησης από εταιρεία CCC, απαίτηση χρημάτων από τον γνωστό εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη και ωφελημάτων από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία ο κ. Παππάς ανέλαβε τον συντονισμό των κινήσεων για δημιουργία και χρηματοδότηση ενημερωτικών «μαγαζιών» που θα λειτουργούσαν ως προπαγανδιστικός βραχίονας της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το σχέδιο προσέγγισε τον γνωστό εργολάβο (τότε είχε εξαιρετική σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου) και του πρότεινε να τεθεί επικεφαλής – «μπροστινός» όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην Δικαιοσύνη – μιας εικονικής εταιρείας που θα μετείχε στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών. Ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός των ΜΜΕ θα εξασφάλιζε την παροχή τηλεοπτικής άδειας αρκεί η εταιρεία να πληρούσε κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Ο κ. Καλογρίτσας παρείχε αποκλειστικά το όνομά του καθώς ο ίδιος δεν διέθετε κεφάλαιο (οι τραπεζικοί του λογαριασμοί ήταν δεσμευμένοι) γι αυτό και ο πρώην υπουργός ανέλαβε να βρει χρηματοδότες. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχειά του φακέλου η κατασκευαστική εταιρεία «CCC» ενδιαφέρθηκε να μετέχει στην επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ με αρχική εκταμίευση ποσού 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής που θα επέτρεπε στον «μπροστινό» Καλογρίτσα να πάρει μέρος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Επιπροσθέτως, μια σειρά emails επιβεβαιώνουν πως η μετακίνηση των χρημάτων δεν έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας ιδιωτών αλλά κατόπιν εμπλοκής, καθοδήγησης και συντονισμού της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στις 27/8/2016 ο Φουάντ Χουρί, εκ των ιδιοκτητών της CCC στέλνει δύο email στον κ. Κυριάκο Τόμπρα, εκπρόσωπο του κ. Καλογρίτσα προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες ροής χρήματος και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Λευκός Οίκος έχει αναφερθεί σε λογαριασμούς φίλων στα HAE τους οποίους μπορώ να χρηματοδοτήσω αύριο. Από εκεί και πέρα, θα εναπόκειται στα δικά σου μαγικά να φέρεις τα κεφάλαια εδώ» και πως «οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των «φίλων» στα ΗΑΕ και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας…». Ο κ. Τόμπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχθηκε πως «Λευκό Οίκο» αποκαλούσαν το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην πορεία ωστόσο και ενώ το ποσό των 3 εκατ. ευρώ είχε ήδη εκταμιευτεί η CCC αποφάσισε να αποχωρήσει από την επένδυση με αποτέλεσμα ο κ. Παππάς να αναζητήσει νέους χρηματοδότες χτυπώντας την πόρτα των κ.κ. Μαρινάκη και Κοντομηνά. Ο πρώτος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2019 πως «ο κ. Παππάς μου ζήτησε και μια άλλη χάρη η οποία αποτελούσε και αίτημα του πρωθυπουργού όπως μου έλεγε ο κ. υπουργός, να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πρώτης δόσης των 20,5 εκατ ευρω». Σε αντίστοιχες καταγγελίες είχε προχωρήσει και ο κ. Κοντομηνάς. Οι σχεδιασμοί του κ. Παππά για δημιουργία «Syriza channel» έλαβαν οριστικό τέλος με την ακύρωση του διαγωνισμού τηλεοπτικών. Στο μεταξύ όμως η εκταμίευση των 3 εκατ. ευρώ είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλογρίτσα, ο κ. Παππάς του ζήτησε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ποσό για την δημιουργία της εφημερίδας Documento και στην συνέχεια απαίτησε να μεταβιβάσει την εταιρεία με το ενεργητικό της.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά τις συγκεντρώσεις και τα επεισόδια

Ο κορωνοϊός εκτόξευσε τις πωλήσεις των... sex toys!

Το Facebook μπλόκαρε την Έλενα Ακρίτα για 30 ημέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης