Μια απόγονος Μελά ξεμπροστιάζει τον Φρίμαν

Μια απόγονος Μελά ξεμπροστιάζει τον Φρίμαν

Η Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος του CNN που ξεσκέπασε τον πολυαγαπημένο Χολιγουντιανό ηθοποιό όχι μόνο ακολούθησε το ρεύμα του κινήματος #metoo, αλλά βρήκε και ομοιοπαθούσες άλλες επτά γυναίκες που είχαν ράμματα για τη γούνα του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
desedant
Στο εξής για την Κλόε Μέλας η καριέρα της ως δημοσιογράφου πιθανότατα θα χωρίζεται σε δύο περιόδους: την προ σκανδάλου Μόργκαν Φρίμαν και τη μετά αυτό. Από την 29η Μαΐου η ελληνικής καταγωγής Χλόη έχει κάθε δικαίωμα να συστήνεται ως «η ρεπόρτερ που ξεσκέπασε τον ασελγή, τον γερο-σάτυρο Φρίμαν».


Το γεγονός ότι ο 81χρονος Αμερικανός σούπερ σταρ έχει υποδυθεί τον Μεγαλοδύναμο σε τουλάχιστον δύο χολιγουντιανές ταινίες, ενώ έχει παρουσιάσει τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία του Θεού», προσδίδει μια διάσταση θεοκτονίας σε αυτό που αποτόλμησε η Χλόη Μελά: κατηγόρησε δημόσια, γραπτώς και ενυπόγραφα τον Μόργκαν Φρίμαν για ανάρμοστη, αισχρή και προσβλητική συμπεριφορά εις βάρος δέκα γυναικών. Μάλιστα, μία από αυτές ήταν η Χλόη, οπότε δεν ήταν απλώς όργανο αποκάλυψης, αλλά και θύμα. Εάν, δε, επαληθευτούν οι διαδόσεις για την καταγωγή της, ότι είναι απόγονος του Παύλου Μελά, τότε η δράση της Χλόης αποκτά τη διάσταση μιας αποστολής από το πεπρωμένο. Η Χλόη Μελά γίνεται μια τιμωρός της αδικίας, μια ηρωίδα και μπροστάρισσα που έχει το θάρρος και τη μαχητικότητα γραμμένο στο γενετικό της κώδικα.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, η είδηση είναι ότι πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν με τη μαρτυρία τους και περιγράφοντας λεπτομερώς συγκεκριμένα περιστατικά ότι ο Μόργκαν Φρίμαν, αυτός ο εμβληματικός ηθοποιός,πολυβραβευμένος και περιβεβλημένος με το κύρος του ιερού τέρατος για τη βιομηχανία του θεάματος, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αυτό που πλασάρει στο κοινό. Δεν είναι ένας σεβάσμιος γέροντας, ένας σοφός βετεράνος της υποκριτικής τέχνης, αλλά άλλο ένα λαίμαργο για σεξ αρσενικό.

Το γενικότερο κοινωνικό φόντο είναι γνωστό λόγω της πολύκροτης υπόθεσης Χάρβι Γουάινστιν και της εκστρατείας #metoo με στόχο τον τερματισμό του κουκουλώματος που επικρατούσε μέχρι πρότινος για τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται οι γυναίκες, κυρίως στο περιβάλλον εργασίας. Μέσα στην τρέχουσα νεύρωση που αγγίζει πια τα όρια της μαζικής υστερίας, εξαιτίας της Μελά, ο Φρίμαν παίρνει και αυτός τη θέση του δίπλα στον Γουάινστιν, στον Λικ Μπεσόν, στον Ντάστιν Χόφμαν, στον Λούις Σι Κέι και σε πολλούς άλλους σταρ που φέρονται ως ακόλαστοι και ασυγκράτητα λάγνοι.

Ο Μόργκαν Φρίμαν αντέδρασε αμέσως σε όσα του καταμαρτυρούνται δηλώνοντας εντελώς αθώος. Απέρριψε κάθε κατηγορία ως παρεξήγηση ή υπερβολή, ενώ μέσω των δικηγόρων του απαίτησε αποκατάσταση της τρωθείσας υπόληψής του από τα ΜΜΕ που έβγαλαν πρόθυμα τα άπλυτά του στη φόρα. Κατά τη Χλόη, όμως, όπως και για τις υπόλοιπες εννιά γυναίκες που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν παρενόχληση, ο Φρίμαν δεν είναι τίποτε άλλο από έναν σεξουαλικά πεινασμένο και διεστραμμένο υπερήλικα. Κάποιος που δεν περιορίζεται σε φραστικές προστυχιές και δεν διστάζει ακόμη και να απλώσει χέρι.

Σε άρθρο που δημοσίευσε στον διαδικτυακό του κόμβο το CNN (στην τηλεόραση του οποίου εργάζεται η ίδια ως ρεπόρτερ και παρουσιάστρια εκπομπών για τη showbiz) η Χλόη Μελά αποκάλυψε ότι ο Μόργκαν Φρίμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης και «ενώ ήμουν έγκυος έξι μηνών, δεν σταμάτησε να με κοιτάζει λάγνα από την κορφή ως τα νύχια. Και όχι μόνο μία φορά είπε δείχνοντας την κοιλιά μου ‘‘πολύ θα ήθελα να ήμουν εγώ εκεί μέσα”. Ο Φρίμαν επίσης μου είπε ‘‘είσαι γινομένη και έτοιμη για φάγωμα’’ και όταν του έδωσα το χέρι μου για χειραψία ήταν απρόθυμος να το αφήσει». Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της, η Χλόη Μελά επικαλείται βιντεοσκοπημένο υλικό από τη συνάντησή της με τον Μόργκαν Φρίμαν. Και όντως, ο σταρ ακούγεται να αναφωνεί: «Ω, ρε φίλε, και τι δεν θα έδινα για να βρισκόμουν μέσα στην κοιλιά σου!».

Κλείσιμο
scandal1


Εκδίκηση με στυλ

Το να γίνεται ο ίδιος ο δημοσιογράφος μέρος μιας ιστορίας που δημοσιοποιείται με πηχυαίους τίτλους και γίνεται πρωτοσέλιδο σε παγκόσμια κλίμακα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Και ίσως ακόμη πιο σπάνιο είναι το να υπάρχουν ντοκουμέντα και μάρτυρες όταν συμβαίνει ένα περιστατικό όπως αυτό που αποκάλυψε η Χλόη με το άρθρο της στο CNN. O Φρίμαν, εντελώς απερίσκεπτα, εκφράστηκε απρεπώς μπροστά σε πλήθος προσκεκλημένων σε δεξίωση δημοσίων σχέσεων για την προώθηση της ταινίας «Εκδίκηση με στυλ». Παρόντες στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν και οι συμπρωταγωνιστές του σε αυτή την κωμωδία δράσης, ο Μάικλ Κέιν και ο Αλαν Αρκιν.


Η Χλόη Μελά σοκαρίστηκε και πληγώθηκε από την απαίσια συμπεριφορά του Φρίμαν απέναντί της. Την ίδια στιγμή, όμως, ως άξια και οξυδερκής ρεπόρτερ, άκουγε τον συναγερμό που σήμαινε μέσα στο κεφάλι της το δημοσιογραφικό δαιμόνιο: συνειδητοποίησε πάραυτα ότι στα χέρια της είχε έναν μοναδικό θησαυρό. Ανέφερε με πάσα λεπτομέρεια στον προϊστάμενό της το περιστατικό με την απρέπεια του Φρίμαν. Αντί άλλης απάντησης, της δόθηκε η οδηγία να ενημερώσει σχετικά το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του CNN. Το οποίο, όπως έμαθε η Μελά, επικοινώνησε με την αντίστοιχη διεύθυνση της Warner Bros., εταιρείας παραγωγής και διανομής του φιλμ «Εκδίκηση με στυλ». Εκεί φάνηκε προς στιγμήν ότι το θέμα θα ξεχνιόταν σε κάποιο συρτάρι, αφού η πρώτη αντίδραση της Warner ήταν του τύπου «ναι, μεν, αλλά στο βίντεο της συνέντευξης υπάρχει μόνο μία φράση του Μόργκαν Φρίμαν». Σημειωτέον ότι CNN και Warner ανήκουν στον ίδιο όμιλο, την Time Warner.

Παρ’ όλα αυτά, το CNN δεν είχε καταρχήν αντίρρηση, ούτε αποθάρρυνε τη Χλόη όταν εκείνη εξεδήλωσε την επιθυμία να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση Μόργκαν Φρίμαν και εάν αυτό που είχε κάνει σε εκείνη ήταν κάτι σύνηθες στη συμπεριφορά του. Ομως, λόγοι ανωτέρας βίας -η άδεια τοκετού που πήρε ώστε να φέρει στον κόσμο τον γιο της Λίο- ανάγκασαν τη Χλόη Μελά να αναβάλει τη διείσδυση στα βρόμικα μυστικά του Φρίμαν. Τα οποία, όπως αποδείχθηκε από το ρεπορτάζ που έκανε με επιμονή η Χλόη, ήταν κοινά και άρα όχι και τόσο μυστικά στη συντεχνία του Χόλιγουντ.

Επιστρέφοντας από τη λοχεία, η Χλόη καταπιάστηκε επισταμένως με το θέμα που δεν είχε πάψει να τη βασανίζει. Γρήγορα βρήκε ομοιοπαθείς, γυναίκες που περιέγραψαν περιστατικά ανάλογα με αυτό που έζησε η ίδια, είτε με τον Μόργκαν Φρίμαν να τσαλαπατά την κοσμιότητα με σόκιν σχόλια για την εμφάνιση, τα σωματικά προσόντα κ.λπ. διάφορων γυναικών που τον πλησίαζαν, είτε κάνοντας απόπειρες να θωπεύσει απευθείας όσες τον διέγειραν.

scandal2




Η μάχη για την αποκάλυψη

Η Χλόη χρειάστηκε να πείσει τους ανωτέρους της ότι ήταν ικανή να φέρει εις πέρας μια τόσο ευαίσθητη έρευνα, καθώς εδώ και χρόνια έχει εξειδικευτεί σε πιο ελαφρά θέματα, όπως η επικαιρότητα του Χόλιγουντ, συνεντεύξεις με σταρ κ.λπ. Οταν άρχισε να παρουσιάζει μαρτυρίες άλλων θυμάτων του Φρίμαν, η διεύθυνση του CNN πείστηκε ότι η Χλόη θα έφερνε μια τεκμηριωμένη αποκάλυψη-βόμβα. Της παραχωρήθηκαν ενισχύσεις: η Αν Φανγκ, μια πεπειραμένη ρεπόρτερ του CNN, έλαβε την εντολή να συνεργαστεί με τη Χλόη. Τελικά οι δυο τους συνυπέγραψαν το άρθρο που καίει τον διάσημο ηθοποιό. Η Χλόη, πάντως, λέει ότι η πρωτοβουλία της δεν είχε να κάνει καθόλου με το ρεύμα αποκαλύψεων για τον Χάρβι Γουάινστιν ή το κίνημα #metoo. Η δική της, «τραυματική», όπως τη χαρακτηρίζει, εμπειρία με τον Φρίμαν είχε προηγηθεί. Σε συνέντευξη που έδωσε στους «Times» της Νέας Υόρκης η Χλόη εξήγησε ότι «την ίδια κιόλας μέρα που ο Φρίμαν έκανε τα απρεπή του σχόλια, το συζήτησα με την οικογένειά μου και φίλους, επειδή βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ. Μια φίλη μου μού διηγήθηκε μια παρόμοια ιστορία που είχε συμβεί ανάμεσα σε μια γνωστή της και τον Μόργκαν Φρίμαν. Αρχισα την ‘‘ανασκαφή’’. Ορισμένες γυναίκες που προσέγγισα μου μιλούσαν, άλλες όχι. Κάποια μου εξιστόρησε την περιπέτειά της, αλλά μου ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσω». Χάρη στο πείσμα της, η Χλόη κατάφερε να δέσει το αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ με μαρτυρίες όπως αυτή μιας νεαρής βοηθού παραγωγής, η οποία είχε γίνει εμμονή στον Φρίμαν. «Προσπαθούσε ξανά και ξανά να μου σηκώσει τη φούστα και με ρωτούσε αν φοράω εσώρουχο», αποκάλυψε το συγκεκριμένο θύμα του γηραιού σταρ στη Χλόη Μελά. Αλλές εξομολογήθηκαν ότι, υπό τον φόβο του αρπακτικού Φρίμαν, απέφευγαν να φορούν ρούχα που αποκάλυπταν ή τόνιζαν τη σιλουέτα τους.

Τα ελληνικά γονίδια

Προφανώς, ο σάλος που προκάλεσε το άρθρο-κόλαφος για τον άτακτο Μόργκαν Φρίμαν, και ιδιαίτερα η αυτοπρόσωπη εμπειρία της Χλόης, ήταν κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο, επειδή κάποιος καχύποπτος ή και κακοπροαίρετος θα καταλόγιζε στη Χλόη ότι αυτό ακριβώς ήθελε να πετύχει εκμεταλλευόμενη την τεράστια προβολή που θα προκαλούσε το ξεμπρόστιασμα ενός σταρ της κατηγορίας Φρίμαν, έσπευσε να ανασκευάσει προκαταβολικά κάθε ενδεχόμενη μομφή περί ματαιοδοξίας, υστεροβουλίας κ.λπ.: «Μπορεί να ακουστεί απίστευτο επειδή στην έως τώρα σταδιοδρομία μου έχω πάρει συνέντευξη από κάθε μεγάλο όνομα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Εχω συναντήσει τους πάντες σε κόκκινα χαλιά, σε δεξιώσεις, σε τετ-α-τετ επίσημα και ανεπίσημα, τους έχω δει μετά από πάρτυ. Ποτέ κανένας δεν είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. Ποτέ και κανένας - έως τη στιγμή που το έκανε ο Μόργκαν Φρίμαν. Γι’ αυτό και η περίπτωσή του είναι εντελώς ξεχωριστή για εμένα».

Το τι θα γίνει με το στάτους και το κασέ της από εδώ και πέρα, το πώς θα αξιοποιήσει το ότι βρέθηκε στο προσκήνιο ως πρωταγωνίστρια του σκανδάλου Φρίμαν, ουδείς μπορεί να γνωρίζει εκτός από την ίδια τη Χλόη Μελά. Ηδη έχει προσκληθεί από συναδέλφους της σε ηλεκτρονικά και παραδοσιακά ΜΜΕ να μιλήσει για το ρεπορτάζ, αλλά και για την παρενόχληση που υπέστη. Υπό μια ψυχρή και κυνική έννοια, η ψυχικά επώδυνη εμπειρία της με τον πάλαι ποτέ τρυφερό και άκακο «Σοφέρ της κυρίας Νταίζη» ήταν η ευκαιρία της ζωής της. Ωστόσο, η Chloe Melas μόνο άγνωστη δεν ήταν στις ΗΠΑ και οπουδήποτε αλλού το τηλεοπτικό κοινό έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα του CNN. Στο συγκεκριμένο δίκτυο η Χλόη εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμενη με τον πλανήτη Χόλιγουντ, τα κουτσομπολιά και τα πικάντικα νέα των σταρ κ.λπ. Βέβαια, είχε ξεκινήσει την καριέρα της στην τηλεόραση από το CNN το 2008-2009. Προτού επιστρέψει, η Χλόη ήταν η επικεφαλής ρεπόρτερ σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή ιστοσελίδα, με πάνω από 40 εκατομμύρια επισκέπτες, το HollywoodLife.com, στο οποίο υπήρξε και συνιδρύτρια. Συνεργάστηκε επίσης με το μουσικό κανάλι VH1, όπου από το 2013 συμπαρουσίαζε για περίπου δύο χρόνια την πρωινή εκπομπή «The Gossip Table» (Το τραπέζι του κους-κους) και παράλληλα συνεργαζόταν με διαδικτυακές πλατφόρμες, εταιρείες παραγωγής βίντεο κ.ά. Ταυτόχρονα ανέλαβε τον ρόλο της πρέσβειρας για τον βρετανικό οίκο μόδας Maggy London.

Πολυπράγμων, ανήσυχη και επιτυχημένη, η Κλόε Μέλας είχε ήδη μια σημαντική φήμη να ρισκάρει στο σκάνδαλο Μόργκαν Φρίμαν, οπότε όφειλε να προσεγγίσει το θέμα με τη μέγιστη σοβαρότητα και προσοχή. Εξάλλου, είναι πλέον σύζυγος και μητέρα: με τον άνδρα της, ιδιοκτήτη εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και πρόεδρο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εστίασης Paige Hospitality Group, Μπράιαν Μάτσα, γνωρίστηκε το 2012.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2014 και διαμένει στο Μανχάταν. Πολιτογραφημένη πλέον ως Νεοϋορκέζα, η Χλόη έχει αφήσει πίσω στο παρελθόν την παιδική και εφηβική της ηλικία, τότε που μεγάλωνε στο Ντάλας του Τέξας και την Ατλάντα της Τζόρτζια όπου και γεννήθηκε. Η μητέρα της είναι η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Μέρφι-Μέλας, γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων με έμφαση στην εξοικείωση των μικρών αναγνωστών με θέματα-ταμπού, όπως οι σωματικές αλλοιώσεις που μπορούν να επιφέρουν σε άτομα του περιβάλλοντός τους οι βαριές ασθένειες. Οσο για τον πατέρα της, είναι αρχιτέκτων και ονομάζεται George Melas. Επί το ελληνικότερον, Γεώργιος Π. Μελάς.


scandal3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης