Bill Bensley, ο Γουίλι Γουόνκα του design
bensley-xrwma

Bill Bensley, ο Γουίλι Γουόνκα του design

Γεμάτος ενέργεια, φαντασία και αγάπη για τη φύση, ο Αμερικανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής το μόνο που θέλει με τα πολυτελή οικολογικά θέρετρα, τους πίνακες ζωγραφικής ή τα φιλανθρωπικά έργα που υπογράφει είναι να αφήσει έναν καλύτερο κόσμο πίσω του

Υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν κτίρια και υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν όνειρα. Ο Μπιλ Μπένσλεϊ ανήκει αναμφίβολα στη δεύτερη κατηγορία. Με περισσότερα από 200 έργα σε 50 χώρες, αυτός ο αεικίνητος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής τοπίου έχει μετατρέψει τη φιλοξενία σε υψηλή τέχνη. Οταν δεν χτίζει πολυτελή οικολογικά θέρετρα στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, ζωγραφίζει πίνακες, οργανώνει φιλανθρωπικά προγράμματα και, φυσικά, εμπνέει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. «Ως παιδί στην Καλιφόρνια, έμαθα να καλλιεργώ τρόφιμα, να φροντίζω ζώα και να επιβιώνω στη φύση. Ηταν ένας τρόπος ζωής που με δίδαξε σεβασμό στη μητέρα φύση. Αυτό το μάθημα είναι η βάση όσων κάνω σήμερα. Δεν μπορώ να σχεδιάσω κάτι που να μη λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, θα ήταν σαν να πρόδιδα την παιδική μου εμπειρία», ομολογεί.



Το προσωνύμιο «Γουίλι Γουόνκα του Design» τον κάνει να χαμογελά. «Λατρεύω αυτόν τον τίτλο! Τονίζω επανειλημμένα στην ομάδα μου ότι όσο πιο παράξενα σκέφτεσαι τόσο το καλύτερο. Δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα. Οσο πιο τρελή είναι μια ιδέα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποδώσει!». Αυτό φαίνεται σε κάθε έργο του: από τα πολυτελή θέρετρα με σκηνές που γίνονται ένα με τη φύση μέχρι τα απίθανα κτίρια που μοιάζουν να ξεπήδησαν από παραμύθι. Η απόφασή του να παρατήσει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και να μετακομίσει στην Ασία δεν ήταν αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά καθαρής περιέργειας. «Ηταν μια παρόρμηση.



«Δεν μπορώ να σχεδιάσω κάτι που να μη λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον»

Ηθελα να δω κάτι καινούριο. Αυτό που ανακάλυψα εκεί, όμως, με άλλαξε για πάντα. Η Ασία είναι γεμάτη ζωντάνια, χρώμα, πολιτισμό και έμπνευση. Εχει επηρεάσει κάθε πτυχή της δουλειάς μου», αποκαλύπτει. Ο πολυμήχανος κύριος Μπένσλεϊ έχει κάνει τα πάντα. Μια καριέρα που ελάχιστοι μπορούν να φτάσουν, πόσο μάλλον να αμφισβητήσουν. Ξεφυλλίζοντας όμως αυτό το θαυμαστό πορτφόλιο, ο ίδιος ποιο έργο του ξεχωρίζει; «Το “Capella Ubud” στο Μπαλί είναι ένα από τα έργα για τα οποία είμαι πιο περήφανος. Ξεκινήσαμε ως τοπιογράφοι, αλλά το αρχικό σχέδιο ήταν τρομακτικό - ένα ξενοδοχείο με 120 δωμάτια που θα κατέστρεφε εντελώς το φυσικό τοπίο. Αγαπώντας τη φύση, ήξερα ότι έπρεπε να επέμβω. Επεισα τον ιδιοκτήτη να ελαττώσουμε τα δωμάτια σε 22 σκηνές, με ελάχιστη παρέμβαση στο περιβάλλον. Δεν κόψαμε ούτε ένα δέντρο. Η φιλοσοφία μου είναι “low impact, high yield”: λιγότερες επιπτώσεις, μεγαλύτερη απόδοση. Και ξέρετε κάτι; Το “Capella Ubud” ανακηρύχτηκε το Νο1 ξενοδοχείο στον κόσμο. Αυτή είναι η απόδειξη ότι η προστασία της φύσης και η πολυτέλεια μπορούν να συνυπάρχουν».




Αν υπάρχει ένα έργο που ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του Μπένσλεϊ, αυτό είναι το «Shinta Mani Wild» στην Καμπότζη. «Είναι το αποκορύφωμα της καριέρας μου. Αγοράσαμε την έκταση σε πλειστηριασμό για να τη σώσουμε από τις εξορύξεις. Δεν κόψαμε ούτε ένα δέντρο και εκπαιδεύσαμε ντόπιους -πολλοί από τους οποίους ήταν πρώην λαθροκυνηγοί- ώστε να γίνουν επαγγελματίες στον χώρο της φιλοξενίας. Σήμερα, το “Shinta Mani Wild” είναι μια εμπειρία ζωής: φτάνετε στο λόμπι μέσω zipline πάνω από έναν καταρράκτη και συμμετέχετε στην προστασία του Εθνικού Πάρκου. Είναι μαγικό. Εχει όλα όσα αγαπώ: φύση, σχεδιασμό, αφήγηση και την ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο».



«Δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα. Οσο πιο τρελή είναι μια ιδέα τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να αποδώσει»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αστείρευτος δημιουργός ανακάλυψε τη ζωγραφική. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι για να γεμίσω τον χρόνο μου, αλλά κατέληξα να την αγαπήσω. Η πρώτη μου έκθεση, “The Faroese Chronicle”, είχε πολύ χιούμορ. Η επόμενη, “The Silk Road Chronicles”, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο στο MOCA Bangkok, είναι εξίσου κωμική και όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς», αναφέρει ο Μπιλ Μπένσλεϊ, που με ό,τι αποκομίζει από την τέχνη του υποστηρίζει προγράμματα όπως η χρηματοδότηση δασοφυλάκων σε ευαίσθητες περιοχές και η κατασκευή ασφαλών και βιώσιμων κατοικιών. «Μου αρέσει η σκέψη ότι κάτι που φτιάχνω με τα χέρια μου μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο».



Η μεγαλύτερη φιλοδοξία του είναι απλή: «Θέλω να διασφαλίσω το μέλλον ενός μεγάλου μέρους του δάσους Κάρνταμον στην Καμπότζη για πάντα. Και μην ανησυχείτε, δεν έχω τελειώσει ακόμα. Εχουμε πολλά έργα μπροστά μας - από τη δημιουργία ενός νέου “Shinta Mani” στο Λάος μέχρι ένα lodge στο Κονγκό». Ο Μπιλ Μπένσλεϊ δεν είναι απλώς ένας βραβευμένος αρχιτέκτονας ή σχεδιαστής. Είναι ένας παραμυθάς, ένας ακτιβιστής κι ένας άνθρωπος που μας υπενθυμίζει ότι η δημιουργικότητα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Είτε μιλάμε για πολυτελή θέρετρα, φιλανθρωπικά έργα ή πίνακες ζωγραφικής, το μήνυμά του είναι σαφές: η ομορφιά βρίσκεται στον σεβασμό για τη φύση και την ανθρωπότητα ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης