Ο Έλτον Τζον βγάζει σε δημοπρασία 900 έργα τέχνης και προσωπικά του αντικείμενα, προκαλώντας φρενίτιδα σε συλλέκτες και φαν
elton-john-arthrou

Ο Έλτον Τζον βγάζει σε δημοπρασία 900 έργα τέχνης και προσωπικά του αντικείμενα, προκαλώντας φρενίτιδα σε συλλέκτες και φαν

Μπορεί πριν από λίγες μέρες το βραβείο Emmy να του εξασφάλισε μια θέση στο περίφημο γκρουπ των EGOT, όμως αυτά είναι ήδη παλιά νέα

Το περασμένο φθινόπωρο ο Ελτον Τζον μαζί με τον σύζυγο και μάνατζέρ του Ντέιβιντ Φέρνις πούλησαν την 4.000 τ.μ. κατοικία τους στην Ατλάντα για περίπου 7,5 εκατ. δολάρια. Από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Τζον αγόρασε το διώροφο διαμέρισμα στον 36ο όροφο του συγκροτήματος Park Place, η πολυτελής κατοικία με τις τέσσερις σουίτες και τα επτά μπάνια μεταμορφώθηκε σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα γεμάτο από θησαυρούς τέχνης που ο ίδιος συνέλεγε.

Για τα 30 και πλέον χρόνια που έζησε εκεί, οι κάτοικοι της περιοχής ήταν ενθουσιασμένοι όταν έβλεπαν τον Βρετανό σερ στον δρόμο και το 40όροφο Park Place ήταν γνωστό ως «το σπίτι του Ελτον Τζον».



Ο ίδιος εγκαταστάθηκε εκεί όταν είχε μόλις ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποτοξίνωσης από ουσίες προκειμένου να παρακολουθεί τις υποστηρικτικές συνεδρίες επανένταξης στην Ατλάντα. Αγαπούσε τόσο πολύ την πόλη που χρησιμοποίησε αυτό το διαμέρισμα ως βάση για τις περιοδείες του στις ΗΠΑ.



Μετά την πώλησή του, όμως, το ζευγάρι αποφάσισε να ελαφρύνει και από τη θαυμαστή συλλογή 900 έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων που μέχρι πρότινος το γέμιζαν ασφυκτικά: από τα φανταχτερά κοστούμια και το πορτρέτο που έκανε ο Ρίτσαρντ Αβεντον στον Ελτον Τζον μέχρι τα χρυσοποίκιλτα σερβίτσια Versace.



Τα έσοδα από τις οχτώ ζωντανές και online δημοπρασίες του οίκου Christie’s της Νέας Υόρκης, που ξεκινούν στις 21 Φεβρουαρίου, αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατ. δολάρια.



Στα σημαντικότερα αντικείμενα περιλαμβάνονται το πιάνο Yamaha όπου έγραψε τη μουσική για τις sold out παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ «Μπίλι Ελιοτ» και «Αϊντα», το οποίο εκτιμάται στα 50.000 ευρώ, το πορτρέτο του ίδιου από τον Τζούλιαν Σνάμπελ, που εκτιμάται στα 300.000 ευρώ, και βέβαια το τρίπτυχο του Banksy του 2017 με τον μασκοφόρο άνδρα που πετάει ένα μπουκέτο λουλούδια, που φτάνει το 1,5 εκατ., αποτελώντας το ακριβότερο κομμάτι ολόκληρης της δημοπρασίας.



Τα εμβληματικά γυαλιά ηλίου, οι ντίσκο πλατφόρμες και τα μεταλλιζέ κοστούμια των 70s αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει σίγουρα και στη συλλογή του Ελτον Τζον από δουλειές μεγάλων φωτογράφων, όπως οι Ντοροθέα Λανγκ, Αντρέ Κερτέζ, Αντι Γουόρχολ, Ρόμπερτ Μάπλθορπ, Ιρβιν Πεν κ.ά.



Πέρα από την πολυαναμενόμενη δημοπρασία, σε αντίθεση με την πρόβλεψή του όταν ακόμα βρισκόταν στο ξεκίνημα, ο Ελτον Τζον δεν χρειάστηκε ποτέ να «αναγεννηθεί». Αντίθετα, μέσα στις πέντε δεκαετίες που δημιουργεί, παρέμεινε σταθερά δημοφιλής.



Και κερδίζοντας πρόσφατα το πρώτο του βραβείο Emmy για το «Elton John Live: Farewell from Dodger Stadium» του Disney+, ο ακούραστος σούπερ σταρ της μουσικής σκηνής κατάφερε άλλον έναν θρίαμβο στην καριέρα του: είναι πλέον μέλος του διάσημου κλαμπ των EGOT, των κατόχων δηλαδή βραβείων Emmy, Grammy, Oscar και Tony.



Επίσης βρίσκεται στη 14η θέση της λίστας των πλουσιότερων καλλιτεχνών του «Forbes» με περιουσία 80 εκατ. ευρώ (στοιχεία του 2020).



Η περιοδεία «Farewell Yellow Brick Road Tour» το 2019 απέφερε συνολικά 212 εκατ. δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στη βιομηχανία της μουσικής. Και με το επικό «Your Song» το 1992 έσπασε το ρεκόρ του Ελβις Πρίσλεϊ για το τραγούδι που έχει παραμείνει τις περισσότερες συνεχείς χρονιές στο Top 40 του Billboard’s Singles Chart, έχοντας συνεχή παρουσία κάθε χρονιά από τα τέλη του 1970 που κυκλοφόρησε.

Σήμερα, ο αγαπημένος τραγουδιστής, συνθέτης και απίθανος πιανίστας συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο επιτυχημένων καλλιτεχνών, φιγουράροντας υπερήφανα ανάμεσα στους Beatles και τον Φρέντι Μέρκιουρι. Στα 76 του χρόνια, ο Ελτον Τζον είναι ακόμα ο δικός μας Rocketman.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης