Εισαγγελικές πηγές για «Σαράφη» και «Κελέση»: Μόνο η εισαγγελία Διαφθοράς μπορεί να βγάλει τις κουκούλες

Εισαγγελικές πηγές για «Σαράφη» και «Κελέση»: Μόνο η εισαγγελία Διαφθοράς μπορεί να βγάλει τις κουκούλες

Αρμόδιος για την άρση του καθεστώτος προστασίας είναι ο εποπτεύων την εισαγγελία Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος -  Δεν θα καταθέσει ούτε η «Κελέση» - Εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και η μη προσέλευσή τους δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους

areios-pagos-arthro
Δεν έχουν ποινικές ευθύνες οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ η μη προσέλευσή τους δεν συνιστά λόγο για την άρση της προστασίας, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενους μάρτυρες όπως στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» και της  «Αικατερίνης Κελέση».


Σύμφωνα με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Οι προστατευτόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας.

Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν, εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.

Σε κάθε περίπτωση, επομένως, για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς.

Παράλληλα, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του κόμματος στην προανακριτική για τη Novartis Σπύρος Λάππας κατέθεσαν σήμερα αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα.

Κλείσιμο
Στην επιστολή -αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή.

Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» που αναμένεται να  ακολουθήσει την ίδια τακτική. 

Κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας δήλωσε:

«Ήρθαμε να επιδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα να καταγγελουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος ειναι σιγουρη η καταδίκη της χώρας μας».

Μάλιστα ο κ. Λάππας αναφερόμενος στην σοβαρότητα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis.

Δεν θα καταθέσει ούτε η «Κελέση»

Την πληροφορία ότι ούτε και η «Αικατερίνη Κελέση», η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, δεν θα προσέλθει σήμερα το απόγευμα στο κτήριο της ΓΑΔΑ όπου θα την περιμένουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής μετέδωσε ο διευθυντής του ΘΕΜΑ 104,6 Γιάννης Μακρυγιάννης.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του «Μάξιμου Σαράφη» να «εξαφανιστεί» και να μην δώσει το «παρών» στην αντίστοιχη διαδικασία της Τρίτης, κίνηση που προκάλεσε και πολιτική θύελλα.


Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις να κλήθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης στην προανακριτική όταν αυτή θα συνεδριάσει στη Βουλή.

Τι υποστηρίζουν από την ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ λένε για τους δύο «κουκουλοφόρους» μάρτυρες ότι υπήρχε εισαγγελική διάταξη στην οποία προβλεπεται να εμφανίζονται στη δικογραφία με πλασματικό όνομα και οι καταθέσεις τους να γίνονται με αλλαγμένη την φωνή.

Κατά τις ίδιες πηγές ούτε ο «Μάξιμος Σαράφης», ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» δεν είχαν αστυνομική προστασία ενώ δεν είχαν αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας τους.

Ειδικά, δε, για τον «Σαράφη» διευκρινίζεται ότι τον αναζητούν αστυνομικοί από το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ασφάλειας Αττικής το οποίο λογοδοτεί στην κυρία Τουλουπάκη.

Από την πλευρά τους  εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο υποστηρίζουν ότι η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης