Προανακριτική για Novartis: Δεν θα καταθέσει ούτε η «Κελέση» - Θρίλερ με την υπόθεση «Σαράφη»

Προανακριτική για Novartis: Δεν θα καταθέσει ούτε η «Κελέση» - Θρίλερ με την υπόθεση «Σαράφη»

Την «κουκούλα» μπορεί να αφαιρέσει μόνο ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος - Τι υποστηρίζουν πηγές της ΕΛΑΣ - Σκέψεις να κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης

gada-arthro
Την πληροφορία ότι ούτε και η «Αικατερίνη Κελέση», η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, δεν θα προσέλθει σήμερα το απόγευμα στο κτήριο της ΓΑΔΑ όπου θα την περιμένουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής μετέδωσε ο διευθυντής του ΘΕΜΑ 104,6 Γιάννης Μακρυγιάννης.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του «Μάξιμου Σαράφη» να «εξαφανιστεί» και να μην δώσει το «παρών» στην αντίστοιχη διαδικασία της Τρίτης, κίνηση που προκάλεσε και πολιτική θύελλα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής τους προκειμένου να καταθέσουν εξελίσσεται ένα θρίλερ καθώς οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό δεν προβλέπεται από το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων. Ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τους μάρτυρες των οποίων προστατεύεται η ανωνυμία δεν συνεπάγεται σύλληψη, λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Όπως ειπώθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν πάρει ένα συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας που το έχουν λάβει από μια συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό, εν προκειμένω την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και πρέπει η συγκεκριμένη να άρει αυτό το καθεστώς. Από τη στιγμή που η Ελένη Τουλουπάκη δεν το κάνει, δεν μπορεί να την αναγκάσει ούτε η ηγεσία του Αρείου Πάγου καθώς μόνο η ίδια μπορεί να άρει αυτό το καθεστώς

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν επιχειρήσει κάποιος να εκτελέσει εντολή βίαιης προσαγωγής παρά τις προβλέψεις του νόμου - δεδομένου ότι ορισμένοι μιλούν για νομικό κενό - μπορεί να κατηγορηθεί για παραβίαση του νόμου.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις να κλήθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης στην προανακριτική όταν αυτή θα συνεδριάσει στη Βουλή.

Κλείσιμο
Οι προστατευτόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Τζούρας.

Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες είναι ο σημερινός εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.

Σε κάθε περίπτωση για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς.

Τι υποστηρίζουν από την ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ λένε για τους δύο «κουκουλοφόρους» μάρτυρες ότι υπήρχε εισαγγελική διάταξη στην οποία προβλεπεται να εμφανίζονται στη δικογραφία με πλασματικό όνομα και οι καταθέσεις τους να γίνονται με αλλαγμένη την φωνή.

Κατά τις ίδιες πηγές ούτε ο «Μάξιμος Σαράφης», ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» δεν είχαν αστυνομική προστασία ενώ δεν είχαν αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας τους.

Ειδικά, δε, για τον «Σαράφη» διευκρινίζεται ότι τον αναζητούν αστυνομικοί από το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ασφάλειας Αττικής το οποίο λογοδοτεί στην κυρία Τουλουπάκη.

Από την πλευρά τους  εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο υποστηρίζουν ότι η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης