Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια ανακοινώνει ο Γαβρόγλου

gabroglou

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισακτέοι κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι σε σύγκριση  με τους περσινούς που ήταν περίπου 75.000

Την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος σε σχέση με το 2018 αναμένεται να ανακοινώσει το αργότερο έως αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισακτέοι κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι σε σύγκριση με τους περσινούς που ήταν περίπου 75000.

Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σε προεκλογικό φόντο θα οδηγήσουν την πλειονότητα των υποψηφίων σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα καθώς οι τελειόφοιτοι αναμένεται να κυμανθούν στις 85.000.

Ήδη από πέρυσι το υπουργείο Παιδείας είχε κάνει μία μεγάλη αύξηση εισακτέων σε σχέση με το 2017, οπότε φέτος και λόγω προεκλογικής περιόδου ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ξεπεράσει τους 76.000, δηλαδή στην ουσία όσοι είναι οι φετινοί απόφοιτοι λυκείου, που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία.

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι γρίφος για δυνατούς λύτες καθώς αν και μέσα Μαΐου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ο αριθμός των εισακτέων ενώ το Μηχανογραφικό Δελτίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επέλεξε την Μεγάλη Εβδομάδα για την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο να τρέχουν και να μη φτάνουν καθώς έως τα τέλη του μήνα τουλάχιστον πρέπει όλα να είναι έτοιμα.

Επίσης, η χαοτική κατάσταση μεγενθύνεται καθώς δεν έχει δοθεί απάντηση με ποιο σύστημα θα εξεταστούν όσοι πάρουν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα που επιθυμούν και θέλουν να συμμετάσχουν και πάλι στην διαδικασία την επόμενη χρονιά.

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα σημάνει το πρώτο κουδούνι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, εκείνους των Γενικών Λυκείων. Στο υπουργείο Παιδείας τρέχουν και δεν προλαβαίνουν καθώς το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας που ψηφίστηκε την Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή δημιούργησε στην ουσία ένα τελείως νέο “τοπίο” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κατ' επέκταση στο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας του νέου Μηχανογραφικού Δελτίου με τα 100 νέα τμήματα είναι οτι μέσα στις αργίες του Πάσχα πολλοί εκπαιδευτικοί ενημερώνονταν για τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών.

Τον βαθμό δυσκολίας ανεβάζει οτι παραμένει άγνωστος ο αριθμός εισακτέων. Οπως έλεγαν όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το υπουργείο δημιουργεί έναν “γρίφο” καθώς ιδρύονται ή αναβαθμίζονται τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ την ίδια ώρα “πανεπιστημιοποιούνται” πολλά ΤΕΙ όπως το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ΤΕΙ Κρήτης.

Πολλές ''ανορθογραφίες” στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης. Και τονίζει οτι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνει με αυτούς που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις την ερχόμενη χρονιά ενώ οι κοινές σχολές, όπως τα Παιδαγωγικά από όλα επιστημονικά πεδία δημιουργεί ανισότητες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται αλαλούμ στην κίνηση των βάσεων καθώς στην ουσία εφέτος πολλά πανεπιστημιακά τμήματα είναι τμήματα των ΤΕΙ που μόλις “πανεπιστημιοποιήθηκαν” με το νομοσχέδιο. Οπως λένε όσοι ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις “ τη μία χρονιά κάποιο τμήμα θα είναι ελεύθερης εισαγωγής και την άλλη όχι, οπότε οι διαφορές ανάμεσα στους φοιτητές δύο ετών θα είναι μεγαλες”. Επίσης, δυσκολότερα θα γίνεται η αντιστοίχηση σχολών για μετεγγραφές. Οι υποψήφιοι πάντως καλούνται να επιλέξουν σχολές, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων δεν γνωρίζουν.

'Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό όπου θα υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα” ανακοίνωσε με... υπερηφάνια το υπουργείο Παιδείας ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Π.Μήτκας τόνισε ότι” ο vέos νόμος αποτελεί μια στρατηγική ήττα της αριστείας και του αυτοδιοίκητου του ελληνικού πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι πανεπιστημιοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδες τμήματα”.

Και εστίασε στην αγωνία για τις μετεγγραφές δηλώνοντας οτι“ αν δεν αλλάξει το σύστημα το ΑΠΘ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πλημμυρίσει φοιτητές. Δεν μπορεί να εισάγονται 150 φοιτητές σε μία σχολή περιφερειακού πανεπιστημίου και οι 120 να φεύγουν με μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα” υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Ελενα

ΠΟΣΑ ΓΙΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΊ..

Νέμεσις

Η μοναδικη χώρα στον κόσμο χωρίς ΤΕΙ. Το μυαλό σου υπουργέ μου είναι σαν το γραφείο σου. Ένα χάος.

'Εδεσσα46

Μείναν εκτος ΑΕΙ η ΤΕΙ ??????? Γιατί κάνετε τις Εξετάσεις ?????? Α ρε γιαβρούμ δεν παίζεσαι !!!!!

NIKOS

Όλα για τους ψήφους. ....... ρε Γαβρογλου, είσαι καλά ; Από βλακεια σε βλακεια πας , σταμάτα επί τέλους !!!!!

E.E.

Πολλή λογοκρισία βλέπω στο πθ. Δε σας αρέσουν τα σχόλια κάποιων και δε τα ανεβάζετε. Τις ύβρεις ορισμένων όμως... ατόφιες!!!

Someone

Το ερώτημα υπουργάρα, είναι που θα απορροφηθούν, με τι μισθούς, ποιες συνθήκες εργασίας και σε ποια αγορά εργασίας. Δουλειές χρειάζονται πρώτα και το προσωπικό το βρίσκουμε. Στοιχειώδη λογική να έχουμε λίγο.

Μη σοκαριστείτε

Αλλά τα ΤΕΙ καταργήθηκαν. Νομος Γαβρογλου. Κείμενο ο.τι να ναι

...

Δηλαδή αύξηση στις εξαγωγές τούβλων...

Τούβλο

Ακριβώς!

Ειδικός

Ρε παιδιά, η παιδεία είναι η μεγαλύτερη μπίσνα, μιας και δεν παράγουμε ούτε καρφίτσες. Βάλτε τους όλους μέσα να κονομήσουν οι γκαρσονιέρες, τα καράβια, οι καφετέριες και τα σουβλατζίδικα. Ούτως ή άλλως τα τούβλα θα παραμείνουν τούβλα, αλλά θα έχουν αφήσει το παραδάκι τους στα εξωτικά νησιά μας και στους λοιπούς παραδεισένιους προορισμούς.

Ε. Ε.

Ωραία Αϊνστάιν. Για να απορροφηθούν που ακριβώς είπαμε και σε ποια αγορά εργασίας και με τι απολαβές και με με ποιες συνθήκες εργασίας? Δε λείπουν εργαζόμενοι βλητο. Δουλειές λείπουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kikilias_vardinogianni_cover

Ο υπουργός Υγείας έγινε δεκτός από την πρόεδρο του Σωματείου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ξεναγήθηκε στη Μονάδα, ενημερώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές και επισκέφθηκε τους μικρούς ασθενείς και τους γονείς τους 

grip2

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα - Πιο χαμηλή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι και η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου