Ευρωεκλογές 2019: Πως θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές οι κρατούμενοι των φυλακών

evro

Εκδόθηκε υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ψηφίσουν οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας και οι προϋποθέσεις  κάτω από τις οποίες θα ψηφίσουν  την 26η  Μαΐου 2019    για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της, καθορίστηκαν με κοινή απόφαση (υπ΄ αριθμ. 31335/2019) των υπουργών   Εσωτερικών  Αλέξανδρου Χαρίτση   και  Δικαιοσύνης  Μιχάλη Καλογήρου.

Κατ΄  αρχάς, σύμφωνα με την επίμαχη  υπουργική απόφαση, ο διευθυντής κάθε φυλακής θα επιλέξει  τον καταλληλότερο, κατά την κρίση του, χώρο εντός του καταστήματος κράτησης, στον οποίο  θα τοποθετηθούν οι κάλπες για τη  διεξαγωγή της ψηφοφορίας των εκλογέων - κρατουμένων.

 Κατά τη διάρκεια της ημέρας της ψηφοφορίας, οι υποψήφιοι των κομμάτων  ή οι αντιπρόσωποί τους ή οι αναπληρωτές τους, μπορούν να παρευρίσκονται στην αίθουσα ψηφοφορίας της κάθε φυλακής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκλογική νομοθεσία  (άρθρο 88 Π.Δ.  26/2012).

Παράλληλα, προβλέπεται ότι πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών σε κάθε εκλογικό τμήμα φυλακής διορίζονται, κατά προτίμηση, εισαγγελικοί λειτουργοί και ως  μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα κληρωθούν  εκλογείς του Δήμου στα   όρια του οποίου υπάγεται η κάθε φυλακή.

 Για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της τάξης στα καταστήματα κράτησης, όπου ψηφίζουν περισσότεροι από 30 κρατούμενοι, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, σε συνεργασία με τον διευθυντή της φυλακής, μπορεί να καταρτίσει την προηγούμενη της ημέρας της ψηφοφορίας πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι   κρατούμενοι θα χωρίζονται σε ομάδες, είτε κατά πτέρυγα της φυαλκής, είτε αλφαβητικά. Επίσης, μπορεί να καθορίζουν και το χρόνο προσέλευσης των εκλογέων-κρατουμένων  κάθε ομάδας.

Τώρα, οι κρατούμενοι θα προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα ένας - ένας και όχι σε ομάδες, με τη συνοδεία σωφρονιστικού  υπαλλήλου έως την είσοδο του   εκλογικού τμήματος. Από εκεί και περά  οι κρατούμενοι εισέρχονται στο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία συνοδεία, ασκούν  το εκλογικό τους δικαίωμα. Εξερχόμενοι, επιστρέφουν στο χώρο κράτησής τους με τη συνοδεία και πάλι σωφρονιστικού  υπαλλήλου.

Υποχρεωτικά  οι κρατούμενοι πρέπει να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την  αστυνομική  τους ταυτότητα και εάν δεν έχουν, προσκομίζουν κάθε άλλο χρήσιμο και κατάλληλο, κατά την κρίση της εφορευτικής επιτροπής, αποδεικτικό της ταυτότητάς τους έγγραφο. Το έγγραφο αυτό μπορεί να δοθεί και από τον ατομικό τους φάκελο, ο οποίος τηρείται στο κατάστημα κράτησης με ευθύνη της γραμματείας της φυλακής και διαβιβάζεται υπηρεσιακά στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος.

  Για να πιστοποιηθεί ότι ο   κρατούμενος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής θα εκδοθεί βεβαίωση, η οποία όμως δεν θα χορηγηθεί στον κρατούμενο, αλλά στο διευθυντή της φυλακής προκειμένου  να την τοποθετήσει στον ατομικό  φάκελο του κάθε  κρατούμενου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΝΙΚΟΣ

Τρομοκράτες, δολοφόνοι, ληστές και κάθε είδους κλεφτρόνια, απατεώνες, βιαστές και ανώμαλοι, όλοι μαζί με τον σύριζα. Ο νόμος Παρασκευόπουλου ευεργετεί όλα τα αποβράσματα της κοινωνίας. Το μοναδικό μέρος στην χώρα που θα επικρατήσει ο αρχιαπατεώνας και η συμμορία του στις εκλογές. Οι φυλακές.

DeFacto

Στην αριστεροστροφη Ελλάδα ψηφιζουν οι κακοποιοί οι εγκληματίες κ οι τρόφιμοι του Κορυδαλλού άλλα δεν ψηφίζουν οι Έλληνες τού εξωτερικou....Ο λόγος? 90% περνει η αριστερά στις φυλακές τούς τάζει αποφυλακίσεις ατιμωρησια κ μειώσεις ποινών και μαζεύει ψήφους το κόμμα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης