Ακυρώνονται οι κατεδαφίσεις των σπιτιών των ομογενών στη Χειμάρρα

xeimarra

Κατοικίες άνω των 100 ετών αυτοχθόνων Ελλήνων είχαν μπει στο στόχαστρο των συμφερόντων, όμως μετά το πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων ήρθε η δικαίωση - Το αίτημα της καταγραφής των περιουσιών στο υποθηκοφυλάκειο παραμένει ανεκπλήρωτο, τονίζει στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Πρόεδρος Ομόνοιας στη Χειμάρρα

Aνήμερα της εθνικής μας επετείου, στις 28 Οκτωβρίου του 2016, είχαν σταλεί τα πρώτα ειδοποιητήρια, σε κατοίκους της Χειμάρρας με τα οποία τους εζητείτο να εκκενώσουν τα σπίτια τους τα οποία θα κατεδαφίζονταν στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού υποτίθεται έργου ανάπλασης της περιοχής.

Κατοικίες άνω των 100 ετών είχαν μπει στο στόχαστρο των συμφερόντων. Κατοικίες αυτοχθόνων Ελλήνων, έπρεπε να γκρεμιστούν για να προχωρήσει το σχέδιο «Νέα Χειμάρρα» ή «Himara e re» όπως την ονομάζει ο σημερινός δήμαρχoς, μέσω του έργου «Αστική ανάπλαση στον δήμο Χειμάρρας» το οποίο υλοποιεί το FondiZhvillimit με χρηματοδότηση από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο himara.gr, η αντίδραση ήταν άμεση και μαζική. Με την ΟΜΟΝΟΙΑ μπροστά, οργανώθηκε μια κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα. Με τη συνδρομή της πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, και την στήριξη της ελληνικής πολιτείας ενημερώθηκαν διεθνείς φορείς και ξένες πρεσβείες στα Τίρανα ενώ αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ, βρέθηκαν στην Χειμάρρα για επιθεώρηση της κατάστασης.

Μετά από διαμαρτυρίες και νομικές διαδικασίες, ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας επιβεβαίωσε πως είχαν καταπατηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου. Έγινε προσπάθεια συνεννόησης με την κυβέρνηση, ακόμη και με τον δήμαρχο Χειμάρρας του οποίου η στάση ήταν όλο αυτό το διάστημα η πιο εχθρική απέναντι στα αιτήματα των κατοίκων.

Το θέμα πήρε διαστάσεις σε ελληνικά, αλβανικά και διεθνή ΜΜΕ και σημαντικό μέρος της αλβανικής κοινής γνώμης συνετάχθη με τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων παρά την διαχρονική της επιφυλακτικότητα απέναντι στον ελληνισμό της Χειμάρρας.

Μετά την δικαστική δικαίωση που έφερε την ακύρωση του σχεδίου, οι εμπλεκόμενοι αναγκάστηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, καταρτίστηκε νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν γίνεται καμία κατεδάφιση. Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, κατά την παρουσίασή του, στις 17 Οκτωβρίου. Το σχέδιο αυτό εκτός από το FondiZhvillimit αναγκάστηκε να υπογράψει και ο δήμαρχος της Χειμάρρας.

Ταυτόχρονα, δόθηκε δέσμευση πως η εγγραφή των περιουσιών στο υποθηκοφυλακείο θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες fast track οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει από τα αντίστοιχα υπουργεία. Οι κάτοικοι του κέντρου της Χειμάρρας έχουν ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά και αναμένουν την τελική διεκπεραίωση. Η καταγραφή των ιδιοκτησιών και απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας, είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Χειμάρρας από το 1991. Η διαφαινόμενη επίλυση αυτού του ζητήματος θα λύσει εν πολλοίς το πρόβλημα τις αβεβαιότητας και της υφαρπαγής των περιουσιών με πλαστογραφήσεις και άλλες μεθοδεύσεις. Σε περίπτωση που οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν και παρατηρηθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Πρόεδρος Ομόνοιας στη Χειμάρρα: Το αίτημα της καταγραφής των περιουσιών στο υποθηκοφυλάκειο παραμένει ανεκπλήρωτο

«Μετά από συμφωνία που έγινε μεταξύ του Αλβανικού κράτους και της Χειμάρρας, θα γίνει ένα σχέδιο που δεν θα συμπεριλαμβάνει καμία κατεδάφιση. Ήταν γύρω στα 19 κτίρια, τρεις επιχειρήσεις ήταν να κατεδαφιστούν σε πρώτη φάση, τα υπόλοιπα 16 εκ των οποίων τα 12 ήταν κατοικίες, δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104.6 και την Ματίνα Ηρειώτου ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ομόνοιας στη Χειμάρρα Φρέντυ Μπελέρης.

«Στο επίμαχο σημείο που ήταν να κατεδαφιστούν κατοικίες των πολιτών της Χειμάρρας, δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση. Υπάρχουν υπογραφές από τον χρηματοδότη του έργου που είναι το αλβανικό κράτος και από το δημαρχείο της Χειμάρρας. Η καταγραφή των περιουσιών στο υποθηκοφυλάκειο που ήταν το πάγιο αίτημά μετά το 1991, παραμένει ανεκπλήρωτο. Δυστυχώς, σε αυτή την διαπραγμάτευση δεν καταφέραμε να το πετύχουμε, παρά μόνο τη δέσμευση ότι μέσα στο 2019 θα γίνει και αυτή η πράξη», πρόσθεσε.


Πηγή: Himara.gr

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Σ.Β.

Η θυσία σου δεν θα πάει χαμένη Κωνσταντίνε. Κι εμείς οι Έλληνες πατριώτες δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Γιούρι

Τα σπιτια θα κατεδαφιστουν και οι Ελληνες θα κανουν οτι δε βλεπουν. Τοσο απλα.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι Τούρκοι

είναι από πίσω, δίνουν πολλά λεφτά.

δηλαδή

Θα κατεδαφιστούν όλα πλην των διατηρητέων .....τα οποία διατηρητέα ....ιδιοκτησιακά που θα καταλήξουν τελικά ;;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ 40

ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ελληνική Βόρειος ΗΠΕΙΡΟΣ

Βόρειος Ήπειρος μια καθαρή Ελλάδα !!! Κρίμα που χάθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας . Μπορεί ο θάνατος του να ενεργοποίησε τους Έλληνες . Επιτέλους !!!

!

Έπρεπε να θυσιαστεί ο Κωνσταντίνος Κατσίφας για να στριμωχτεί η Αλβανία και να κάνει το αυτονόητο για να 'χει κάτι καλό να δείξει. Ακόμα κι έτσι ο Κωνσταντίνος νίκησε!

CR

Καμία σχέση όμως. Η μειονότητα πίεσε οργανωμένα με τη βοήθεια της Ελλάδας μέσω διεθνών θεσμών.

Οοο

Ποιος πίεσε ρε;; Ο Τσιπρας;; Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι..

@

+ 1000 στην απειροστή . Μόνο με συμμετοχική , στοχευμένη και επίμονη παρέμβαση μπορεί να υπάρξουν έστω και μικρές κατακτήσεις . Παίρνοντας μιά ντουφέκα και τρέχοντας πέρα-δώθε και πυροβολώντας πάνω-κάτω παριστάνοντας τον γίγαντα δεν καταφέρνεις τίποτε άλλο από αντίθετα αποτελέσματα .

Ζαννής Κοντέας

Με συγχωρειτε, σε ποια ελληνικα μεσα ενημερωσης πηρε εκταση το θεμα; Γιατι εγω δεν εχω δει τιποτα; Εχει δει καποιος αλλος; Ασχοληθηκε κανεις ποτε στα σοβαρα με το τί εχει τραβηξει η δυσμοιρη μειονοτητα της Β. Ηπειρου; Ή μηπως εχει πεσει σιγη ασυρματου; Οσοι ενδιαφερονται να εχουν μια εικονα, ας ψαξουν να δουν τί εγινε στις εκλογες του 2006. Που δεν ειναι κ τοσο πισω...

@

Ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης για τις παρανομες κατεδαφίσεις υπήρξε. Για κινητοποίηση δεν ξέρω.

Κώστας

Μια απλή αναφορά υπήρξε στα δικά μας ΜΜΕ.. όσο για τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης είναι απλά τρίχες..ότι κατάφεραν το κατάφεραν μόνοι τους στα όργανα της ΕΕ.. δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση γιαγλη, το έχουμε καταλάβει όλοι πλέον.

Έλληνες μειονοτικοι

Οι κάτοικοι στην Βόρεια Ήπειρο δεν είναι ομογενείς σαν εμάς στην Γερμανία, είναι μειονοτικοί Έχουν όλα τα δικαιώματα σαν Έλληνες. Γι'αυτό δικαιώθηκαν. Ο Φίλης, η Ρεπούση και ο Λιάκος αν μεταναστεύσουν στην Βενεζουέλα θα είναι ομογενείς.

Φίλης-Ρεπούση

τί μπούρδες είναι πάλι αυτές; Τί θέλετε να μου πείτε, ότι ο Κατσίφας είχε δίκιο και διαμαρτυρόταν ενάντια ενός άνομου και κατευθυνόμενου ανθελληνισμού και ότι υπήρχαν πράγματι "δυνάμεις", που θα τον ήθελαν νεκρό;

@

Ανθελληνισμό από ποιόν; Γιατί εγώ διαβάζω "...και σημαντικό μέρος της αλβανικής κοινής γνώμης συνετάχθη με τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων παρά την διαχρονική της επιφυλακτικότητα απέναντι στον ελληνισμό της Χειμάρρας"

@@

kala to diabases gia thn koivn gvwmn, twra diabase kai to ypoloipo arthro kai tha katalabeis kai gia tov avthellnvismo. Sto exw.

Erika

Ξέχασες και τον Λιάκο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

w25-211751anastasiades

Μιλώντας στο πρακτορείο Xinhua, ο Κύπριος μπρόεδρος είπε πως οι κινεζικές επενδύσεις βοήθησαν τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου, που είχε σχεδόν καταρρεύσει, να εξέλθει από την οικονομική κρίση του 2012-2013