Χειμάρρα: Γκρεμίζουν τα σπίτια των ομογενών για να «κουκουλώσουν» το ναρκοσκάνδαλο

Χειμάρρα: Γκρεμίζουν τα σπίτια των ομογενών για να «κουκουλώσουν» το ναρκοσκάνδαλο

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το τεράστιο σκάνδαλο διακίνησης ναρκωτικών, όπου εμπλέκεται πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του - Παρά τις αντιδράσεις, κατεδαφίσεις θα γίνουν και την Τετάρτη

Χειμάρρα: Γκρεμίζουν τα σπίτια των ομογενών για να «κουκουλώσουν» το ναρκοσκάνδαλο
Με νέο πογκρόμ κατά της ομογένειας στην Χειμάρρα επιχειρεί ο Έντι Ράμα να αποπροσανατολίσει την αλβανική κοινή γνώμη, μετά το τεράστιο σκάνδαλο διακίνησης ναρκωτικών, όπου εμπλέκεται πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του. 

Ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, μία νεοαναγειρόμενη οικοδομή και παλαιά υποστατικά κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα την Τρίτη -στο κέντρο της Χειμάρρας- με εντολή της κυβέρνησης Ράμα, παρά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, με την οποία «παγώνει» το επίμαχο σχέδιο ανάπλασης της πόλης.  

Από νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις -με περιπολικά, κλούβες κ.ά.- που  μεταφέρθηκαν από την Αυλώνα, απέκλεισαν κομβικά σημεία της πόλης, εμποδίζοντας τους κατοίκους ν' αποτρέψουν τις κατεδαφίσεις των ακινήτων τους. Παρά τα φραστικά επεισόδια, οι διαμαρτυρόμενοι -κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια- απομακρύνθηκαν και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του δημάρχου Χειμάρρας, Γκιόργκι Γκόρο και κατά της κυβέρνησης Ράμα.  

Κλείσιμο
Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρονται σε πληροφορίες, που όμως δεν έχουν διασταυρωθεί, ότι οι κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών θα συνεχιστούν και την Τετάρτη, παρά τις αντιδράσεις. 
«Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία βρίσκεται σε καθεστώς διωγμού από την αυταρχική και αλαζονική κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Με επιδεικτικό τρόπο δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, αφού στις σημερινές κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, παρά τη διεθνή διάσταση που έλαβε το θέμα, δεν εφαρμόστηκαν ούτε ούτε οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες» δήλωσε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Λεωνίδας Παππάς, που βρέθηκε στην Χειμάρρα, μαζί με τον βουλευτή και πρόεδρο του ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλη Ντούλε.

Αντιδράσεις από Αθήνα

Στις νέες κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως δήλωσε, η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με προσοχή τα όσα συμβαίνουν και αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.  

«Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, που κατοικούν στη Χειμάρρα» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, καταλήγοντας: «Ταυτόχρονα, καλούμε την ελληνική  κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας. Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών-"πακέτο", οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το υπουργείο Εξωτερικών».

Συστηματικά το τελευταίο διάστημα, στοχοποιούνται από το καθεστώς Ράμα και κατεδαφίζονται ακίνητα ομογενών που στεγάζουν επιχειρήσεις, με στόχο να τους στερήσουν από οικονομικούς πόρους και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη Χειμάρρα, στο πλαίσιο δημογραφικής ανατροπής κατά της ελληνικής πλειοψηφίας. 

Να σημειωθεί πως πρόκειται για περιουσίες που ανήκουν και σε Έλληνες-Ευρωπαίους πολίτες, αφού οι ομογενείς της Χειμάρρας -όπως όλοι οι Βορειοηπειρώτες- κατέχουν και ελληνική ταυτότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης