Υπουργείο Υγείας προς γονείς για τα εμβόλια: Ζητήστε βεβαίωση για ιατρική αντένδειξη!

Πρωτοφανής προτροπή του υπουργείου Υγείας προς τους γονείς που δεν θέλουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους – Οι εγγραφές στα σχολεία γίνονται σε θολό τοπίο

Σε θολό τοπίο γίνονται για μια ακόμη χρονιά οι εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της χώρας σε ό,τι αφορά το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού για λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα. Παρά το γεγονός ότι η επιδημία της ιλαράς συνεχίζεται (και) στην Ελλάδα, με περισσότερα από 3.500 κρούσματα και 4 θανάτους, αποτελώντας ζωντανό και θλιβερό παράδειγμα για τις επιπτώσεις του μη εμβολιασμού στη δημόσια υγεία, τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας ρίχνουν μόνο σπόρους ασάφειας, σύγχυσης, διλημμάτων στο έδαφος που καλλιεργούν συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι υπέρμαχοι του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Τα κενά του θεσμικού πλαισίου για τους εμβολιασμούς των παιδιών επισημαίνει με επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζο η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης και ζητώντας άμεσα διευκρινίσεις σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Στάλθηκε μια διευκρινιστική επιστολή πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η οποία προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους» εξηγεί τι πυροδότησε την αντίδραση των παιδίατρων ο πρόεδρος της Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Η νομοθεσία για τον εμβολιασμό των μαθητών

Ειδικότερα, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου ορίζει πως είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Περαιτέρω, σε συμπληρωματική ανακοίνωση, αναφέρεται πως είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δlνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Διευκρινίζεται όμως πως «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωσης ιατρικής αντένδειξης».

Τι επισημαίνουν οι παιδίατροι στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας

Όπως όμως επισημαίνουν οι παιδίατροι στην επιστολή τους, «δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν». Με άλλα λόγια, ένα παιδί είτε έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο: δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους. «Επί της ουσίας η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό» διαπιστώνουν οι παιδίατροι. Σημειωτέον πως άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο, έχουν προβλέψει και νομοθετήσει μέτρα για τις περιπτώσεις αυτές.

Αναφερόμενοι δε σε σχετική διευκρινιστική επιστολή που εστάλη προς τις σχολικές μονάδες τονίζουν πως «είναι ανεπαρκής και μη ανταποκρινόμενη στις παρούσες συνθήκες και δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό».

«Σας ενημερώνουμε ότι οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό» υπογραμμίζει ο κ. Νταλούκας.

Επιπλέον, οι παιδίατροι θεωρούν αδιανόητη την προτροπή του υπουργείου σε όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους να ζητήσουν βεβαίωση αντένδειξης από γιατρό!

«Αυτό όμως που πραγματικά μας άφησε έκπληκτους και μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, είναι που ζητείται από τους γιατρούς να υπογράψουν δικαιολογητικό με βάση την επιθυμία των γονιών, να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και ακόμα χειρότερα με αναφορά στον ασαφή, ανυπόστατο και απαράδεκτο όρο «πιθανές παρενέργειες». Σας ενημερώνουμε ότι εμείς ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες)» ξεκαθαρίζει για την Ένωση ο πρόεδρος κ. Νταλούκας και ενημερώνει πως «θα προβούμε σε κάθε διοικητική ενέργεια προς τον γιατρό στα οικεία συλλογικά όργανα αν πέσει στην αντίληψή μας ότι έχει υπογράψει τέτοιο πιστοποιητικό, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν».

Οι παιδίατροι ζητούν από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας να καταργήσει άμεσα την πλήρως αμφισβητούμενη διευκρινιστική απάντηση και να τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα ως προς το θέμα του εμβολιασμού. «Ενημερώστε τον Ελληνικό πληθυσμό ότι, το Υπουργείο Υγείας συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να εμβολιάζεται, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, πολύ αποτελεσματικά και το μοναδικό μέσον για την προστασία από τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα. Ευθύνεστε με την στάση σας να κατευθύνετε την συμπεριφορά του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια οι γονείς και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν χρέος απέναντι στα παιδιά τους να τα εμβολιάζουν» ζητούν από τον επίσης γιατρό, γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, οι παιδίατροι.


Δείτε βίντεο: Υπουργείο Υγείας προς γονείς για τα εμβόλια: Ζητήστε βεβαίωση για ιατρική αντένδειξη!
video placeholder
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (98)

Στέλιος

Συνεχώς όλοι φωνάζουν για όσους δεν εμβολιάζονται και κανείς δεν φωνάζει για όσους ανεβάσανε τις τιμές των φαρμάκων μέχρι και 40 φορές πάνω ενώ ο κόσμος δεν έχει να φάει! Ωραίος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα! Αναγκάστε τον κόσμο να πληρώσει και όχι τους επιχειρηματίες να δώσουν λύσεις εποχής για να μπορούμε όλοι να έχουμε προσβάσιμα την υγεία και να μην την θεωρούμε προικοθηρία από τους επιχειρηματίες ΜΉΠΩΣ και κανείς πιστέψει από αυτούς που δεν εμβολιάζονται, ότι είναι για το καλό τους... Είναι τυχαίο που οι άνθρωποι σταματάνε να πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το καλό τους έστω και λίγο στον κόσμο που σήμερα φτιάχνουμε?

"Σοφότερος" λαός

62% ΌΧΙ, το 60% πιστεύει στο μάτι κι ότι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου είναι το ξεμάτιασμα, το 30% πιστεύει πως μας ψεκάζουν, συριζα 36,34%, ανελ 7,51% και 3% πιστεύει οτι η γη είναι επίπεδη!

...

Το αστείο είναι ότι όλοι οι Ελληνάρες που αρνούνται να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους, πριν από λίγο καιρό φώναζαν και έβριζαν τα παιδιά των προσφύγων επειδή πήγαιναν στα σχολεία ανεμβολίαστα.

pete

Εάν δεν είστε άνοσοι στην Rubella και καταλήγετε με αυτή την ασθένεια κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για το μωρό σας. Θα μπορούσατε να έχετε αποβολή ή το μωρό σας θα μπορούσε να καταλήξει σε πολλαπλές γενετικές ανωμαλίες και αναπτυξιακά προβλήματα. Το συγγενές σύνδρομο ερυθράς ή CRS είναι το όνομα που δίνεται στο πρότυπο των προβλημάτων που προκαλούνται όταν ένα μωρό γεννιέται με τον ιό.In MMR the R stands for Rubella.

Δημιουργία ξανά

62% όχι, 55% μάτι, 35% ψεκασμα, τώρα τα βάλαμε και με τα εμβόλια. Ο σοφότερος λαός του κόσμου σίγουρα

Phizer

Δεδομένο 1ο ..νομος του κρατους ειναι οτι ψηφιζεται στην βουλη και κοινοποιήθηκε στο φεκ , γνωμοδοτησεις απο συμβουλια και γεν γραμματεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ δεδομενο 2ο .. Το μονο εμβολιο που ειναι υποχρεωτικο στην Ελλαδα με νομο απο το '55 ειναι της φυματίωσης , είναι αυτο που οι παλιότεροι θα θυμαστε που μας το κάναν στην β' δημοτικού μαντου το λέγαμε θυμάμαι. Δεδομενο 3ο ... ο εμβολιασμός είναι ιατρικη πραξη και ΑΠΑΙΤΕΊ την συναίνεση του ασθενη ή του κηδεμόνα σε ανήλικους. Οποτε εαν θελει να επιβάλει το κράτος υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς ας νομοθετησει σχετικά και να αναλαβει πληρως την ευθυνη για τυχον παρενέργειες που θα προκύψουν και να αποζημιωνει τα θυματα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Sniper

Για τη λοβοτομή που σου έκαναν, ζήτησαν τη συναίνεσή σου;

Pete Amadesso

Δύο λέξεις για τους υποψήφιους παιδοκτόνους αντιεμβολιαστές γονείς: Jonas Salk - πολυομυελίτιδα (ρωτήστε σχετικά τους παλαιότερους). Και μια σημείωση: οι πολυεθνικές των υπερτροφών και του μουρουνέλαιου πλουτίζουν δεκάδες φορές περισσότερο πουλώντας αέρα κοπανιστό. Γίδια.

Εφοσον προστατεύουν

τα εμβολια πως γινεται ενώ έκανε το εμβολιο για πνευμονια να επαθε πνευμονία το παοδί μου;; Πολύ απλά διοτι μεταλλάχθηκε ο ιος και ηταν άλλο στελεχος απο αυτο που ειχε εμβολιαστεί. Αρα ειτε το χε κανει είτε όχι, είναι θεμα τ ύ χ ης μη σου τύχει.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Θα έκανε το παλιό με τα 8 στελέχη,αν θυμάμαι καλά.Το καινούριο έχει 13 στελέχη.Μερικές φορές,όπως στο εμβόλιο της γρίπης,τζογάρουν οι εταιρίες βάζοντας μέσα τα στελέχη που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βρίσκονται στον ιό-εισβολέα. Και αν διαβάσεις τι ήταν και τι επιπτώσεις είχαν η Ασιατική γρίπη, η Ισπανική γρίπη με τα εκατομμύρια θανάτους αλλα και η πολιομυελίτιδα με τους χιλιάδες παράλυτους,θα μαζευτείς λίγο από τον ξερολισμό σου.

...

Ναι, αλλά αν δεν το κάνει το παιδί σου, κινδυνεύει και από το μεταλλαγμένο και από τον αρχικό ιό. Άρα με το εμβόλιο μειώνεις τις πιθανότητες να ασθενήσει. Το καταλαβαίνεις αυτό, φανταζομαι, ε;

ιωαννης

Jonas Salk καταθετων στην επιτροπη της γερουσιας των ΗΠΑ ανοιξη 1976.Η αυξηση των κρουσματων της παραλυτικης πολιομυελετιδος που παρατηρειται απο το 1961 οφειλεται στο εμβολιο πολιομυελιτιδος που ειναι η αρχικη αν οχι η μονη αιτια. Ενας χρονος αργοτερα 4 Απριλιου 1977 Jonas Salk δημοσιευση αρθρου στο Science(παγκοσμιου κυρους επιστημονικο περιοδικο)........το εμβολιο πολιομυελιτιδος που περιεχει ζωντα ιο ειναι η κυρια αυξηση των κρουσματων στις ΗΠΑ. και κρινεται απαραιτητη η διακοπη του εμβολιου για να αποφευχθουν τα νεα κρουσματα......

George

Οι περισσότεροι πάντως υπέρμαχοι των εμβολίων θα επαναστατούσαν αν τους έλεγαν για υποχρεωτική καραντίνα.

παναγιωτης

μετα απο εμβολιο mmr η ανιψουλα μου επαθε παραλυση στα ποδια...ειναι εγκληματικο να δολοφονουν αθωες ψυχουλες για τα χρηματα

...

Τέλεια. Το μόνο που μένει είναι να μας εξηγήσεις και γιατί όλα τα υπόλοιπα παιδιά που έκαναν και κάνουν το MMR δεν "παθαίνουν παράλυση στα πόδια". Περιμένουμε.

ιωαννης

Αγαπητε και εγω τρομαζω στην ιδεα οτι το εγγονι μου που σε λιγους μηνες θα γεννηθει θα υποχρεωθει να κανει εμβολιασμους και να δεχθει σε που πολυ γενικες γραμμες θα αναφερω ιους και βακτηρια που ειναι εξασθενησμενοι η νεκροι απο χημικα που παραμενουν για να τους κρατησουν ημιθανεις π.χ φορμολη αλατα υδραργυρου και αλουμινιου καλιο στο τριπλο αντιγονο Διφθεριτιδος κοκκυτη τετανου Physician s desk reference ``1980 εκδοση υπ υγειας ηπα.Και πολλα αλλα.Πρεπει οποιος εμβολιαζεται να ενισχυει το ανοσποιητικο του συστημα χωρις αυτο να σημαινει οτι θα μπορουσε να εξουδετερωσει και τις μακροχρονιες π.χ καποια συνδρομα αλλα τουλαχιστον εχει απειρες πιθανοτητες να αποφυγει τις αμεσες.

Sniper

Κι εμένα μιά θεία μου την πάτησε αυτοκίνητο, μόλις το έκανε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης