Ποιου το επώνυμο πρέπει να λάβει το παιδί ομόφυλου ζευγαριού; Το ΣτΕ δήλωσε αναρμόδιο!

gay-parede

Διαβάστε τις λεπτομέρειες υπόθεσης που θυμίζει «γόρδιο δεσμό» - Διαβάστε την ιστορία δύο Ελληνίδων που τεκνοποίησαν στην Ισπανία,  δήλωσαν το παιδί σε ληξαρχείο στο Μπάκιγχαμ και υπέγραψαν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στην Ελλάδα το 2016

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δήλωσε αναρμόδιο να λύσει το γόρδιο δεσμό για το ποιο επώνυμο θα λάβει και αν μπορεί να καταχωρηθεί σε Ληξιαρχείο της χώρας μας το πρώτο παιδί το οποίο γεννήθηκε από Ελληνίδα μητέρα ομόφυλου ζευγαριού που τεκνοποίησε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ισπανία.

Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει στις 22 Απριλίου 2018 του Πρώτο ΘΕΜΑ, στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 2013, δύο Ελληνίδες, μόνιμοι κάτοικοι παραθαλάσσιου προαστίου της Αττικής, η Δ. και η Α., παντρεύτηκα σύμφωνα με τους κανόνες του Βρετανικού δίκαιου.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2015, η Α. με τη συγκατάθεση της Δ. υποβλήθηκε στη Βαρκελώνη σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη συμμετοχή τράπεζας σπέρματος.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνε με την Ισπανική νομοθεσία, επιτρέπεται στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν είτε αυτά έχουν τελέσει γάμο είτε έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Στην Βαρκελώνη, ως γονέας του παιδιού που θα γεννιόνταν από την Α. δηλώθηκε η Δ. και μετά από 9 μήνες, το Μάρτιο του 2016, η Α. γέννησε ένα αγοράκι, σήμερα 2 ετών.

Μετά την γέννηση, το παιδί δηλώθηκε σε Ληξιαρχείο της περιοχής των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, με το επώνυμο της Δ. και με μητέρα την Α. Ως γονέας του παιδιού καταγράφηκε η Δ. Κάτι που βεβαιώνει και η αναπληρώτρια ληξίαρχος του Λονδίνου, η οποία μάλιστα στη βεβαίωση επικαλείται και τη σύμβαση της Χάγης.
Κατόπιν αυτών, το ίδιο έτος, το 2016, οι ίδιες σύναψαν στην Ελλάδα σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, το οποίο καταχωρήθηκε σε Ληξιαρχείο της Αττικής.

Το ζευγάρι των γυναικών επιχείρησε να δηλώσει το παιδί στο Ληξιαρχείο της περιοχής που διέμενε μόνιμα στην Αττική. Όμως, έλαβαν την απάντηση ότι δεν μπορεί να καταχωρηθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ελληνικά Ληξιαρχεία.

Το Ληξιαρχείο επικαλέστηκε ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 9 του νόμου 4356/2016 που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, προβλέπεται ότι «το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο». Με άλλα λόγια η διάταξη αυτή αφορά το τεκμήριο της πατρότητας για τα ετερόφυλα ζευγάρια, το τέκνο των οποίων εγγράφεται κανονικά στη Ληξιαρχική μερίδα του πατέρα ή της μητέρας.

Αντίθετα, σε περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών δεν υφίσταται τεκμήριο πατρότητας, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία.

Στην προκειμένη περίπτωση, που το σύμφωνο συμβίωσης αφορά ομόφυλο ζευγάρι, το παιδί που γέννησε η Α., σύμφωνα με την Ελληνική έννομη τάξη, είναι τέκνο αυτής γεννημένο εκτός γάμου και συνεπώς πρέπει να φέρει το επώνυμό της και όχι το επώνυμο της Δ.

Η άρνηση του Έλληνα ληξιάρχου να μην εγγράψει το παιδί, έχει ως αποτέλεσμα -πλέον των άλλων νομικών και πραγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν- να μη μπορεί να λάβει διαβατήριο.

Το ίδιο όμως πρόβλημα αντιμετωπίζει το παιδί και στην Αγγλία, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ζεύγους, το Αγγλοσαξονικό Βρετανικό δίκαιο, δεν επιτρέπει στα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών να λαμβάνουν ταξιδιωτικά έγγραφα, πριν την συμπλήρωση του 5ου έτους της ηλικίας τους.

Και τα δύο αυτά γεγονότα, έχουν ως συνέπεια το ζευγάρι μαζί με το παιδί να παραμένουν προσωρινά στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι είναι μόνοι κάτοικοι Ελλάδος, καθώς το ανήλικο δεν μπορεί να ταξιδεύσει λόγω μη δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου.

Η πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα υπόθεση συζητήθηκε στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Παπαδοπούλου), μετά από αίτηση του ανήλικου παιδιού που κατατέθηκε από την Α. και την Δ.

Οι δικηγόροι του ζεύγους, Βασίλης Χειρδάρης και Νικόλαος Πινάτσης, υποστήριξαν ότι η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόσταση του παιδιού, το οποίο δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Την ίδια στιγμή παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεθνής σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα, ενώ παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά.

Τώρα, το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1084/2018 απόφασή του έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και ότι για το επίμαχο θέμα αρμόδια είναι τα Πολιτικά Δικαστήρια.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, αποφάνθηκαν ότι σύμφωνα με το νόμο 344/1976 περί ληξιαρχικών πράξεων και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι αμφισβητήσεις περί νομιμότητας ή ορθότητας ληξιαρχικών πράξεων και οι αμφισβητήσεις που αφορούν την άρνηση του ληξιάρχου και την άρνησή του να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη Ελλήνων πολιτών που έχουν συνταχθεί στην αλλοδαπή, επιλύονται από τα Πολιτικά Δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Γιώργος

Δηλαδή,επειδή τους φταίει ο νόμος,προσπαθούν να βγάλουν φταίχτη αυτόν που τον εφαρμόζει.Σωστά;

Το jason - Αντιγόνη - Γωγώ - Βαγγέλης

Προτείνω να γίνει δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της πουστροκοινότητας και να αφήσουν ήσυχο το ΣτΕ.

μας πρηξατε

εχουν αναστατωσει τα δικαστηρια 3 και βαλε χωρων επειδη θελουν και την πιτα γεματη και τον σκυλο χορτατο. παιδι μονο απο αρσενικο και θηλυκο γινεται. δεν γινεται να ειστε δυο αντρες ή δυο γυναικες και να θελετε και παιδι! παρτε σκυλο ή γατες (γατες βασικα, πανω απο 5) και τελειωνετε. το ολο πραγμα των δικαιωματων εχει ξεφυγει. οι δυτικες κοινωνιες πηραν καλως φορα και αποκατεστησαν αδικιες εναντι γυναικων και μαυρων. τωρα ομως περασαμε στο αλλο ακρο και δινουμε δικαιωματα εκει που δεν υπαρχουν. η ισοτητα επιτευχθη. οσο και να γκρινιαζει η καθε τριχωτη αγωνιστρια, δεν πρεπει να ξεφυγουμε, αυτη τη φορα απο την αλλη μερια. γιατι η αντιστροφη "φορα" θα ερθει αλλα δεν θα ειναι κομψη.

Μας Πρήξατε πιο πολύ

Καλύτερα να πάρουν ιππόκαμπους, τους ταιριάζουν καλύτερα

προς σιζορουδες στραπονιστριες

που ο υπερμετρος εγωισμος τους καταστρεφει -εκτος των εαυτων τους- κι ενα παιδακι. να του δωσετε 3 ονοματα, ενα θηλ ενα αρεν ενα ουδετερο (πχ μαρια-γιωργος-οχετος) ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ (δηλ στα 12 με νομο τσιπρα) διαλεγει ποιο θελει αναλογως "γουστων". οσο για το επιθετο, γραψτε το σαν τσιπρα, κι αμα λαχει, ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για σας τις κουλτουριαρες της αριστερας, οταν ψοφησει ο τσιπρας ας παρει κι ενα μεριδιο της κληρονομιας του ο μαρια-γιωργος-οχετος αφου ειναι κληρονομος του κι αυτος βασει επιθετου. κατι σαν τους σλαβογυφτους με την μακεδονια και τον μεγαλεξανδρο....

Kαι πάει το υιοθετημένο παιδάκι στο χωριό, και στο καφενείο το ρωτάνε...

Ποιαvoύ foύστn είσαι εσύ καλέ;

Θεριστής

Χαχαχαχαχαχαχααααα

Ντίντης

Πιθανή απάντηση: Του χωριάτη του τσιμπλιάρη ...

πειραζει?

Καθενας το ραβει στα μετρα του.Τι ειναι ορε κοστουμι η φορεμα ωρη?Ο Πανσεξουαλισμος,ο συγκερασμος τοσων τασεων,ανωμαλιων,αυταρχισμου,τυρανιας, πανθρησκειας,δεν εχει δυστυχως,αντιπαλο.Αφου διαβαζει κανεις τοσα σχολια και οι μεν κατηγορουν του...ις αλλες,ενω ολους μας εχει παρασυρει η..καινοτομα διαφορετικοτητα,ενω παραλληλα ουσιαστικα μας ρουφανε το αιμα,και οικονομικα, και η αντιδραση μας ειναι...μα ετσι γινεται εξω!Δεν εχουμε ελπιδα αδερφια,αδερφες και αδελφες.Εκμεταλευση των παντων,της κ/λοτρυπηδας,του πιο ιερου μερος του σωματος που προερχεται η ζωη,μοναδικα,μοναδικω τροπω,το χλευαζετε και ασχημονειτε.Φυσικα και ειμεθα ερμαια των παθων μας.Σηκωθειτε,αντισταθειτε,ας γινουμε στον κοσμο ολον γνωστοι,πως μενουμε σταθεροι στα ηθη και τα ιδανικα,ας γινουμε ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ στην ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ!Πειραζει???

ΒΑΓ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ! ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ Η΄ΘΗΛΥΚΟΥ ΓΕΝΟΥς ! ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΓΕΝΟΥΣ πχ το Παπαδοπουλο ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕΞΙΣΤΕΣ ! ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ! ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΑΣ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ παιδι1, παιδι2 παιδι3 κτλ

@ΒΑΓ

Χα χα χα χα χα σωστά!

Μάνης

Παίξτε το κορώνα γράμματα και όπου καθίσει!!! Γελοία παραφυσικά ανθρωπακια θέλουν να ορίζουν τις ζωές αθώων παιδιών!!! Τι να μάθει ένα παιδί από ανώμαλους γονείς??? Μόνο ανωμαλία!!!!!

συριζονεολερα

εγω λεω να παρουν το ονομα τσιπρ...Τιμης ενεκεν!

το κομοδίνο

Εδω εχουμε σοβαρο θεμα με το μικρο ονομα καποιων οντων , που δηλωνουν , ουδετερα διποδα.!!!!!!!!!κι αλλαζουν ταυτοτητες λες και ειναι το πιο νορμαλ πραγμα στον κοσμο!!!!!!!.......... στο επωνυμο θα κολησουμε τωρα ?!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

treno-distixima

Το δυστύχημα συνέβη στο ύψος του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης - Το θύμα, μαζί με άλλα δύο άτομα, είχε εισέλθει στη χώρα από τον Έβρο και κατευθυνόταν προς την ενδοχώρα ακολουθώντας τη σιδηροδρομική γραμμή

9