Στο ΣτΕ ο «γόρδιος δεσμός» ομόφυλου ζευγαριού

zevgemsa

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει για το επώνυμο του παιδιού τους και την καταχώριση της ληξιαρχικής πράξης ληξιαρχείου της Αγγλίας στο ελληνικό - Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια το ζευγάρι και το παιδί να παραμένουν προσωρινά στην Αγγλία μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό για το ποιο επώνυμο θα λάβει και αν μπορεί να καταχωρηθεί στο ληξιαρχείο το πρώτο παιδί που γεννήθηκε από Ελληνίδα μητέρα ομόφυλου ζευγαριού που τεκνοποίησε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για «την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», κάτι που ανοίγει διάπλατα το παράθυρο αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αναδεικνύονται τα τεράστια κενά της ήδη υπάρχουσας «προχειροκατασκευασμένης» νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην είναι εφικτό να αναγνωριστεί η ύπαρξη μιας ανθρώπινης οντότητας, με ό,τι αυτό μπορεί σημαίνει για τον 21ο αιώνα που διανύουμε.

Στην Αγγλία, τον Οκτώβριο του 2013, δύο Ελληνίδες μόνιμοι κάτοικοι παραθαλάσσιου προαστίου της Αττικής, η Δ. και η Α., παντρεύτηκαν σύμφωνα με τους κανόνες του βρετανικού δίκαιου. Το πρώτο δεκαήμερο του 2016 σύναψαν στη χώρα μας σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, το οποίο καταχωρήθηκε σε ληξιαρχείο της Αττικής. Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, η Α. με τη συγκατάθεση της Δ. υποβλήθηκε στη Βαρκελώνη σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη συμμετοχή τράπεζας σπέρματος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία επιτρέπεται στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν, είτε αυτά έχουν τελέσει γάμο είτε έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Στη Βαρκελώνη, ως γονέας του παιδιού που θα γεννιόταν από την Α. δηλώθηκε η Δ. Πράγματι, μετά από 9 μήνες, τον Μάρτιο του 2016, η Α. έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, το οποίο σήμερα είναι 2 ετών.

Το παιδί δηλώθηκε σε ληξιαρχείο της περιοχής των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ με το επώνυμο της Δ. και με μητέρα την Α. Ως γονέας του παιδιού μάλιστα καταγράφηκε η Δ. Αυτό προκύπτει εξάλλου και από βεβαίωση της αναπληρώτριας ληξιάρχου του Λονδίνου. Το ζευγάρι των γυναικών επιχείρησε να δηλώσει το παιδί στο ληξιαρχείο της περιοχής όπου διέμενε μόνιμα στην Αττική, από το οποίο, όμως, έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορεί να καταχωρηθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Ηνωμένου Βασιλείου στα ελληνικά ληξιαρχεία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και συγκεκριμένα το άρθρο 9 του νόμου 4356/2016 που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, προβλέπεται ότι «το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο». Με άλλα λόγια, η διάταξη αυτή αφορά το τεκμήριο της πατρότητας για τα ετερόφυλα ζευγάρια, το τέκνο των οποίων εγγράφεται κανονικά στη ληξιαρχική μερίδα του πατέρα ή της μητέρας. Αντίθετα, σε περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών δεν υφίσταται τεκμήριο πατρότητας.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπου το σύμφωνο συμβίωσης αφορά ομόφυλο ζευγάρι, το παιδί που γέννησε η Α, σύμφωνα με την ελληνική έννομη τάξη, είναι τέκνο αυτής γεννημένο εκτός γάμου και συνεπώς πρέπει να φέρει το επώνυμό της και όχι το επώνυμο της Δ. Η άρνηση του ελληνικού ληξιαρχείου να εγγράψει το παιδί έχει ως αποτέλεσμα -πλέον των άλλων νομικών και πραγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν- να μην μπορεί να λάβει διαβατήριο.

Το ίδιο, όμως, πρόβλημα αντιμετωπίζει το ζευγάρι με το παιδί και στην Αγγλία καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το βρετανικό δίκαιο δεν επιτρέπει στα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών να λαμβάνουν ταξιδιωτικά έγγραφα πριν από τη συμπλήρωση του 5ου έτους της ηλικίας τους. Ολα αυτά μαζί, λοιπόν, έχουν ως συνέπεια το ζευγάρι μαζί με το παιδί να παραμένουν προσωρινά στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Η υπόθεση έφτασε και συζητήθηκε στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ολγα Παπαδοπούλου) μετά από αίτηση του ανήλικου παιδιού που κατατέθηκε από την Α. και τη Δ.

Οι δικηγόροι του ζεύγους, Βασίλης Χειρδάρης και Νικόλαος Πινάτσης, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης τόνισαν ότι η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόστασή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγνωριστεί. Την ίδια στιγμή παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το Σύνταγμα, ενώ παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά. Επισημάνθηκε επίσης ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ληξίαρχος πρέπει να κάνει έναν τυπικό έλεγχο των δημοσίων εγγράφων και όχι να εισέλθει σε έλεγχο ουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Καθόλου λογικό!

Από την στιγμή που δεν υπάρχει η απαραίτητη αλλαγή στην Νομοθεσία έπρεπε οι κυρίες να δώσουν το επώνυμο της γυναίκας που τέκνοποιήσε και τέλος η υπόθεση. Εκτός και αν έδωσε "σπερματοζωάρια " η Δέσποινα... Μόνες τους τα δημιούργησαν τα προβλήματα και δεν τις λυπάμαι καθόλου!

Ναταλια

Συμφωνώ με τον Άγγελο. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπων που δεν τους νοιάζει το παιδί, αυτό που τους νοιάζει είναι η προώθηση ενός σκοπού. Κι αυτό συμβαίνει δυστυχώς συχνά, ανεξαρτήτως από το σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων. Όσο για τις εν λόγω κυρίες, φαίνεται ότι η σχέση τους με την Ελλάδα είναι μάλλον χαλαρη. Στην Αγγλία παντρεύτηκαν, εκεί ζούνε, στην Ισπανία γέννησαν... Η Ελλάδα τις ενδιαφέρει μόνο για τη "σταυροφορία" που λέει και ο προλαλησας. Είναι δε σαφές ότι αν δεν βγαίναν στην Αγγλία και έπρεπε να γυρίσουν στην Ελλάδα, θα είχαν βγάλει από καιρό έγγραφα στον μικρούλη, τον οποίο λυπάμαι, όχι γιατί έχει δύο μαμάδες, αλλά γιατί αυτές οι μαμάδες δε διστάζουν να τον χρησιμοποιήσουν.

Αντρεας

ΕΛΥΣΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ.ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ(ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ) ,ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΥΒΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΕΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ.

Φώτης

Εδώ ο κόσμος καίγεται και εμείς ασχολούμαστε με τον κάθε ανώμ@λ@

Παρτω αλλοιως

Συμφωνω μαζι σου. Δεν θα πρεπε να ασχολουμαστε καν με τον καθε ανωμαλο που δεν θελει ισα δικαιωματα για ολους. Αλλα πρεπει, τι να κανουμε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Ε και αυτές, δεν το είπαν στον Τσίπρα; θα το ρύθμιζε αμέσως. Για κάτι τέτοια ασχολείται. Με τον λαό του και τις ζωές των Ελλήνων γενικά δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθεί...

Παρτο αλλοιως

Βασικα συμφωνω με τη ΝΔ στο θεμα: Το παιδι δεν θα εχει προβλημα απο τους γονεις (το λεει και η επιστημη άλλωστε), αλλά από το bulling του κοινωνικου περίγυρου (φαίνεται και από τα ανάλογα σχόλια).

Μαριάνκα

Ας έρθουν στην Ελλάδα με Τούρκο δουλέμπορο

ΤΙΠΟΤΑ και ΠΟΤΕ

Σαν πολύ δεν έχουμε απασχοληθεί ως κοινωνία, κοινοβούλιο και δικαιϊκό σύστημα με τις ιδιοτροπίες κάποιων εγωπαθών κακομαθημένων ;

Άγγελος

Μια απάντηση από κάποιον που ζει 30 χρόνια στην Μ. Βρετανία. Καταρχήν...Δεν μπορεί το ζευγάρι να ζει ταυτόχρονα και στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Είτε μένει στην Μ. Βρετανία είτε στην Ελλάδα. Κατά δεύτερον: Διαβατήριο το παιδί δεν παίρνει στην Μ. Βρετανία όχι γιατί "στην Αγγλία τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν παίρνουν διαβατήριο πριν το 5ο έτος της ηλικίας τους" αλλά γιατί το παιδί δε θεωρείται Βρετανός πολίτης. Αυτός είναι ο μόνος λόγος. Και ο λόγος προφανώς είναι γιατί οι γονείς του ΔΕ ζούσαν επί 5 χρόνια στην Μ. Βρετανία πριν γεννηθεί είτε γιατί αυτό ΔΕ γεννήθηκε στην Μ. Βρεταννία (αν γεννήθηκε στην Ισπανία) - επομένως ΔΕ δικαιούται να πάρει διαβατήριο. Το παιδί επίσης θα μπορούσε να πάρει μια χαρά διαβατήριο (3ήμερο) από την ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου ή της Βαρκελώνης ή οπουδήποτε αλλού ζούν ή γεννήθηκε το παιδί. Αυτό θα γινόταν δηλώνοντας το με το επίθετο της μητέρας του, χωρίς να δηλωθεί πατέρας. Όμως εδώ έχουμε μια κλασσική περίπτωση που κάποιοι κάνουν σταυροφορία χρησιμοποιώντας ένα παιδί, βάζοντας το ως ασπίδα. Αφού αποφάσισαν να το κάνουν έτσι, ας περιμένουν στην Μ. Βρετανία την απόφαση.

Πάρα

πολύ σωστά.

elGC

Σωστό,αν όντως ήθελαν μόνο να φέρουν το παιδί Ελλάδα. Αλλά...η τελική σου δήλωση τα λέει όλα...!

Δανάη

Πολύ σωστά. Φυσικά, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν το παιδί δηλωνοταν απλά με το επώνυμο της φυσικής μητέρας, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η σύντροφός της.

ΒΑΓ

με βαση τη λογικη και εφοσον η υιοθεσια αναφερεται σαν τεκνοθεσια δεν μπορει το παιδι να εχει ονομα πατερα ! θα εχει ονομα δυο μητερων !! εκτος και αν το πατρωνυμο μητρωνυμο γινουν πλεον γονε-ωνυμο !! Οσο για τις ομοφυλλες και τους δικηγορους τους που θεωρουν οτι Την ίδια στιγμή παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το Σύνταγμα να σκεφτουν τα δικαιωματα του παιδιου και τα προβληματα που θα εχει οταν μεγαλωσει !! Περιμενω τους ομοφυλλους να ζητησουν την καταργηση της ρατσιστικης και σεξιστικης γραμματικης που εχει αρσενικο και θηλυκο γενος !! το ιδιο για τα σεξιστικα και ρατσιστικα αρσενικο και θηλυκο αρθρο πχ ο -η

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης