ΣτΕ: Στο επώνυμο ανηλίκου είναι δυνατή η προσθήκη του επωνύμου και του δεύτερου γονέα

ΣτΕ: Στο επώνυμο ανηλίκου είναι δυνατή η προσθήκη του επωνύμου και του δεύτερου γονέα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε σχετική απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων που είχε κρίνει το αντίθετο

Είναι δυνατή η αλλαγή του επωνύμου του ανήλικου τέκνου ή η προσθήκη του επωνύμου και του δεύτερου (δύο επώνυμα) γονέα εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι που να δικαιολογούν την αλλαγή αυτή, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε σχετική απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων που είχε κρίνει τα αντίθετα.

Ειδικότερα, γονείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων με την οποία ανακλήθηκε παλαιότερή του που είχε εγκρίνει την αλλαγή του επωνύμου του ανήλικου παιδιού τους, με την προσθήκη σε αυτό του επωνύμου της μητέρας του.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία: «Το επώνυμο αποτελεί μεν στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, πλην η πρόσκτηση ή η αλλαγή του δεν απόκειται στην ιδιωτική βούληση, αλλά ενδιαφέρει την δημόσια τάξη, ως θέμα συναπτόμενο με την ασφάλεια των συναλλαγών και των εννόμων εν γένει σχέσεων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ατόμου, χωρεί δε κατ’ αρχήν διά της διοικητικής οδού.

Το αρμόδιο διοικητικό όργανο οφείλει σε κάθε περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους που επικαλείται ο αιτών την μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, αν ενδείκνυται ή όχι να εγκριθεί η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικά, από την άποψη αυτή, την απόφασή του».

Ακόμη, το άρθρο 1505 του Αστικού Κώδικα, «δεν αποκλείει την μεταβολή του επωνύμου του τέκνου, με την αντικατάσταση του αρχικού επωνύμου με το επώνυμο του άλλου γονέα ή με την προσθήκη του επωνύμου και του άλλου γονέα, κατόπιν αιτήσεως του ιδίου του τέκνου ή, εφ’ όσον είναι ανήλικο, των γονέων του ως ασκούντων τη γονική μέριμνα» και εφόσον «συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι δικαιολογούν, κατά την αιτιολογημένη κρίση του αρμοδίου οργάνου, την αιτουμένη μεταβολή».

Στην περίπτωση που απασχόλησε το ΣτΕ, γονείς, μετά το γάμο τους δήλωσαν ως επώνυμο του παιδιού τους αυτό του πατέρα. Στη συνέχεια, με αίτησή τους στον Δήμαρχο Αθηναίων οι γονείς ζήτησαν να εγκριθεί η αλλαγή του επωνύμου του παιδιού και στο επώνυμο του πατέρα να προστεθεί και της μητέρας του.

Για την προσθήκη του δεύτερου επωνύμου οι γονείς επικαλέσθηκαν ως σοβαρό λόγο το γεγονός ότι το επώνυμο της μητέρας, «έλκει σημαντικό θετικό παρελθόν ήδη από τον 19ο αιώνα», μνημονεύοντας πρόσωπα της μητρικής γραμμής (παππού και πρόπαππο του ανηλίκου) που έφεραν το επώνυμο αυτό και ότι πρόκειται για ένα «βαρύ και χρήσιμο στην σύγχρονη ζωή επώνυμο» για την σταδιοδρομία του ανηλίκου τέκνου».

 
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αρχικά έκανε δεκτή την αλλαγή-προσθήκη του δεύτερου επωνύμου, αλλά μέσα σε 6 μήνες ανακάλεσε την πρώτη απόφασή του.
 
Τελικά, Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Μιχαλακόπουλο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι η δεύτερη απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα.


ΣΧΟΛΙΑ (20)

Alicia

Πολυ σωστα! Ειναι δικαιο να δινεται και το επωνυμο της μητερας στο παιδι.Ακομα και αν δεν ειχε γινει πριν τον γαμο με δηλωση. Οσοι λετε οτι μετα απο μια ,δυο γενιες θα εχουν τα παιδια αυτα, ονομα σιδηροδρομο ,κανετε λαθος γιατι ,ο νομος προβλεπει οτι μονο ενα απο τα δυο επωνυμα του, μπορει ο καθε γονιος να δωσει στο παιδι του ,ετσι ωστε να μην υπαρχει παιδι με τρια η τεσσερα επωνυμα στο μελλον αλλα μονο με δυο ενα απο το πατερα και ενα απο την μητερα.Παραδειγμα: εστω καποιος λεγεται,π.χ. Γιαννης - Καλέργης -Νικας και παντρευεται καποια που λεγεται π.χ. Μαρια Καλου -Δόξα θα δωσουν κοινο επωνυμο στα τεκνα τους: Το Καλεργης ΄-Καλου ή το Καλεργης-Δόξα η΄το Νικας- Καλου η΄το Δόξας -Καλέργης. Τωρα καποιος/α με δυο επωνυμα ποιο απο τα δυο θα δωσει στα παιδια του με την σειρα του , εδω ο νομος ,πιστευω οτι πρεπει να δινει την ελευθερια επιλογης, αλλα και να προτεινει, τα μεν αγορια να συνεχιζουν το πατρονυμο απο την πλευρα του πατερα τους τα μεν κοριτσια το μητρονυμο απο πλευρας της μητερας τους. Χωρις αυτο ομως να ειναι υποχρεωτικο .Γιατι μπορει για ενα παιδι να ειναι πιο χρησιμο για κοινωνικους ή αλλους λογους το επωνυμο του γονεα του αλλου φυλου απο αυτο. Με λιγα λογια, ο καθε ενας το επωνυμο του κοινο επωνυμο για τα παιδια . Απο το 83 μπορουν οι γονεις να δωσουν συνθετο ονομα στα παιδια τους αλλα λογου αγνοιας και κυριως λογου κοινωνικων προκαταληψεων αυτο δεν γινεται σε μεγαλη κλιμακα ουτε στις μερες μας με αποτελεσμα να χανεται το επωνυμο της μητερας. Ο ακαδημαικος Κωνσταντινος Δεσποτοπουλος ειχε γραψει για το συστημα καθορισμου επωνυμου που κατα την γνωμη μου ειναι σωστο και δικαιο.

ελεος ρε θεε τι κανουν για τις συντάξεις

Τι άλλο θα σκεφτούν οι παππουδες του ΣΤΕ και οι γιαγιάδες για να κανουν τα χατηρια του Συριζα και των Λοατκι, φοβώνται βλέπεις για τις συντάξεις τους. Μονο να τους δείτε, κατι γερους 80 χρονών (αλήθεια στα 65 δεν βγαίνουν συνταξη??)κατι γιαγιαδες 800 κιλα τρεμουν και δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη, αυτοι που ησαν γονεις την δεκαετια του 50. Αυτοί αποφασιζουν για τα παιδιά μας. Το σύστημα θέλει αλλαγή εκ βάθρων. Πλήρης αλλαγή και απαλλαγή απο ζόμπι!!

Mg

Και του δεύτερου , και του τρίτου αν χρειασθεί !... ευτυχώς τώρα με του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , επιτέλους ,όλα τα πιεστικά και σοβαρά θέματα της κοινωνίας μας βρήκαν ευήκοα ώτα και αναδείχθηκαν !... όλα ήταν δίκαια και ... έγιναν πράξη!

Θετικό

Αρκεί να εξαφανιστούν όλα αυτά τα άθλια τουρκοεπίθετα. Και μετά να επανέλθει το σύστημα που ισχύει τώρα. Αφού δεν έχουν την τσίπα οι φέροντες αυτά τα επίθετα να τα εξελληνισουν μόνοι τους, ας εξαφανιστούν.

ΒΙΘΥΝΟΣ

Δεν είναι μόνο τα τουρκοεπίθετα. Υπάρχουν πολλά σλαβοεπίθετα, αλβανοεπίθετα, ιταλοεπίθετα κ.λ.π. Όποιος θέλει μπορεί με την προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία να τα αλλάξει, ακόμη (αν θέλει) και σε μετάφραση στην ελληνική, γιατί όλα κάτι σημαίνουν. Τουρκοεπίθετα δεν είναι μόνο τα "ογλού", αλλά και πολλά άλλα, που πολλοί δεν το ξέρουν, όπως (ενδεικτικά): Αραμπατζής (αμαξάς), Αλατζάς (χοντρό ύφασμα από βαμβάκι), Αλτίνης (χρυσός), Γεμιτζής (ναύτης), Γιαζιτζής (γραφέας), Δεμερτζής (σιδεράς), Δερμεντζής (μυλωνάς), Δελής (τρελός), Δερβενιώτης (αυτός που φρουρεί στενά περάσματα), Εσκιτζής (παλιατζής), Εδιρνελής (Αδριανοπολίτης), Ίσαρης (φρούραρχος), Ιντζές (ψιλόλιγνος), Καράς (μαύρος), Καφετζής (καφεπώλης), Καλιοντζής (πεζοναύτης), Καλατζής (γανωματής), Καζαντζής (λεβητοποιός), Καραμανλής ή και Καραμάνης (από την Καραμανία της Ανατ. Τουρκίας), Κεμανετζής (βιολιστής), Κουγιουμτζής (χρυσοχόος), Κοτζάμπασης (προεστώς και κυριολεκτικώς: επί κεφαλής ανδρών), Κοτζιάς (άνδρας, σύζυγος), Κοτζαμάνης (μεγάλος - ψηλός άνδρας), Μπακιρτζής (χαλκουργός), Μποσταντζής (κηπουρός), Μπαϊρακτάρης (σημαιοφόρος), Νταγλής ή Δαγλής (ορεινός), Ντεβετζής ή Δεβετζής (καμηλιέρης), Παμπούκης (βαμβακερός), Πεγιάζης (λευκός), Πισιμάνης (μετανιωμένος), Σαράφης (χρυσοχόος), Σαρής (χρυσός και μεταφορικά ξανθός), Σερδάρης (σωματοφύλακας), Σπαής ή Σπαχής (ένοπλος ιππέας), Σουγιουλτζής (νερουλάς), Τουφεξής (οπλοποιός), Τερζής (ράφτης), Τσορμπατζής (κυριολεκτικά: αυτός που τρώει ζωμό, μεταφορικά: πλούσιος), Τσοχατζής - όπουλος (αυτός που φορά ή εμπορεύεται το συγκεκριμένο χοντρό ύφασμα), Τσεσμελής ή Τσεσμετζής (βρυσάς) κ.λ.π.

χαϊ σοσάιετυ, όχι μλκιες

Τα τριπλά ονόματα τους μαραναν, κατα τα αλλά στην Σμύρνη έγινε "συνωστισμός" στα τσακιδια ρε λαμογια.

ερωτηση απορια

να παρει της μητερας μονο απ την αρχη επιτρεπεται; αν ειναι αναγνωρισμενο τεκνο; αν ειναι ασχημο του πατερα πχ

Ότι

δηλώσεις απο την αρχή,είτε του πατέρα είτε της μητέρας είτε και τα δυο.

Δώρα

Ναι, εννοείται. Στο Γαμπ δηλώνεις το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν.

chris

Το δικαστήριο αποβλέπει παντα προς το συμφέρον του τέκνου. Για να αποφάσισε την προσθήκη του μητρικού επώνυμου, θα θεώρησε ότι αυτό θα το βοηθήσει μελλοντικά στην επαγγελματική και κοινωνική του εξέλιξη.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

6-7 επίθετα θα έχουν τα καημένα τα παιδάκια των πλούσιων , πολιτικών και επώνυμων

Λεωνιδας

θα κανουν μεγαλο λαθος οσοι γονεις δωσουν διπλο ονομα στα παιδια τους . Θα τους δημιουργησουν πολλα προβληματα. Διαβατηριο, εγγραφη σε εφαρμογες στο διαδυκτιο κλπ. Ξερω συγκεκριμενη περιπτωση φιλου μου αλλοδαπου.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ...

Και στην επόμενη γενιά τι θα γίνει βρε Αϊνστάινια; Θα καταντήσουν οι άδειες οδήγησης μεγαλύτερης από τα αυτοκίνητα για να χωρέσουν όλα τα ονόματα;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

areios-pagos_main01

«Εγώ δεν θα πάω φυλακή» λέει ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής που παραιτήθηκε πρόσφατα από την θέση του εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς - Δεν υπάρχουν στοιχεία για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος  - Μεθοδεύουν αστήρικτες διώξεις και δωροδοκία

4
4673015

Στην πόλη της Πρέβεζας, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια κτιρίων - Επέμβαση των πυροσβεστών για τον επεγκλωβισμό οδηγού που ακινητοποίηθηκε μέσα σε ρέμα