LIVE

Κορωνοϊός

Χορηγήθηκε άσυλο στον ένα Τούρκο αξιωματικό και αφέθηκαν «ελεύθεροι» δύο ακόμη

oxto-tourkoi

Η Ολομέλεια του ΣτΕ άνοιξε χτες τον δρόμο για να λάβουν και οι «οκτώ» τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα - Μέχρι την εκπνοή του Μαΐου, και οι υπόλοιποι Τούρκοι θα αφεθούν ελεύθεροι

Ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, άνοιξε χθες το δρόμο μέσω της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
 για να λάβουν και οι οκτώ τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως ήδη έχουν δηλώσει την επιθυμία αυτή, μέσω των συνηγόρων τους.

Οι
οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Παράλληλα, ήδη την περασμένη Τρίτη, δύο ακόμη από τους οκτώ «αφέθηκαν ελεύθεροι», λόγω συμπλήρωσης του 18μηνού που είναι το ανώτατο όριο κράτησης.

Αναλυτικότερα, χθες το απόγευμα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, σήμερα το απόγευμα σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, με ισχυρή πλειοψηφία, απέρριψε το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Κατά συνέπεια, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα πάρει στο χέρι του ο Τούρκος αξιωματικός την απόφαση χορήγησης ασύλου της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων, η οποία θα φέρει και τις επίσημες κρατικές σφραγίδες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να του χορηγηθούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορεί να μεταβεί σε άλλη χώρα, όπως έχει εκφράσει την επιθυμία.

Όμως, η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι πιλότος και για τους άλλους 7 συναδέλφους του. Και αυτό γιατί η υπόθεση του Τούρκου συγκυβερνήτη απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010. Δηλαδή η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλαμβάνει όλες τις εκκρεμείς όμοιες υποθέσεις και όσες όμοιες ανακύψουν.

Να σημειωθεί ότι θεωρητικά ο συγκεκριμένος Τούρκος αξιωματικός είναι ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας. Αλλά διαμένει σε κρατικό οίκημα στην Αττική κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Μαζί του είναι και ο δεύτερος Τούρκος αξιωματικός στον οποίο πρόσφατα χορηγήθηκε άσυλο, αλλά και πάλι έσπευσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Βίτσας, να ακολουθήσει την τακτική του προκατόχου του κ Μουζάλα και κατέφυγε και αυτός στο Διοικητικό Εφετείο.

Στο τελευταίο, αφού έδωσε προσωρινή διαταγή η Μαρία Γκότση με την οποία «πάγωνε» άμεσα η απόφαση χορήγησης ασύλου στον δεύτερο Τούρκο στρατιωτικό, στη συνέχεια ακολούθησε πιστά την απόφαση του Τμήματος αναστολών του ΣτΕ και του έθεσε τους ίδιους αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Έτσι, και ο δεύτερος αξιωματικός οδηγήθηκε εκεί που ήδη διαμένει ο πρώτος, στο καλά φυλασσόμενο δημόσιο κτίριο.
Τώρα, στο ίδιο δημόσιο κτίριο οδηγήθηκαν δύο ακόμη Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι ήταν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών.

Θεωρητικά και πάλι οι ακόμα δύο Τούρκοι αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω συμπλήρωσης τους 18μήνου, που είναι το ανώτατο όριο κράτησης. Πάντως, μέχρι την εκπνοή του Μαΐου, και οι υπόλοιποι Τούρκοι θα αφεθούν ελεύθεροι, δηλαδή θα μεταχθούν από το Α.Τ. του Ολυμπιακού Χωρίου στο Δημόσιο κτίριο που είναι και οι υπόλοιποι.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είναι δέσμιο να ακολουθήσει την απόφασή της και για τους επτά ακόμη Τούρκους αξιωματικούς. Δηλαδή, και για την ήδη εκκρεμή υπόθεση, αλλά και για όσες πιθανές αιτήσεις υποβάλει ο κ. Βίτσας για τους εναπομείναντας στρατιωτικούς της γείτονας χώρας.
Ιστορικό

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ήταν να ζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2018 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Όμως, οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη, έτσι ώστε αφενός να φύγει η υπόθεση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, λόγω των παραιτήσεων, κ.λπ., αλλά και οποία απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς. Πράγματι. Το αίτημα των συνηγόρων έγινε δεκτό από το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο στον Suleyman Ozkaynakcim και αμέσως το Μαξίμου κατέθεσε σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση με την οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής όπως και αίτηση ακύρωσης (κύρια προσφυγή).

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η πρόεδρος του Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και οδήγησε το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και πάλι κρατούμενο.

Στην συνέχεια η Ευγενία Μυλωνοπούλου παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου, αλλά παρέμεινε ενεργώς η προσωρινή διαταγή της με την οποία οδηγήθηκε εκ νέου ως διοικητικός κρατούμενος ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

Έτσι, την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέλαβε η Μαρία Γκότση αλλά μετά τον ελιγμό των συνηγόρων του Τούρκου αξιωματικού, η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο αναβλήθηκε και πήρε τη σκυτάλη η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πάντως, όπως έλεγαν νομικοί, η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι μεγάλο πλήγμα για τους χειρισμούς που έγιναν από το Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου που χορήγησε την προσωρινή διαταγή στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Προβληματισμός

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας : έστω ότι αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν άσυλο. Μετά από κάποια χρόνια η κατάσταση στην Τουρκία αλλάζει, αυτοί επιστρέφουν πανηγυρικά και συνεχίζουν την καριέρα του στον τουρκικό στρατό (υποθετικά πάντα). Μετά από κάποια χρόνια κάποιος απ' αυτούς εμπλέκεται σε θερμό επεισόδιο (από αυτά που πάντα θα υπάρχουν στο Αιγαίο) με Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει περίπτωση να σκεφτεί "α, εγώ Έλληνα δεν πειράζω γιατί οι Έλληνες μου έχουν σταθεί...." αναρωτιέμαι.....

wtf

Μπραβο στο ΣτΕ που δεν ακουει απο τραμπουκους κυβερνωντες και κανει τη δουλεια του οπως πρεπει, δημοκρατικα! Και ενα χαστουκι στον Σουλτανο που νομιζει με το μεμετικο μυαλο του οτι θα μας εκβιασει για να ανταλλαχτουν οι δυο στρατιωτικοι μας.Ας κοιταξει τωρα και την οικονομια του που καταρρεει λογω της δικης του εμμονης να το παιξει πλανηταρχης.

...αν και γνωριζουν....

...οτι με αυτη την αποφαση καταδικαζονται οι Ελληνες Αξιωματικοι....!!!Επισης δινουν το πρασινο φως και σε αλλους Τουρκους να ερχονται στην Ελλαδα !!!! Τα συλλυπητηρια μου !!!!

Σκατοδικαιοσυνη

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.ΣΚΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

2 στρατιωτικοί

Ξεχάστε τα δύο παιδιά,ακόμα πρέπει να αναμένουμε την οργή του σουλτάνου, όμωςαφού γίνουν οι εκλογές. Όλα αυτά για τι έχουμε ένα ανεύθυνο πρωθυπουργό και μια ανεύθυνη δικαιοσύνη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης